2008 yılında çelik üretimini en fazla arttıran ülke olduk
Kriz nedeniyle olağanüstü fiyat ve üretim dalgalanmalarının yaşandığı demir-çelik sektöründe, Türkiye, geçen yıl, büyük çelik üreticileri arasında, Ã?in'i de geride bırakarak, üretimini en fazla artıran ülke oldu.
Kriz nedeniyle olağanüstü fiyat ve üretim dalgalanmalarının yaşandığı demir-çelik sektöründe, Türkiye, geçen yıl, büyük çelik üreticileri arasında, Çin'i de geride bırakarak, üretimini en fazla artıran ülke oldu.
Demir-Çelik Üreticileri Derneği'nin verilerine göre, geçen yıl ağustos ayı itibariyle yüzde 11 olan Türkiye'nin ham çelik üretimindeki artış, yılın son çeyreğinde yüzde 30'lara varan ölçüde azaldı. Buna rağmen, 2007'de 25 milyon 754 bin ton olan ham çelik üretimi, yüzde 4,1 artışla, yıl sonu itibariyle 26 milyon 806 bin ton düzeyinde gerçekleşti. Türkiye, yüzde 4,1'lik artış ile üretimini yüzde 1,7 artıran Çin'i ve yüzde 4 artıran Güney Kore'yi ve yüzde 3,7 artıran Hindistan'ı geride bırakarak, geçen yıl ham çelik üretimini en fazla artıran ülke oldu.
Dünya ham çelik üretiminin yüzde 37,7'sini tek başına gerçekleştiren Çin, geçen yıl 500,4 milyon ton üretim ile ilk sırada yer alırken, Japonya 118,7 milyon ton ile ikinci, ABD 91,3 milyon ton ile üçüncü sırada yer aldı. Türkiye, Rusya, Hindistan Güney Kore, Almanya, Ukrayna, Brezilya ve İtalya'dan sonra en fazla çelik üreten 11'inci ülke olurken, dünya üretiminin yüzde 2'sini gerçekleştirdi. Türkiye'nin çelik üretimi, geçen yıl Aralık ayında yüzde 17,1 gerilerken, Brezilya'nın üretimi yüzde 45,3, İtalya'nın üretimi yüzde 31,4 geriledi. Dünya genelindeki üretim düşüşlerine rağmen, Türkiye, Aralık ayında, dünyanın en büyük 9'uncu, Avrupa'nın ise 2'inci büyük çelik üreticisi durumuna geldi.
İHRACAT YÜZDE 21,8 ARTTI, İTHALAT YÜZDE 2,9 AZALDI
Dünya çelik sektöründeki olağanüstü fiyat dalgalanmalarına dikkat çekilerek, geçen yılın ilk 9 ayında 800 dolardan bin 550 dolara yükselen çeliğin ton fiyatının, Ekim ayında 400 dolara düştüğü belirtilerek, aşırı fiyat hareketlerinden korunmak için üretici kuruluşların hammadde ve ürün stoklarını mü mkün olan en az seviyede tutmasının zorunlu hale geldiği kaydedildi. Kriz nedeniyle geleceği ilişkin belirsizliğin devam ettiğine işaret edilen dergide, demir-çelik sektörünün performansını sürdürmesi açısından, üzerindeki yüklerin azaltılması, petrol fiyatlarındaki düşüşe paralel elektrik fiyatlarının indirilmesi, hafta sonları ve tatil günlerinde gece tarifesi uygulanması, elektrik fiyatları üzerindeki fonların kaldırılması, hurda ve kömür ithalatındaki çevre katkı payı uygulamasına son verilmesi, kayıt dışı ekonomiyi teşvik eden sipariş kabul mektuplarındaki damga vergisi uygulamasına son verilmesi istendi. DÇÜD verilerine göre, geçen yıl, sektörün ihracatı miktar bazında yüzde 21,8, değer bazında yüzde 81,5 artarken, ithalat, miktar bazında yüzde 2,9 azaldı, fiyat bazında yüzde 32,5 arttı. AA.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.