2011 Çelik Sanayisi İçin Kritik Bir Sene
Çin hükümetinin tedbirlerine bağlı olarak çelik üretimi aylardır baskı altında..
Çin hükümetinin tedbirlerine bağlı olarak çelik üretimi aylardır baskı altında..
Çin hükümetinin tedbirlerine bağlı olarak çelik üretimi aylardır baskı altında..
Küresel çelik tüketimi Dünya Çelik Birliği’nin yüzde 13lük tahminlerinden çok daha hızlı bir şekilde büyüyecek. Ocak ile Kasım ayları arasında ham çelik üretimi yüzde 16 arttı. Bu ise Avrupa gibi bazı bölgelerde görülen mevsimsel düşüşlere rağmen oldu. Küresel ham çelik üretimi Kasım ayında yüzde 2.8 düştü. Çin’in üretimi Kasım ayında sabit kalırken Ekim ayında yüzde 5 artmıştı. Ülkenin çelik üretimi hükümetin tedbirleri nedeniyle aylardır baskı altında. Avrupa’da çelik üretimi yüzde 5.3 düşerken Kuzey Amerikan’da düşüş yüzde 1.5 oldu.
Hindistan’ın çelik üretimi yüzde 3.2 geriledi. Bir sebep Ispat Sanayi şirketinin Kasım ayından beri kapalı olması olabilir. Fabrika yakın zamanda yeniden üretime başladı. Bir diğer neden de yüksek demir cevheri fiyatları ve düşük değişim marjinleri olabilir; Motilal Oswal Menkul Araştırma raporuna göre, bu durum küçük çelik şirketlerinin çelik yerine sünger demir satmalarına neden olmuş olabilir.
Küresel çelik senaryosu üreticiler lehine bir görünüm arz ediyor zira Avrupa ve Kuzey Amerika’daki birçok ülkedeki stok yeni bir canlanmaya neden olmuş durumda. Kuşkular var ise bunlar daha çok hammadde cephesinde; hem demir cevheri ve hem de kömür fiyatları geçtiğimiz aylarda yeniden artmaya başladı. Fakat şirketler talep ortamını fiyatları son kullanıcılara yansıtmak üzere kullandılar; bu da bir dereceye kadar yüksek fiyatların marj üzerindeki etkisini dengeleyecek. Şirketler ayrıca üretimlerini kontrol altında tutma konusunda belli bir disiplin içindeler; Nisan ayında görülen 83lük artış ile karşılaştırıldığında,kullanım oranı 2010un ikinci yarısına yüzde 73-75 seviyelerinde gerçekleşti. Çelik üretiminin uzun vadeli görünümü parlak görünüyor; Xstrata Plc’nin sunumuna göre, 2010 ile 2020 arasında birleşik yıllık büyüme bağlamına yüzde 3.6lık bir büyüme göstermesi bekleniyor. Orta vadeli görünüm ise hala belirsiz. Arcelor Mittal’e göre talep yavaş artıyor; bunun da en önemli nedeni
Yeni bir yatırımcı sunumundaki 2011 görünümü ile ilgili belirsizlik. Olumlu açıdan bakıldığında ise Mittal ABD ve Avrupa’daki envanterlerin nispeten az olduğu görüşünde; bu da talep canlandığında olumlu bir etkiye sahip olacak.
Hintli çelik şirketleri ise rahat zira düşük Çin üretimi ithal çeliğin piyasaya girme riskini düşürmüş durumda. Kasım ayında çelik ithalatı geçen yıla göre yüzde 62 düşük gerçekleşti. Ayrıca demir cevheri ihracatı üzerindeki yasak da çelik üreticilerine bir avantaj sağladı. Kapasiteleri yerli talebi karşılamaya yeterli olmadığı için üreticiler 2012 yılında da performanslarının artması için çelik fiyatlarındaki artışa bağımlılar. Bu da nihai tahlilde iki temel faktöre bağlı: gelişmiş ekonomilerin düzelip düzelmemesine ve Çin’in yüksek büyüme seviyelerine ne zaman döneceğine…
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.