2014 yılında satış bazında daha iyi noktalara gelmeyi planlıyoruz
Mizan Çelik Genel Müdürü Ertuğrul Bektik ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.
Mizan Çelik Genel Müdürü Ertuğrul Bektik ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.
Bizlere kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz?
Firmamız 2000 yılında (OSB) DES Sanayi Sitesinde kurulmuştur. Ana konusu ve hedefi takım çeliklerinin, ithalatı ve yurt içi toptan ve perakende satışı olan firmamız, kurulduğu tarihten bu yana temel ilkesi olan koşulsuz müşteri memnuniyeti ve satış sonrası teknik hizmet ile çalışmalarına devam etmektedir. Firmamız kalıp sektöründe, çelik satışı yapmak üzere açılmış firmadır. O günden bugüne kadar aralıksız aynı adreste satışlarımız devam ediyor. Buna ilaveten 2008 senesinde kendi freze taşlama atölyemizi açtık. Kalıpçıların istifade etmesi için büyük tezgahlar koyduk.
Kalıp sektörü zamanla yarışan bir sektördür. Biz bir taraftan kesiyoruz bir taraftan temizliyoruz. Amacımız müşterilerimizin maliyetlerini düşürmektir. Müşterilerimize, kalıpçılarımıza daha iyi hizmet sunmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Malzemesini sattığımız ürünlerin yüzey frezelerini ücretsiz yapıyoruz. Bu da kalıpçılar ve maliyet açısından önemli bir durum. Tezgahlarımızın ebatları büyüktür. Büyük parçaları kendi tezgahlarımızda işleyip taşlayabiliyoruz. Bunun yanında dışardan fason işler alıyoruz. Her türlü takım çeliği, ıslahat çeliği ve imalat çelikleri bütün çelikleri bünyemizde satıyoruz.
Müşterilerinize sunduğunuz ürünler neler?
Kurulduğu yıldan bu yana kendini yenileyen ve devamlı ileriyi hedefleyen firmamız tüm teknolojik yenilikleri takip ederek bunları değerli müşterilerimizle paylaşmayı bir görev edinmiştir. Kalıp veya makine parçasının sağlıklı çalışabilmesi için yapı taşlarından biri olan talaşlı imalat, firmamız bünyesinde standartlara ve uluslararası toleranslara uygun olarak profesyonelce gerçekleştirilmektedir.
Müşterilerimize sunduğumuz ürünlere gelecek olursak; ürünlerimiz takım çelikleridir. Vasıflı takım çelikleri, bunun içinde sıcak işçilikleri, soğuk işçilikleri, plastik kalıp çelikleri, imalat çelikleri, ıslahat çelikleri, semantasyon çelikleri, yani aklınıza gelebilecek bir atölyede olması gerek. Her şey bizde mevcuttur. Bunların satışını sunuyoruz. Bunun yanında çeliklerin içerisinde lama olan ürünleri de müşterilerin istekleri doğrultusunda freze taşlama yapıyoruz. Sattığımız lama malzemelerin yüzey frezelerini yapıyoruz.
Satış sonrası hizmetleriniz neler?
Daha iyi ve daha kaliteli hizmet bizim öncelikli hedefimizdir. Satış sonrası müşterilerimize teknik destek sağlıyoruz.
Türk kalıp sektörünün geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz?
Kalıp sektörü sürekli gelişen bir sektördür fakat ekonomik şartlar bu sektörü de frenliyor. Dolayısıyla buna rağmen sektörümüz yine de sektörün ve ustalarımızın kendi kişisel çabaları, gayretleri ile gelişmeye devam ediyor. Türkiye bir üretim ülkesi bununla beraber kalıp sektörü de Türk sanayisinin mihenk taşıdır. Gelişmeye devam edecektir.
Biz Türkiye’de hiç yapılmamış bir şey yapıyoruz. 5 yıldır bu firmaya destek olarak freze taşlama atölyemizi kurduk. Kalıpçılara destek oluyoruz. 14 yıldır sektördeyiz.
Sizce kalıp sektörü Türkiye’deki ihtiyacı karşılıyor mu?
Sektörün Türkiye’deki ihtiyacı karşıladığına inanıyorum. Fakat devletin sektörümüze gerekli desteği verdiğini düşünmüyorum. Eğer bu desteği vermiş olsa Türkiye gerçekten bu anlamda, kalıp üretim aşamasında olduğu noktadan çok daha ileri aşamalara gelebilir. Fakat buna rağmen, iyi bir durumda olduğunu söyleyebiliriz. Yine de iyimserim bu konuda.
2014 yılından hedefleriniz neler? Kısa ve uzun vade de hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleriniz neler?
2014 yılında satış bazında daha iyi noktalara gelmeyi planlıyoruz. Çalışmalarımız o yönde… 2014 yılında devletin desteğini bekliyorum. Bu destekle beraber sektörümüz hızla gelişecek ve ülke ekonomisine de fayda sağlayacaktır diye düşünüyorum. Aksi takdirde sektörümüz kendi çabalarıyla bir şeyler yapmaya çalışacak ve gelişmesi zaman alacaktır.
Bunun için neler yapılabilir?
Bu sektörün ileri gelenleri birlik oluşturabilir. Seslerini daha fazla duyurabilir diye düşünüyorum. Bu sektörde söz sahibi büyüklerimizin sektöre yön vermesi gerekir.
Devletin desteği ve teşviki oldukça önemlidir. Bununla ilgili çalışmalar yapmalarını beklerim. Biraz sahipsiz bırakılmış bir sektör kalıp sektörü. 2014’ten umutluyum. Bizim içinde bulunduğumuz sektör istikrarsız bir sektör. Üretim ne kadar fazla olursa bizim sektörümüzde o kadar gelişir. Otomotiv, beyaz eşya, madeni eşya vs. bu sektörlerdeki üretimlerin daha fazla desteklenmesini beklerim. Üretim artacak ki kalıpçılar daha fazla kendisini geliştirsin. Ülke ekonomisine katkı sağlayalım.
Teknik personel istihdamında Türkiye genelinde yaşanan sıkıntılar mevcut. Siz bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kalıp sektörüne eğitim anlamında katkı verildiğini zannetmiyorum. Usta, çırak, kalfa ilişkisi mevcut… Eğitim anlamında bir destek yok. Teknik eğitim öğretim desteklenirse sektör daha faydalı elemanlar kazanacaktır diye düşünüyorum. İyi dileklerimi sunuyorum. İnşallah iyi bir sene geçiririz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.