2015 yılı itibarıyla kapasitemizi arttırmayı hedefliyoruz
RC Mühendislik Genel Müdürü Rahmi Akgün ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
RC Mühendislik Genel Müdürü Rahmi Akgün ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Sorularımıza geçmeden önce bizlere kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz?
RC Mühendislik, 2003 yılında Kocaeli’nde kurulmuş olup 2006 yılından itibaren Sakarya 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde kendi yerinde hizmet vermeye devam etmektedir. Bugüne kadar tecrübeli mühendislik kadrosu ile Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vermiş olup, çeşitli mühendislik projelerini hayata geçirmişti. Yüksek teknoloji içeren cevher taşıma vagonları, yük vagonu şasi imalatı, hızlı tren yolcu vagonu gövde imalatı ve bunların yanı sıra karayolu taşımacılığı için, konteyner, boru, saç rulosu, dökme yük ve askeri yük taşıyan treyler imalatları devam etmektedir.
TESCİLLİ BELGELER:
1- EN15085-2 (TR-54060 SAKARYA CL1)
2- EN15085-2 (TR58030 SİVAS CL2)
3- OHSAS 18001:2007
4- ISO 14001:2004
5- ISO 9001:2008
6- IRIS
Firma olarak hangi alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz? Ne tür hizmetler veriyorsunuz?
Metal işleme sektöründe çalışmaya başlayan sektörümüz; Elde ettiği bilgi birikimiyle yıllar içinde tasarım alanında da (fikstür, aparat, makine tasarımı vb. gibi konularda) faaliyet göstermeye başlamıştır. İlk yıllarda oto taşıyıcı treyler parçalarıyla başlayan üretim serüvenimiz, yıllar geçtikçe diğer metal işleme, şekillendirme, birleştirme konularına da kayarak; ülkemiz genelinde marka bilinirliği olan alanlara da kaymıştır. Çalıştığımız firmaların başlıcaları Lohr, Tırsan, Temsa, Toyota, Boschung gibi firmalardır. Bu firmalar ile Araç Taşıyıcı, Şase, Damper, Tanker gövdesi ve parçaları konularında gerektiğinde Ar-Ge, tasarım desteği de vererek çalışmaya devam etmekteyiz.
Bugüne kadar yaptığınız ve devam ettirdiğiniz projeler hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Pek çok proje bazlı çalışmamız oldu, bundan en önde gelenlerini sıralamak gerekirse:
- TIRSAN ile damper, tanker, semi treyler gövde imalatı
- LOHR İstanbul ile oto taşıyıcı treyler alt sistemler imalatı
- TÜVASAŞ ile DMU yolcu vagonu imalatı
- TÜDEMSAŞ ile Falns vagon şasi imalatı
- TÜLOMSAŞ ile yük vagonu imalatı
- BOSCHUNG (İsviçre) firması ile kar küreme araçlarının şasi imalatı
Tanker vagon imalatı için Tüdemsaş’la yapmış olduğunuz anlaşma, projenin detayları ve önemi hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
TÜDEMSAŞ ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde zas vagonu gövdesi imalatımız devam etmektedir. Bu projenin en önemli noktası; TÜDEMSAŞ’ın tümüyle kendi tasarımı olmasıdır. Bu vagonlar, Avrupa ve dünyadaki benzerleriyle aynı güvenlik ve vana sistemlerine sahip, hermatik (basınç ve vakuma duyarlı, doldurma ve boşaltmada kaçakları önleyecek kapalı devre boşaltma sistemi) sistemli vagonlardır.
Türkiye’de 2023 yılına kadar asgari 40 bin vagona ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Var olan vagonlar eski ve kapasitelerini tamamlamış durumda. Bu noktada sizlerin bu konuya yorumlarınız nelerdir? R.C Mühendislik olarak Türkiye’nin bu sorunun aşılması için yapılması gerekenler neler?
2023 yılına kadar ihtiyacı öngörülen 40.000 vagonun imalatının Türkiye’de yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bilgi birikimimiz ve bu konudaki tecrübelerimiz doğrultusunda, bu imalatın ülkemizde yapılabileceğine inanıyoruz. Bu konuda genelde devletin, özelde demiryolu otoritelerini gerekli teşvik koşullarını en hızlı şekilde oluşturmasını, oluştururken sektör temsilcilerinden destek alması gerektiğini düşünüyoruz. İlk etapta, tüm ilgililer ile yapılacak bir çalıştay ile ana hatlar belirlenmeli ve kurulacak alt komisyonlar ile detay uygulama planları oluşturularak uygulamaya alınmalıdır. Ayrıca vagon TSI konusunda; ülke içinde bir otorite belirlenmeli ve bu onay ülkemizde verilebilir duruma getirilmelidir.
R.C Mühendislik olarak yılda yapmış olduğunuz üretim rakamlarınız, yıllık cironuz ve Pazar payınız hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Ortalama bir yolcu vagonu için 24 ton hammadde kullanımı baz aldığımız da 150 vagon/yıl üretim kapasitemiz bulunmaktadır. Fakat 2015 yılı planlarımız doğrultusunda 250 vagon/yıl kapasite artırımı hedeflemekteyiz.
Son olarak dergimiz aracılığıyla sektöre iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Genel olarak söyleyeceklerimizi önceki sorular içinde değerlendirdik. Sektöre verdiğimiz katkılar için şahsımızda, derginize teşekkür eder, başarılar dileriz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.