2015 yılında daldırma galvaniz tesisimizi hizmete açacağız
KONKAP Yönetim Kurulu Başkanı Duygu Çınar ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz
KONKAP Yönetim Kurulu Başkanı Duygu Çınar ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz
Sorularımıza geçmeden önce bizlere kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz?
Konkap Galvaniz A.Ş. Sıcak Daldırma Galvaniz sektöründe fason hizmet vermek maksadıyla 2013 yılı içerisinde kurulmuştur. Halen Konya 4.Organize Sanayi Bölgesi’nde 20.000m2 arsa üzerinde inşaat çalışmaları devam etmektedir. Ocak ölçüleri 12.5mt x 1.5mt. x 2.7mt olup yıllık üretim kapasitesi yaklaşık 30.000ton’dur. Tesis komple fabrika otomasyonu ile çalışacak olması ve çevreci teknolojilerin tamamını kullanması gibi özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Tesisin Şubat 2015’te devreye girmesi planlanmaktadır.
KONKAP Galvaniz, ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet vermeyi planlıyor?
Fason olarak her sektöre hitap etmeyi düşünmekteyiz. Otoban korkuluk sistemleri, GSM ve Enerji Nakil Hattı direkleri, kablo kanalları, çelik konstrüksiyon, makine ekipmanları, vb. tüm sıcak daldırma galvaniz kaplama ihtiyaçlarına cevap verebileceğiz.
Galvanizlemenin faydaları, ülke ekonomisine, sektöre ve çevreye olan katkıları hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Sıcak Galvaniz kaplamanın harici ve korozif ortamlarda bulunan tüm çelik ürünlerini uzun yıllar boyu ilave boya veya bakım zahmeti olmaksızın korumaya alması nedeniyle ülke ekonomisine çok katkı sağladığı bilinmektedir. Ayrıca ülkemizin Avrupa standartlarını yakalamaya çalıştığı şu yıllarda galvanizli ürünler üreterek ülke standartlarımızın yükseltilmesine de katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Ayrıca korozif çürümeler nedeniyle meydana gelen kirlilikler de önlenerek çevreye katkıda bulunulacaktır.
Sıcak Daldırma Galvanizleme (SDG) yöntemi ülkemizde son dönemde yaygınlaşmaya başladı. Bu anlamda sektör son yıllarda ne gibi gelişmeler kaydetti?
Gelişmiş batı ülkelerine göre ülkemizde galvanizli ürün üretimi çok geride kalmıştır. Son yıllarda ülkemizde bu ihtiyacı gören müteşebbisler sektöre yatırım yapmakta ve yeni modern tesisler kurulmaktadır ve gelişen ülkemiz açısından bu son derece sevindirici bir durumdur.
Ülkemizde artan çelik yatırımları, bununla birlikte büyüyen çelik yapı pazarı hakkında neler düşünüyorsunuz? Bu gelişmeler sizin sektörünüze nasıl yansıyor?
Türkiye çok dinamik bir pazara sahip bulunmakta ve uluslararası standartları yakalamada çok hızlı hareket etmektedir. Henüz batı ülkeleri gibi alt yapı yatırımları tamamlanmadığı için ülkemizde kat edilecek hala çok yol bulunmaktadır. Bu nedenle daha uzun yıllar sektörün büyümeye devam edeceğini düşünüyoruz.
Sektörün ve galvanizleme bilincinin gelişmesi için ülkemizde neler yapılması gerekiyor? Bu noktada okuyucularımıza ve resmi makamlara iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Artık Türkiye’nin kısa vadeli düşünmekten vazgeçip uzun vadeli planlı işler gerçekleştirmesi gereklidir. Modern ve gelişmiş refah ülkelerini yakalamaya talip olan bir Türkiye’de kamu ya da özel her yatırımcının artık kalıcı eserler bırakması gerekiyor ki SDG sektörü de buna gerçekten hizmet etmektedir.
Ben kamu ve özel yatırımcılarımızın uzun vadeli yatırımlar için daha fazla çaba göstermelerini ve bu konuda tanıtımlar yapılmasını, tüm imalat pozlarına SDG’nin dahil edilmesini ve bu konuda ülkede bir kalıcı bilinç oluşturulmasını yöneticilerimizden talep etmekteyim.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleri bizimle paylaşır mısınız?
Tesisimizin açılmasına müteakip kısa bir süre sonra galvanizli cıvata üretimine de geçmeyi planlamaktayız, uzun vade de ise, tesisimizi yaygınlaştırmayı ve kapasite artışı düşünmekteyiz.
Son olarak sektörünüzün sivil toplum kuruluşu olan GALDER hakkında neler düşünüyorsunuz? Çalışmalarını yeterli buluyor musunuz? Sizce mevcut çalışmalarının dışında neler yapmalı?
Muhakkak ki Galder SDG sektörüne önemli hizmetler vermektedir. Özellikle Türkiye’de SDG’nin yaygınlaştırılması için bilinç oluşturmaya çalışmakta ve sektörün genişlemesine katkıda bulunmaktadır.
SDG’nin gelişmesi için kamunun öncülük etme önemi çok büyüktür. Bu konuda yaptırımlar uygulaması için kamu kuruluşlarıyla daha çok görüşmeler yapılmasının yararlı olabileceğini düşünmekteyiz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.