2022'deki Düşüşün Ardından Ukraynalı Kimyasal Fabrikalar Üretim Rakamlarını Yeniden Artırıyor
Group DF'nin bir parçası olan OSTCHEM, mineral gübre üretimini 2023'te yüzde 19,5 artırdı. 2022'de düşüş yaşayan Ukraynalı kimyasal fabrikalar, üretim hacimlerini yeniden yükseltmeye yönelik hamleler yapıyorlar. Özellikle UAN gibi ürünlerin üretimi iki katına çıkarken, düşük fiyatlı ithalatın hacmi de önemli ölçüde arttı. Gelecek planları, yeni üretim tesislerini ve yeni ürünlerin üretimini de içeriyor.
OSTCHEM (Group DF'nin bir parçası) mineral gübre üretimini artırıyor
2023'te, OSTCHEM azot holding şirketi (Group DF'nin bir parçası) mineral gübre üretimini 2022'ye göre yüzde 19,5 arttırmış ve 2,1 milyon tona çıkarmıştır. 2022'deki düşüşün ardından Ukraynalı kimyasal fabrikalar üretim hacimlerini yeniden artırıyorlar. Bu durum Group DF'nin basın servisi tarafından GMK Center'a bildirildi.
Geçen yıl, Cherkasy Azot 1.56 milyon ton mineral gübre üretti, yıl bazında yüzde 39,6 artış kaydetti. Rivne Azot ise 528 bin ton üretti (yıl bazında yüzde 10.8 düşüş). OSTCHEM tarafından üretilen ana gübreler üre, UAN ve amonyum nitrat idi.
OSTCHEM'ın ana üretim rakamları
Grup, 835.9 bin ton amonyum nitrat (+ yıl bazında yüzde 60,5), 572.7 bin ton UAN (+ yıl bazında yüzde 130), ve 447.1 bin ton üre (+ yıl bazında yüzde 145) üretti. Geleneksel olarak ihraç edilen gübre UAN'ın (Rivne Azot'ta üretilen) üretim hacmi tam 102 bin tona düştü.
«Gübre piyasası toparlanıyor ama azot gübrelerinin ithalatı önemli ölçüde arttı ve bizim tesislerimizi tam kapasiteyle kullanmamızı engelliyor. Zorlu tarım sektörü koşulları, askeri operasyonlar nedeniyle zorunlu fabrika kapatmaları, hala yüksek olan gaz fiyatları ve Ukrayna'ya dampingli fiyatlardan abartılı ithalat rağmen, OSTCHEM 2023'te üretimi yeniden artırmaya başladı. Tepe dönemlerde bile çiftçilerden gelen talebi tamamen karşıladık,» diye belirtti Serhiy Pavliuchuk, OSTCHEM CEO'su.
Geçen yıl, OSTCHEM, Ukrayna'da en çok gelecek vaat eden gübre olan UAN üretimini iki katına çıkardı. UAN, üretim hacmi açısından ikinci sırada yer aldı ve şirketin ürün portföyündeki payı yüzde 27,3 oldu.
«Birkaç sanayi sitesinin geliştirilmesi konusunda global oyuncularla görüştüğümüz bir sır değil. Stratejik planlarımız, yeni atölyeler ve fabrikaların inşasını da içeriyor. Yeni, enerji verimli gübrelerin üretimine ve AdBlue, endüstriyel gazlar, petrokimya ürünleri gibi yeni ürünlerin üretimine yatırım yapmaktan bahsediyoruz,» Pavlyuchuk ekliyor.
2023'te Yukarı Yönlü Bir İthalat Trendi Gözlendi
2023'teki bir başka özellik, dampingli fiyatlarla yapılan ithalatın kritik hacimlere ulaşması oldu. 2022'ye göre mineral gübrelerin Ukrayna'ya olan ithalatı 1.9 kat artarak 1.99 milyon tona ulaştı.
«Belaruslu ve Rus gübrelerinin büyük bir akışı Ukrayna'ya iki kanaldan giriyor: İlk kanal, saldırgana dost eski Sovyetler Birliği ülkelerinden gelen akış. İkinci yeni kanal ise Belaruslu ve Rus gübrelerinin AB'den yeniden ihracatıdır. Eurostat'a göre, azot gübrelerinin AB'ye olan ithalatı 2022-2023'te yüzde 34 arttı ve bu ithalatın yaklaşık üçte birini Rusya oluşturdu. Yaptırımlara rağmen, bu gübrelerin önemli bir kısmı da Ukrayna'ya gelerek yavaş yavaş Ukraynalı üreticileri ve Ukrayna'daki işleri 'öldürüyor',» yorumunda bulunuyor Oleg Arestarkhov, Group DF'nin kurumsal iletişimler başkanı.
OSTCHEM, Group DF'nin azot holding şirketi olup Ukrayna'daki en büyük mineral gübresi üreticilerini birleştirir. Bunlar arasında Rivne Azot, Cherkasy Azot, Severodonetsk Azot ve Stirol (ki bunlar işletme faaliyeti göstermiyor ve işgal altındaki bölgelerde yer alıyor) bulunuyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.