2030'a Kadar Çelik Ticaretini 60 Milyon Ton Etkileyebilecek Yeni Dalga CBAM
CBAM, küresel ticaret ve küresel çelik piyasası için yeni bir meydan okuma haline gelmiştir.
CBAM, küresel ticaret ve küresel çelik piyasası için yeni bir meydan okuma haline gelmiştir.
Özellikle, bazı ülkelerin, kendi karbon sınır ayarlama mekanizmasını başlatmak veya geliştireceklerini açıklamalarına zorlamıştır.
Hükümet, yerel şirketlerin dezavantajlı durumda bulunmaması için mekanizmanın uygulanabilirliği konusunda iki tur görüşme planlamıştır. Demir çelik ve çimento ilk ele alınacaklar. Nihai rapor, bilim insanlarının yardımıyla, 2024'ün üçüncü çeyreğine kadar hazırlanması bekleniyor.
Ülke, karbon yoğun ürünlerin ithalatı üzerine bir vergi getirmeyi planlıyor 2027. Demir, çelik, alüminyum, gübreler, hidrojen, seramik, cam ve çimento gibi sektörlere uygulanacak. Mekanizmayı kapsayan ürünlerin tam listesi dahil olmak üzere daha fazla detay, 2024'te görüşmelere konu olacak.
2023'te, ABD Kongresi'nde dört ana iklim ve ticaret tasarısı sunulmuştur. Özellikle, Kasım ayında Cumhuriyetçi Bill Cassidy, Senato'da 2023 Yılı Yabancı Kirlilik Ücreti Yasası'nı sundu. Karbon yoğunluğu daha yüksek olan çelik ve diğer ürünlerin ithalatına karbon sınırdışı ücretler öneriliyor. Doküman, genellikle Amerikan Demir ve Çelik Enstitüsü (AISI) ve Çelik Üreticileri Derneği (SMA) tarafından desteklendi.
Geçen yıl, Kanada hükümeti, karbon emisyonlarını düzenlemek için bir mekanizma üzerinde çalışmaya devam etti (2021'de, Avrupa'ya benzeyen bir şema üzerine görüşmeler yapıldı). İlk etapta, yurtdışından karbon yoğun ürünler ithal eden yerel şirketlere (ham maddeler, aletler, tüketici malları) uygulanacak. Amaç, mekanizmanın, daha yüksek veya eşdeğer bir karbon tarifesi olan yargı bölgelerinden gelen ürünleri etkilememesi gerektiği. Bu durum, AB'yi ve belki de ABD'yi, sistemlerini Kanada'nınkine uyumlu hale getirme veya tanıma sertifikaları sunma konusunda teşvik edebilir. Bazı eyaletlerde, karbon kaçağını önlemek için zaten planlar bulunmaktadır.
Ülke, GX politikası kapsamında karbon fiyatlandırmasını uygulama kararı aldı ve GX-ETS'yi (FY2026'da uygulanacak) ve GX-Sürşarj'ı (FY2028'de uygulanacak) geliştiriyor. Sistem, CBA'ya eşdeğer bir tür olabilir ve AB ile görüşmelerin konusu olabilir.
Gelecekte, bölge, ticareti dengelemek amacıyla, Avrupa CBAM'ına karşılık gelen karbon yoğun ürünlerin ithalatının sınır ötesi kontrolü için kendi bölgesel önlemlerini getirebilir. Çelik sektörü temsilcileri, bu durumun, bir karbon piyasası oluşturulmasıyla birlikte gerçekleşmesi gerektiğine inanıyor.
Hindistan yetkilileri, kendi karbon vergisini oluşturma planını gerçekleştirdi, özellikle AB tarafından önerilen CBAM ilkelerine uygun olarak Avrupa ülkelerinde seçilen ihracatlar için. Ayrıca, Avrupa Birliği'nden Hindistan'a gelen ihracatlardan vergi alınması da konuşuldu. Ayrıca, AB'nin Hindistanlı ihracatçılardan alınan herhangi bir karbon vergisini iade etmesi ve geri alınan gelirlerin ülkenin iklim hedefleri için kullanılması önerildi.
Bazı ülkeler, Avrupa karbon sınır ayarlama mekanizmasının karşıtları haline geldi.
Çin Demir ve Çelik Derneği (CISA), CBAM'ın ülkenin ihracatı için yeni bir ticaret engeli oluşturduğunu, farklı ülkelerin farklı gelişme aşamalarını göz ardı ettiğini ve "ortak ama ayrışmış sorumlulukların" ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Sektör örgütü, mekanizmanın Çin'in çelik ürünleri ihracat maliyetlerini %4-6 oranında artırabileceği ihtimalinin olduğunu söyledi. Daha önce ülke, AB'nin CBAM'ın DTÖ kurallarına uygun olduğundan emin olması gerektiğini belirtmişti.
Güney Afrika ve Hindistan, yeni vergiyi ayrımcılığa dayalı bir ticaret engeli olarak Dünya Ticaret Örgütü'nde itiraz ediyorlar. DTÖ'deki Afrika Grubu, mekanizmanın idari yükünün ve uyumunun, çoğu, hatta tüm gelişmekte olan ülkeler için ağır ve caydırıcı olacağını savunmaktadır.
Polonya bile CBAM'ın karşıtı oldu. 2023 yazında, ülke yargısal itirazları başlattı, bu özellikle CBAM ve AB ETS'yi ilgilendiriyor. AB Adalet Divanı'na (CJEU) Fit for 55 paketinin bir parçası olan hükümlere karşı dört şikayet sunuldu. Hükümet özellikle, CBAM'ın nitelikli çoğunluk oyu yerine oybirliğiyle geçmesi gerektiğini savunuyor.
AB'ye ihracat yapan ülkeler için bir başka endişe kaynağı, ticaret sırlarını oluşturan gizli bilgilerin sızdırılmasıdır. Bu konuda özellikle Hindistan, Tayvan, Japonya ve Güney Kore'nin çelik üreticileri endişelerini dile getirdi.
İthalatçılar için ilk raporlama dönemi 31 Ocak 2024'te sona erecektir. Bu yılın sonuna kadar, şirketler, EU metodolojisine göre veya eşdeğer metod veya benchmark değerlere dayanarak raporlama seçeneğine sahip olacaklar. Son seçenek sadece Temmuz'a kadar uygulanacak.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.