'Polaris 10 gemi aldı' haberi şaşırttı
Uluslararası haber ajansı AFP'nin Brezilya'nın en büyük madencilik şirketi Vale'nin Türk denizcilik şirketi Polaris'e 600 milyon dolar karşılığında her biri 300 bin ton kapasiteli 10 tane gemi sattığına ilişkin haber denizcilik sektörünü hareketlendirdi.
Konunun ayrıntılarını öğrenmek için aradığımız Polaris Denizcilik'in sahibi Levent Akson haberin doğru olmadığını söyleyerek esprili bir şekilde, 'ne 10 tane gemisi, şu anda sandal satın alacak paramız bile yok" dedi. AFP'nin haberinde adı geçen Polaris Shipping isimli firmanın da Güney Koreli olduğu ortaya çıktı.
BEŞ GEMİ İLE FAALİYET GÖSTERİYOR
Denizcilik sektörünün tanınan isimlerinden ve Deniz Ticaret Odası eski Meclis üyesi Levent Akson'a ait olan Polaris Denizcilik Türkiye'de 1987 yılından bu yana faaliyet gösteriyor.
Kendilerini küçük ölçekli bir denizcilik firması' olarak tanımlayan Akson, kendilerine ait üç tane geminin olduğunu söyledi. Bunların iki tanesinin 8 bin 500, bir tanesinin ise 5 bin ton ton kapasiteli olduğunu anlatan Akson, ayrıca 16 bin tonluk iki geminin de işletmeciliğini yaptıklarını belirtti.
Deniz taşımacılığı sektörünün dünya genelinde zor dönemler geçirdiğini kaydeden Akson, bunun en büyük sebebinin ise arz-talep dengesi olduğunu kaydetti. Dünyada sektörün 2003-2008 arasında çok ciddi paralar kazandığının altını çizen Akson, ondan sonra sektöre ciddi bir giriş olduğunu ve dengenin bozulduğunu söyledi.
Türkiye'nin de dünya ile benzer sorunlar yaşadığını anlatan Akson, dünya ticareti artmasına rağmen arzdaki fazlalık nedeniyle sektörün sıkıntı içerisinde olduğunu belirtti.
"UMARIM BİR GÜN BİZİM DE OLUR"
AFP'nin haberi ile olarak 'keşke doğru olsaydı' ifadesini kullanan ve esprili bir şekilde 'şu anda sandal satın alacak paramız bile yok'
diyen Akson, şunları söyledi:
"Umarım günün birinde biz de böyle büyük alımlar yaparız ve haber oluruz. Ama maalesef ülkeleri karıştırmışlar. Polaris Kuzey Yıldızı anlamına geldiği için hemen hemen her ülkede bu isimle kurulmuş şirketler var."
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.