4.Irak Uluslararası Fuarı Irak Hükümetinin Desteği İle Yeniden Gaziantep’te…
4. Irak Uluslararası Fuarı Irak Ticaret Bakanlığı Fuarlar İdaresi Genel Müdürlüğü ile Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. tarafından ortaklaşa olarak 21-24 Mayıs 2009 tarihleri arasında Gaziantep’te organize edilecek.
4. Irak Uluslararası Fuarı Irak Ticaret Bakanlığı Fuarlar İdaresi Genel Müdürlüğü ile Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. tarafından ortaklaşa olarak 21-24 Mayıs 2009 tarihleri arasında Gaziantep’te organize edilecek. Fuar Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Irak Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarlığı(Ankara), Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri ve Gaziantep Ticaret Borsası gibi birçok dernek, kuruluş ve kurum tarafından da destekleniyor.
Irak ve Irak pazarıyla iş yapmak isteyen firmalara ve bölge ekonomisine çok büyük katkılar ve imkânlar sağlayacak olan 4. Irak Uluslararası Fuarı Ortadoğu Fuar Merkezi’nde 21–24 Mayıs 2009 tarihleri arasında gerçekleşecek.
Irak Uluslararası Fuarı’nın Önemi
Savaşın ardından yeniden yapılanma süresince giren Irak’da yaşanan gelişmeler, dünya ölçeğinde ekonomik ve siyasi dengeler açısından önemle gözlemlenmektedir.
Bu süreçte birçok uluslararası firma için önemli bir pazar potansiyeli barındıran Irak, Türkiye için, stratejik ve ekonomik potansiyelinin yanı sıra geçmişe dayalı sıcak komşuluk ilişkileri ile daha büyük bir anlam ifade etmektedir.
Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. 1994 yılından İkinci Körfez Krizi’ne kadar aralıksız olarak Irak’da 30’a yakın fuar ve 50’yi aşkın Ticaret Heyeti organizasyonu gerçekleştirip, Irak’da temsilcilik açarak ve en önemlisi son üç yıldır Irak Uluslararası Fuarı’nı Türkiye’de düzenleyerek bu sürecin sağlıklı işlemesi konusunda özveriyle çalışmaya devam etmektedir.
Irak’ın yeniden yapılandırılmasında Türkiye’nin önemli rolü
Tarihi ve kültürel bağları, geçmişten gelen iyi komşuluk ilişkileri, birbirini tamamlayan ekonomileri, savaş öncesi 1.000’e yakın Türk firmasının Irak’da yerleşik olarak iş yapması, sadece ticari boyutuyla değil, nakliye, müteahhitlik, re-export konularında da geliştirilen ekonomik ilişkiler, iki ülke arasında geleceğe yönelik kalıcı işbirliğinin sağlanmasında önemli bir altyapı sağlamaktadır.
Neden Irak Uluslararası Fuarı
- Irak’taki devlet kurumlarından, ticaret ve sanayi odalarından ve özel sektör temsilcilerinden oluşan profesyonel bir platform olması,
- Irak Ticaret Bakanlığı’nın kendi ülkesi dışında destek verdiği tek fuar olması,
- Gaziantep’ in Irak-Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu arasında kilit bir noktada bulunması ve sadece Irak için değil Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa için de yüksek bir potansiyele sahip olması,
- Irak-Gaziantep arasındaki iş ilişkisinin önemine odaklanması,
- Irak ile çift taraflı iş görüşmeleri ve iş olanakları yaratma fırsatı.
Irak ve Komşu Ülkelerden Yapılacak Ziyaretçi Organizasyonu
Fuar için; Irak Ticaret Bakanlığı Fuarlar İdaresi Genel Müdürlüğü ve Forum Fuarcılık tarafından Bağdat, Musul, Erbil ve Basra’dan uçak seferleri düzenlenmektedir. Ayrıca, Halep ve Dohuk’ tan otobüs seferleri de organize edilecektir. Suriye, Suudi Arabistan, Rusya, Türki Cumhuriyetler, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Lübnan, Mısır, İtalya, Almanya, İspanya ve Gürcistan’ dan fuar ziyaretçisi beklenmektedir.
Business Partner Iraq(BPI), ikili iş görüşmeleri, work-shoplar ve Irak’ta
Fuar süresince; tarım-gıda, inşaat-altyapı ve diğer sektörleri kapsayan “Business Partner Iraq-BPI” konulu toplantılar organize edilecektir. Yurt dışından gelecek alım heyetleri organizasyonu Dış Ticaret Müsteşarlığı(DTM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB), Irak Ticaret Bakanlığı Fuarlar İdaresi Genel Müdürlüğü ile Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. organizasyonuyla gerçekleştirilecektir. Alım heyeti organizasyonundan tüm fuar katılımcısı firmalar ücretsiz faydalanabileceklerdir. Görüşmeler kapsamında dileyen firmalar sektörlerine uygun olması ve izin almaları kaydıyla work-shop’lar gerçekleştirebileceklerdir.
3. Irak Uluslararası Fuarı’nın Ardından
2008 yılında 22-25 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen 3. Uluslararası Irak Fuarı 36 farklı ülkeden 718 katılımcısı ve 39 farklı ülkeden toplamda 53.100 ziyaretçisi ile 25.494 m²’lik bir alanda büyük başarı sağlamıştır. Fuar Suriye, Lübnan, İran, Ürdün, Çin, İspanya, Rusya, Tunus, Gürcistan, Almanya ve daha birçok ülkeden gelen önemli ziyaretçilere ev sahipliği yapmıştır. Nasiriye Ticaret Odası, Basra Ticaret Odası, Irak Ticaret Odaları Federasyonu, Iraklı İşadamları Derneği, Dahok Ticaret Odası, Iraklı İhracatçılar Birliği, Bağdat Ticaret ve Sanayi Odası, Süleymaniye Ticaret Odası, Kerkük Ticaret Odası ve Musul Ticaret Odası da fuarda katılımcı olarak yer almıştır.
Fuarda yer alan ülkeler; Fransa, İtalya, Kore, Tayvan, Çin, Rusya, Polonya, İran, Amerika, Hindistan, Almanya, Suriye, Romanya, Bulgaristan, Suudi Arabistan, Gana, İngiltere, Ürdün, Irak, Türkiye, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Belçika, Brezilya, Danimarka, Tayvan, Endonezya, Finlandiya, Güney Afrika, İspanya, İsveç, Japonya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kanada, Singapur ve Yunanistan
Fuar, Irak Ticaret Bakanı Abdulfalah Al-Sudani, Bayındırlık ve İskan Bakanı Bayan I. Mohammed, Bağdat Belediye Başkanı Riyad Garib, Su Kaynakları Bakanı Dr. Abdullateef Jamal Rasheed, T.C. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Irak Ticaret Odası Başkanı Ja’far R. Al-Hamdani, Otomobil Endüstrisi Genel Müdürü (GAMCO) Abdul Karem N. Fajer, İnşaat Endüstrisi Genel Müdürü Başkanı Ali Saleem Omar, Süt Ürünler Endüstrisi Genel Müdürü Ahmed S. Hamd, Cam ve Seramik Endüstrisi Genel Müdürü Fouad Hammad Aanizy Al- Fahdawi, Gıda Endüstrisi Genel Müdürü Qais Mohammed Ghareeb, İnşaat Malzemeleri Endüstrisi Genel Müdürü Raad Fares Al Mas, Fuarlar İdaresi Genel Müdürü Sabti J. Hassan ve Irak Ticaret ve Sanayi Odası’ndan başkanlar ve üyeler tarafından açıldı.
Al Iraqia TV, Al Hurreiya TV , Afag TV, Al Masar TV, Al Sabah Gazetesi, Al Dawa Gazetesi, Al Adala Gazetesi, Al Barlaman Gazetesi, Ortadoğu Gazetesi ve ayrıca Türk basını ve uluslararası basın kuruluşları fuarı takip ettiler.
İnşaat-yapı, tarım ve yatırım konularında Irak’tan gelen ziyaretçiler ile alım heyeti kapsamında organizasyonlar yapılmış. Ayrıca, Gürcistan, İran ve Suriye’ den gelen resmi heyetler alım heyeti organizasyonuna Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) işbirliğiyle katılmıştır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.