5 No.lu Yeni Yüksek Fırının ana gövde montajı yapıldı
Kardemir'in 5 No.lu Yeni Yüksek Fırınının ana gövde montajı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün katılımıyla yapıldı.
Kardemir'in 5 No.lu Yeni Yüksek Fırınının ana gövde montajı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün katılımıyla yapıldı.
Kardemir'in sıvı hamdemir üretim kapasitesini 1.800.000 ton/yıl'dan 3.000.000 ton/yıl'a çıkaracak olan 5 no.lu Yeni Yüksek Fırının Ana Gövdeye ait 350 tonluk üst parçasının montajı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün katılımı ile yapıldı.
Kardemir'in devam eden kapasite artırımı yatırımlarında incelemelerde bulunan ve 5 No.lu Yüksek Fırın Ana Gövde Montajına katılan Bakan Ergün'e şirketimiz ziyaretinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin ile Karabük Milletvekili Osman Kahveci'de eşlik etti.
Kardemir Genel Müdürlük binası önünde Yönetim Kurulu Başkanımız Mutullah Yolbulan, Yönetim Kurulu Başkan Vekilimiz Kamil Güleç, Yönetim Kurulu Üyelerimiz ve Genel Müdürümüz Fadıl Demirel tarafından karşılanan Bakan Ergün, daha sonra toplantı salonuna geçerek şirketimiz faaliyetleri konusunda Genel Müdürümüz Fadıl Demirel'den brifing aldı. Karabük Valisi İzzettin Küçük, Karabük Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Arslan, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal başta olmak üzere çok sayıda protokol üyesi ve sektör temsilcisinin hazır bulunduğu brifingde Genel Müdürümüz Fadıl Demirel, Kardemir'in yatırımları ve gelecek projeksiyonu hakkında Bakan Ergün'e bilgi sundu.
Brifing sonrasında Yönetim Kurulu Başkanımız Mutullah Yolbulan tarafından Bakan Ergün'e günün anısına 10 Eylül 1939 tarihinde Kardemir'de üretilen ilk Türk Demirinin simgesi olarak bir plaket takdim edildi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve beraberindeki heyet, şirketimiz yatırımlarını yerinde görmek amacıyla gerçekleştirilen fabrika turunun ardından tören alanına geçerek 5 Nolu Yüksek Fırının Ana Gövde Montajını izledi.
Fadıl Demirel;" Yüksek Fırın'dan aynı zamanda elektrikte üretecek"
Yüksek fırın yapımında görev alan Müdür, Mühendis ve teknik personelin yanı sıra çok sayıda şirketimiz çalışanının da hazır bulunduğu törende açılış konuşmasını Şirketimiz Genel Müdürü Fadıl Demirel yaptı. Konuşmasında ana gövde montajı yapılan fırın hakkında teknik bilgiler veren Demirel"bugün çok mutluyuz. Kardemir'i 3 Milyon ton'a taşıyacak olan en önemli yatırım kalemlerinden birisi ve onunda en büyük parçası olan 350 ton ağırlığındaki yüksek fırın ana gövdesinin montajını yapıyoruz. Şirketimizde yatırımlar bir seri olarak devam ediyor ve sene sonunda tamamlanmış olacak. Yatımlarımız tamamlandığında sıcak metal kapasitemiz 3 Milyon tona, sıvı çelik kapasitemiz ise 3,4 Milyon tona çıkmış olacak. Ana gövde montajı yapılan bu fırının en önemli özelliği, tepesinde 10 MW elektrik üreten bir tepe elektrik üretim teknolojisini barındıracak olmasıdır ki, bu dünyada çok az fırında olan bir özelliktir. Ülkemizde ise sadece bu fırında olacaktır. Ülkemiz için, Kardemir için, çalışanlarımız için hayırlı olmasını diliyorum"dedi.
M. Ali Şahin "Kardemir vites büyütüyor"
23. Dönem T.B.M.M. Başkanı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin ise törende yaptığı konuşmada, Kardemir'deki büyümeye dikkat çekti. Konuşmasına"Kardemir'e kaç geldim bilmiyorum ama her gelişimde buradan büyük bir memnuniyetle, Türkiye'nin geleceğine duyduğum büyük güvenle ayrıldım" diyerek başlayan Şahin şunları söyledi:"Bugünde yine aynı duygular, aynı hisler içerisindeyim. Burada yüksek fırınla ilgili bir işleme şahitlik yapıyoruz. Aslında yapılan işlem ne anlama geliyor, hangi mesajı buradan alabiliriz.? Görüyorum ki Kardemir, vites büyütüyor, Vitesi, 5. Vitese atıyor, hızını 5 viteslik bir seviyeye yükseltiyor. Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı başta olmak üzere tüm yöneticilerini, teknik elemanlarını ve tabi ki burada emek veren işçi kardeşlerimi de tebrik ediyorum. Çünkü böyle bir başarı ancak bu işbirliği ile gerçekleşebilir."
AK Parti hükümetinin çabalarıyla Kardemir'in faaliyetlerinin örtüştüğünü söyleyen Şahin, Kardemir'in geçtiğimiz yıl 333 Milyon TL yatırım yaptığını belirterek, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kardemir'de devam eden TİS görüşmelerinin de en kısa sürede tamamlanacağına olan inancını dile getiren Şahin, konuşmasını gerçekleştirilen yatırımın ülkemiz ve Kardemir için hayırlı olmasını dileyerek tamamladı.
Nihat Ergün"Katma Değeri Artırmalıyız"
Düzenlenen törende son konuşmayı ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün yaptı. Montajı yapılmakta olan 5. Yüksek Fırın ile birlikte Kardemir'in kapasitesini 1.800.000 ton'dan 3.000.000 ton'a çıkartacağını belirten Ergün "Türkiye büyüdükçe, geliştikçe, şehirlerimizin ve firmalarımızın da benzer bir süreç yaşadığını görüyoruz. Son 10 yılda Kardemir'in hikâyesi ile Türkiye'nin hikayesi tamda bir birine örtüşüyor. Türkiye nasıl büyüdüyse Kardemir o şekilde büyümeye devam ediyor" dedi. Kardemir'in son 3 yılda 600 Milyon'dan fazla yatırımı gerçekleştirmiş olmasını yaşanan değişimin en güzel örneklerinden biri olarak gösteren Bakan Ergün konuşmasında şu görüşlere yer verdi:
"Türkiye ekonomisi son 10 yıl içerisinde tüm dünyanın takdirini kazanan bir performans sergiledi. Bir yandan makroekonomik dengeler iyileşirken diğer yandan aynı zamanda ekonomik faaliyetlerde zirveye çıktı. 2012 yılında ihracatımız 150 milyon dolar seviyesini aştı, milli gelirimiz fert başına 11 bin doları geçti. Ekonomideki bu başarılı süreç önümüzdeki yıllarda da devam edecektir ve Türkiye 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi haline gelecektir. Türkiye'de her kurum, her işletme planlarını çok daha güçlü bir Türkiye hesabına göre yapmalıdır. Bu açıdan Kardemir'in önümüzdeki yıllarda üretim kapasitesini ve niteliğini artırmaya yönelik ciddi yatırımlar içinde olması son derece önemlidir. Önümüzdeki süreci dünya ülkeleri arasında zirveye çıkmak ve daha da önemlisi zirvede kalıcı olmak için büyük bir fırsat olarak görüyoruz. Üretim ve ihracatımızın içindeki ileri teknoloji ve yüksek katma değerli ürünlerin payını artırmalıyız. Bunu en az % 20'ler seviyesine çıkarmamız lazım. Demir Çelikte de daha ileri teknolojili, daha yüksek katma değerli çelik üretimine geçmemiz lazım. 2011 yılında uygulamaya başladığımız sanayi strateji belgesiyle tüm sanayicilerimiz ve potansiyel girişimciler için bir yol haritası oluşturduk. Aynı şekilde sektörel strateji belgelerini de uygulamaya başladık.Demir çelik ve demir dışı metaller sektör strateji belgesi ve eylem planını da kamuoyu ile paylaştık. Bu sektör birçok temel gösterge açısından ülkemizin önde gelen sektörlerinden birisidir. 2011 yılında 135 Milyar $ ihracatımızın 22 Milyar $'ını Demir Çelik ve demir dışı metaller ile gerçekleştirdik. 2012 yılına geldiğimizde Türkiye DÇ üretiminde dünyada 8. sıraya yükseldi ve Avrupa'da Almanya'dan sonra 2. ülke konumundayız. Çelik boru ve döküm ürünleri üretiminde ise halen ülkemiz Avrupa'nın ilk 5 üreticisi arasındadır."
Konuşmasını her sektörde olduğu gibi DÇ sektöründe de kilogram başına üretilen katma değerin artırılması gerektiğini belirterek sürdüren Bakan Ergün"Bakın biz cari açık veren bir ülkeyiz. Yani dışarı verdiğimiz döviz kazandığımız dövizden fazla. İhraç ettiğimiz mal ithal ettiğimiz maldan az. Ama bu azlık kilogram azlığı değil. Dışarıya sattığımız ürünleri tartsak kilogramı satın aldıklarımızdan daha fazla geliyor. Demek ki bizim cari açığımız kilogram cari açığı değil, katma değer cari açığı, ileri teknoloji cari açığı. Bizim sattığımız ürünlerin ortama kilogram fiyatı 1,5 dolar. Almanya'nın ihraç etmiş olduğu ürünlerin kilogram fiyatı 6-7 dolar. O bizden daha az kilo mal satıyor ama bizden daha çok para kazanıyor. Çünkü katma değer üretiyor" dedi.
Sektör için uygulamaya başlanılan strateji belgesi ve eylem planını da böyle bir anlayışla hazırladıklarını, hukuki ve idari düzenlemeler yapmak, üretim altyapısını geliştirmek, dış ticarette aksayan yönleri gidermek, insan kaynaklarını ve araştırma geliştirme kapasitesini artırmak gibi 5 ana hedef etrafında 24 tane eylem belirlediklerini söyleyen Bakan Ergün, sektörle büyük bir işbirliği içinde bu eylemlerin hayata geçirileceğini kaydetti. Ergün"Mesela Karabük Üniversitesinde kurulan Demir Çelik Enstitüsü sektör adına çok önemli bir gelişme. Artık son aşamaya gelindi ve Demir Çelik sektörü ile ilgili çok ciddi araştırmalar, teknolojik gelişme, katma değer artışı sağlayacak araştırmalar bu enstitümüzde gerçekleştirilecek ve bu Karabük'te yapılacak. Kardemir'inde desteği ile hayata geçen bu proje Üniversite - Sanayi İşbirliğinin çok güzide bir projesidir. Ben Karabük Üniversitesinde gerçekleştirilecek olan araştırma geliştirme çalışmalarının hem sektör için hem ülkemiz için çok faydalı olacağına inanıyorum"dedi.
Karabük Üniversitesi –Kardemir işbirliğinde örnek bir proje;
Ar-Ge ve Üniversite-Sanayi işbirliği konularında Karabük Üniversitesi ile Kardemir arasında sağlanan işbirliğini örnek gösteren Bakan Nihat Ergün, bu işbirliği sayesinde bacalardan atılan atık ısıdan yararlanarak yakıt optimizasyonu yoluyla önemli tasarruf sağlayan bir Ar-Ge Projesinin gerçekleştirildiğini ve Kardemir'in üretimden sonra havaya bıraktığı gazları enerjiye dönüştürdüğüne dikkat çekti.Bu tür projeleri TÜBİTAK aracılığı ile desteklediklerini belirten Ergün, projeyi üniversite -sanayi işbirliğine örnek gösterdi.
Filyos Limanı için Kamulaştırma Çalışmaları Başladı:
Kardemir içinde büyük önem taşıyan Filyos Liman Projesinde kamulaştırma çalışmalarına başlandığını belirten Bakan Nihat Ergün, yapılacak olan limanın Türkiye'nin en büyük limanlarından biri olacağını kaydetti. Ergün"Liman tamamlandığında Demir Çelik sektörü ve Kardemir açısından çok önemli bir rekabet avantajı ortaya çıkacak" dedi.
İş Sağlığı ve Güvenliğine dikkat;
Konuşmasının son bölümünü iş sağlığı ve güvenliği konularına ayıran Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kardemir'in TS 18001"İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemini uygulayarak iş kazalarında bir önceki yıla oranla % 50 oranında azalma sağladığına dikkat çekti. Ergün "Böyle ağır bir sektörde aldığı her kuruşu sonuna kadar hak eden, her lokması helal olan emekçi kardeşlerimizin iş güvenliği ve sosyal haklarıyla ilgili çalışmalar çok büyük önem taşıyor. Sadece bu sektördeki değil bütün firmalarımızın iş kazalarını azaltmak ve işçi güvenliğini sağlamak için ciddi çalışmalar yapmalarını istiyoruz. Hiçbir şey bir insanın sağlığından, hele hele hayatından daha kıymetli değildir. Bu alanda yapılabilecek en önemli çalışmalardan bir tanesi TS 18001 "İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi" standardını sağlamaktır. Bugüne kadar TSE'den bu belgeyi alan 341 kuruluş arasında KARDEMİR'de bulunmaktadır. Kardemir'de bu standartların uygulanması ile birlikte iş kazalarının ciddi oranda azaldığını görüyoruz. 2012 yılında gerçekleşen iş kazası 2011 yılına göre %50 oranında azalmıştır. Kardemir yönetimini bu açıdan tebrik ediyorum. Yatırımları için zaten tebrik ediyorum ama İş Sağlığı ve Güvenliğine verdikleri değer ve önem içinde ayrıca tebrik ediyorum." dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.