50 yıldır demir çelik sektöründe hizmete devam ediyoruz
2013 yılı için yıllık 300.000 ton tonaj hedefimiz olan ve bu hedefi tamamlayarak 2014 için faaliyetlerine devam eden EYB Demir, müşterilerine yönelik inşaat demiri başta olmak üzere verdiği hizmetler ile üreticilerle son kullanıcı arasında yer alan tedarik zincirinde önemli bir halka durumunda
EYB Demir Satış Müdürü Sinan Ayan sorularımızı sizler için yanıtladı.
Sorularımıza geçmeden önce bizlere kendinizden kısaca bahseder misiniz?
Ankara Ayaş doğumluyum. Demir- Çelik sektöründe 2006 yılından bu yana satış ve pazarlamada görev alıyorum. 2012 tarihinden bu yana EYB DEMİR ÇELİK A.Ş.’de Satış Müdür olarak çalışmaya devam ediyorum.
EYB Demir’i tanıyabilir miyiz? Kuruluş aşamanız ve bu günlere gelişiniz hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Eyüboğlu Grup olarak demir çelik sektöründe elli yıla dayanan köklü bir aile şirketi geçmişimiz bulunmaktadır. Ana faaliyet alanımız nervürlü inşaat demiri toptan satışıdır. Ayrıca çelik hasır, kangal, köşebent ve kutu profil gibi ürünlerle müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaktayız.
EYB Demir olarak müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
Ana faaliyet alanımız nervürlü inşaat demiri toptan satışıdır. Ayrıca çelik hasır, kangal, köşebent ve kutu profil gibi ürünlerle müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaktayız.
Yıllık satış hacminiz, cironuz, referanslarınız ve sektördeki yerininiz hakkında bir değerlendirme yapar mısınız?
2013 yılı için yıllık 300.000 ton tonaj hedefimiz vardı ve bu tonajı yakaladık. EYB demir olarak müşterilerimize yönelik inşaat demiri başta olmak üzere verdiğimiz hizmet de üreticilerle son kullanıcı arasında yer alan tedarik zincirinde önemli bir halkayız.
Ülkemizdeki uzun mamul üreticilerinin neredeyse tamamına yakını hurdaya ve elektrik enerjisine bağımlı ark ocaklarıyla üretim yapıyorlar. Sizce bu durum bir dezavantaj mı? Sektörün geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz?
2013 yılı başından bu yana elektrik ark ocaklı tesislerin temel girdisi olan hurda ile mamul fiyatları arasındaki marjın daralması, üreticilerimizin rekabet gücünü olumsuz yönde etkilemiştir. İthalat önemli ölçüde artış göstermiştir. ithalatın % 25 civarında artmış olması, çelik sektörümüzün ve özellikle elektrik ark ocaklı tesislerin rekabet gücündeki zayıflamaya işaret etmektedir.
Sektördeki rekabet ortamı hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce sektörde adil bir rekabet ortamı var mı?
2013 yılında olduğu gibi sektörün rekabet gücü, iç talebin seyri, ihraç piyasalardaki toparlanma ve ürünlerimizin ihracatına karşı alınan sınırlayıcı önlemler gibi etkenlerin belirleyici olacağı değerlendiriliyor. İthalatın, 2014 yılında % 6 civarında gerileyeceği tahmin ediliyor. Sektörün göstereceği performansta, ihraç pazarlarındaki toparlanmalar kadar, sektörün üzerindeki rekabet gücünü düşüren fon ve kesinti uygulamalarına son verilmesi de hayati önem taşıyor.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz proje ve hedefleriniz neler?
EYB Demir Çelik A.Ş. olarak kısa vadeli hedefimiz; haddehane tesisi kurulumudur. Uzun vadede ise EYB Demir Çelik A.Ş. olarak izabeci olmaktır.
Bunların dışında eklemek istedikleriniz…
Eyüboğlu grup olarak demir çelik haricinde farklı sektörlerde de yer almaktayız. Bunlardan da bahsedecek olursak; Çerkezköy’de BAYPOR markası ile strafor üretim tesisimiz bulunmaktadır. İkinci tesisin kurulumu için Anadolu Yakası’nda yer aramaktayız. EYB TREND markası ile tekstil ve ayakkabı mağazalarımız bulunmaktadır. Ayrıca 2014 yılı içerisinde İstanbul içinde 500 adet konut üretimi planlıyoruz. EYB Lojistik A.Ş olarak 50 aracımızla Türkiye içinde nakliye ve lojistik hizmetleri sağlanmakta olup , firma bünyesinde oto kiralama hizmetide vermekteyiz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.