AB'deki Yükseliş Çelik İhracatına İvme Kazandırdı
2013 yılının ikinci yarısından bu yana düşüş eğilimi gösteren çelik sektörü ihracatı, Nisan ayında yeniden toparlanma sinyalleri vermeye başladı. Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, çelik mamulleri ihracatı Ocak-Nisan döneminde değer bazında 4,7 milyar dolar, miktar bazında 6,3 milyon ton olarak gerçekleşti.
Önemli ihracat pazarlarından biri olan AB ülkelerinde yaşanan olumlu gelişmelerin de etkisiyle sektörün ihracatı Nisan ayında miktar bazında yüzde 3,7 artarak 1,6 milyon tona yükseldi.
Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2014 yılı Ocak-Nisan dönemi verilerine göre; Türkiye’nin çelik ihracatı değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,1 azalış ile 4,7 milyar dolar, miktar bazında ise yüzde 7,6 düşüş ile 6,3 milyon ton olarak gerçekleşti. Çelik sektörünün ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin Ocak-Nisan aylarındaki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 6,6 milyon ton; değer bazında ise 5,5 milyar dolara ulaştı. Miktar bazında 2 milyon 280 bin ton ihracat ile Ortadoğu dört aylık dönemde de liderliğini sürdürürken, bu bölgeyi 1 milyon 226 bin tonla AB ülkeleri, 773 bin tonla Kuzey Afrika ve 600 bin tonla ABD ve Kanada’dan oluşan Kuzey Amerika izledi. Çelik sektörünün 2014 yılının Ocak-Nisan döneminde en çok ihracat yaptığı üç ülke Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD olarak sıralandı. Bu dönemde en fazla miktar artışı yaşanan ülkeler İngiltere, İsrail, Fas ve BAE olurken; en fazla azalış Suudi Arabistan, İtalya, Umman ve Irak’ta gözlendi. İlk dört aylık dönemde ürün grupları incelendiğinde, 2 milyon 806 bin ton ile inşaat demiri ilk sırada yer alırken; inşaat demirini 647 bin tonla profil, 629 bin tonla boru ve 566 bin tonla yassı sıcak takip etti. Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2014 yılı Nisan ayı ihracatı geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında değerde yüzde 0,9 azalış ile 1,2 milyar dolar oldu. Miktarda ise yüzde 3,7 artış kaydederek 1,7 milyon tona yükseldi.
Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci; “Türk çelik sektörü olarak Nisan ayı ihracatımızı miktar bazında yüzde 3,7 oranında bir artış ile kapattık. Söz konusu artış 2014 yılında geçen yılın kayıplarını bir nebze de olsa kapatacağımızın önemli bir göstergesi niteliğinde. İlk dört ayın toplamına baktığımızda da geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazındaki gerilemenin yüzde 7,6 seviyelerinde olduğu görülüyor. Daha önceki rakamlara kıyasla Ocak-Nisan 2014 dönemindeki gerileme oranındaki azalma da ihracatımızdaki toparlanmanın sinyallerini veriyor” dedi. Namık Ekinci, “Yine dört aylık ihracat rakamlarımızı değerlendirdiğimizde Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ihracattaki artış dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl Avrupa ülkelerinde yaşanan “Euro” krizi sektörümüzün bu bölgeye olan ihracatını olumsuz yönde etkilemişti. Ancak son dönemde bu bölgeyle olan dış ticaretimizdeki gelişmeler oldukça umut verici. Ocak-Nisan aylarında Avrupa Birliği ülkelerine geçen yıla göre miktar bazında yüzde 7,3 artış ile 1 milyon 226 bin ton ihracat gerçekleştirdik. Bu bölge sektörümüz için gerçekten önemli bir pazar ve bu pazarı tekrar kazanmak bizim için önemli bir gelişme” diyerek sözlerini bitirdi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.