ABD borsalarında başlayan deprem tüm dünyayı sallıyor
ABDde gösterge Dow Jones endeksi 6 Mayıs 2010 tarihinde bir anda yaklaşık 1,000 puan düşerek kısa sürede yüzde 9.2 geriledi.
ABDde gösterge Dow Jones endeksi 6 Mayıs 2010 tarihinde bir anda yaklaşık 1,000 puan düşerek kısa sürede yüzde 9.2 geriledi.
ABD’de gösterge Dow Jones endeksi 6 Mayıs 2010 tarihinde bir anda yaklaşık 1,000 puan düşerek kısa sürede yüzde 9.2 geriledi. 1987 yılından beri görülen gün içi en sert düşüş olarak kayıtlara geçen bu hareket, ABD borsasının toplam piyasa değerinin de yaklaşık 1 trilyon dolar buharlaşmasına neden oldu.
Ancak daha sonra gelen alımlar kayıpların telafi edilmesini sağlarken yine de ABD borsaları günü ortalama yüzde 3 oranında aşağıda kapattı. ABD borsaları 7 Mayıs’ta da düşük açıldı. Dow Jones Sanayi Endeksi seans başlangıcında yüzde 1.5 gerilerken, teknoloji endeksi Nasdaq'taki kayıp ise yüzde 3'ü aştı.
ABD'de hisse senetleri piyasasında yaşanan bu olumsuz hava Asya'ya da yayıldı. Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 3.1 gerilerken, MSCI Asya Pasifik endeksi de yüzde 1.9 değer kaybetti. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 2.2 gerilerken, Hong Kong Hang Seng Endeksi de yüzde 1 geriledi. Çin'de Şanghay borsası da günü yüzde 1.9 değer kaybıyla son sekiz ayın en düşük seviyesinde kapattı.
Avrupa Borsaları Çöktü
Asya ve ABD'deki gerilemeler sonrasında güne düşüşle başlayan Avrupa borsalarındaki kayıplar daha sonra artarak devam etti. İngiltere'de tek parti iktidarıyla sonuçlanmayan seçimlerin de olumsuz etkisiyle Londra FTSE 100 Endeksi yaklaşık yüzde 3.5 değer kaybı yaşarken, Almanya'da Frankfurt DAX Endeksi ve Fransa'da Paris CAC 40 Endeksleri sırasıyla yüzde 3.8 ve yüzde 4.2 geriledi.
ABD'de gelen Nisan ayı tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden daha yüksek gelmesi Avrupa'daki borsalarındaki düşüş ikinci seansın ortasında yavaşlamasını sağladı. Ancak, borsalar kısa süre sonra önceki düşük seviyelerine geri döndü.
ABD bu dönemde 290 bin kişiye iş imkanı sağlandığı açıklanırken, beklentiler 187 bin olacağı yönündeydi.
Yaşanan bu sert deprem Türkiye'yi de vurdu. ABD'de sert satışların görüldüğü saatlerde "off-market" yani Türk piyasasının kapalı olduğu zamanda yurtdışında yapılan işlemlerde, dolar 1.65 TL seviyesine kadar yükseldi. Bugün sabah bankalararası piyasada ise 1.59 seviyelerinden açıldı. Daha sonra gelen toparlanmayla dolar/TL 1.55 seviyelerinde dengelendi fakat daha sonra yeniden 1.56'nın üzerine çıktı. İMKB Ulusal 100 endeksi ise ilk seansı yüzde 3.7 düşüşle kapattıktan sonra ikinci seansta da düşmeye devam etti. Endeks günü yüzde 5.6'lık düşüşle 52 bin 686 seviyesinde kapattı.
Sebebi İnceleniyor
Yaşanan bu depremin nedeni henüz net olarak belirlenmedi. İşlemciler, Yunanistan borç krizinin Avrupa’ya yayılacağı kaygılarının piyasada panik satışları yarattığını belirtmelerine karşın bu endişelerin bu kadar ciddi boyutta bir düşüşü haklı kılmayacağına dikkat çekiyor.
Bazı şirket hisselerinde bir anda yüzde 40’lara varan düşüşlerin görülmesi ise hatalı işlem veya teknik arıza söylentilerini de beraberinde getirdi. Ancak New York borsası yetkilileri, teknik arıza olmadığını açıkladı.
Bu nedenle Avrupa'daki borç krizi kaygılarından dolayı zaten diken üstünde olan ABD borsalarında işlem yapan bir işlemcinin hatalı bir emir vermiş olması olasılığı üzerinde duruluyor. İddialara göre, bir şirket hisselerinde “milyon” yazmak istenirken, yanlışlıkla “m” yerine “b” tuşuna basıldı ve böylelikle işlem “milyar” (billion) olarak gerçekleşti. ABD'li yetkililer, olayın nedeniyle ilgili inceleme başlattı. Bununla birlikte ABD sermaye piyasasını düzenleme organı SEC de dünkü yaşanan işlemlerde manipülasyon olup olmadığını araştırıyor.
Döviz de Hareketli
Piyasalar dün gecenin şokunu üstünde atmaya çalışırken, Yunanistan’la ilgili gelen olumlu bir haber toparlanmaya neden oldu. Gelişmiş yedi ülke ekonomisini oluşturduğu G7 topluluğunun, Yunanistan'daki borç krizini yayılmasını yavaşlatmak için harekete geçeceği piyasada konuşulmaya başlandı.
ABD'de S&P Endeksi vadeli işlemlerde yüzde 0.5 yukarı seyrederken, Euro da Asya işlemlerinde yen karşında yüzde 2.7 değer kazandı.
Gelişmelere paralel olarak ilk etapta sert düşüş gösteren Euro/dolar paritesi, Asya'da gördüğü 1.2620 dip seviyesinden sonra Avrupa'daki işlemlerde1.2780'li seviyelere yükseldi ancak daha sonra yeniden 1.26'lı seviyelere geri geldi. Euro/dolar paritesi 6 Mayıs akşamı 1.26 seviyesinin de altına inmişti.
Petrolün varil fiyatı da yüzde 0.4 yükselerek 77 dolara gelirken, güvenli liman olarak görülen altının ons fiyatı ise 1,200 doların üzerinde işlem gördü.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.