Abdulkadir Halas: Kanca sektöründe 41 yıllık tecrübeye sahibiz
40 Yılı aşkın bir süredir dövme sanayisinde hizmet veren Abdulkadir HalaçÂ?ın ürettiği vinç kancaları dünyanın birçok ülkesinde kullanılıyor.
40 Yılı aşkın bir süredir dövme sanayisinde hizmet veren Abdulkadir HalaçÂ?ın ürettiği vinç kancaları dünyanın birçok ülkesinde kullanılıyor.
40 Yılı aşkın bir süredir dövme sanayisinde hizmet veren Abdulkadir Halaç’ın ürettiği vinç kancaları dünyanın birçok ülkesinde kullanılıyor. Yılların getirdiği tecrübe ile gelişen teknolojiyi birleştiren Halaç, DIN Standardında kanca üretimi yapıyor. EMK Pazarlama İhr. İth. Sıcak Dövme San. Tic. Firması adı altında faaliyetlerini sürdüren Halaç, dededen toruna demircilik yapan bir ailenin mensubu… Abdulkadir Halaç ile yapmış olduğumuz söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.
Abdulkadir Bey, demirciliğe ilk olarak ne zaman başladınız?
Demircilik mesleğinin ailemizdeki geçmişi oldukça eskilere dayanıyor. Dededen toruna, yıllar boyunca demirle uğraşmış bir ailenin mensubuyum. Ailemizin Giresun’un Alucra İlçesi’nde başlayan demircilik serüveni, 1952 yılında babamla birlikte İstanbul’a taşındı. Küçük bir demirci atölyesi kuran babam; burada kazma, çapa, balyoz gibi aletlerin tamirini, imalatını yapmaya başladı. İmam Hatip Lisesi ikinci sınıfta okurken, okuldan ayrılmaya karar verdim ve babamın yanında demirciliğe başladım. 1969 yılında Alibeyköy’de daha büyük bir atölye açtık. Burada günün ihtiyaçlarına göre vinç kancaları, sapan kilitleri ve çeşitli taahhüt işlerini yapmaya başladık. Kısacası demircilik sanatı ile babamın küçük atölyesinde tanıştım diyebilirim.
EMK Kanca nasıl kuruldu?
1993 yılında aile şirketi kurduk. 10 yıl kardeşlerimle birlikte aile şirketinde çalışmalarımızı sürdürdük. 2003 yılında birbirimizden ayrıldık. Yaklaşık bir yıl sonra da babamızı kaybettik. 2006 yılında Abdulkadir Halaç – EMK Pazarlama olarak kendi firmamı kurdum. Yurt dışı fuarlarda gördüğüm DIN Standartlarına uygun vinç kancalarının imalatını yapmaya karar verdim. Yapmış olduğumuz Ar-Ge çalışmaları ve deneme üretimlerinden sonra kalıplı sisteme geçerek DIN Standardında kanca üretimine başladık.
Şu anda EMK Kanca ürün yelpazesinde neler bulunuyor?
Hali hazırda DIN 15401, DIN 15402, DIN 15402-B, DIN 15106, DIN 15412 Travers gibi kanca çeşitlerinin üretimini yapıyoruz. Bunları DIN Standardına göre yaptığımız gibi bir de bunların Class, P Class, S Class, T Class ve V Class standartlarında üretimlerini yapıyoruz. -40° soğukta çalışabilecek kapasitede kancalar üretiyoruz. Çoğu zaman DIN Standardının gerekliliğinin de ötesine geçiyoruz. Bunda Avrupalı iş ortaklarımızın, müşterilerimizin desteğini göz ardı etmemeliyiz. Ebat olarak ise bu güne kadar yaptığımız en büyük kanca olan NR 125’i ise satışa sunmuş bulunuyoruz.
Peki, DIN Standardının önemi nedir, ne için gereklidir?
Kanca sektöründe DIN Standardı, ürünün kaldırma kapasitesini, kopma – uzama ölçütlerini, dayanabileceği sıcaklık değerlerini, fiziki ölçülerini ve adını saymadığım bazı kriterleri, belli standartlarda olmasını sağlayan, gerekli kılan bir standarttır. DIN Standardına uyan ürünler hem uzun ömürlüdür hem de insan sağlığı açısından önem arz etmektedir.
Ülkemizdeki kullanıcılar DIN Standardı konusunda yeterli bilgiye sahip mi? Gerekli özeni gösteriyorlar mı?
Gösteriyorlar dersem yeteri kadar gerçekçi olmaz. Büyük vinç firmaları bu konuda oldukça bilinçli… Bazı güzide firmaları da saymazsak eğer; insanlar ne aldıklarını, hangi kancayı kullandıklarını, altında insanların çalıştığı tonlarca yük kaldıran kancaların dayanıklılık değerlerini bilmeden iş yapıyorlar. Ekonomik açıdan zarar gördükleri gibi iş ve işçi sağlığını da tehlikeye atıyorlar. Bizim 30 yıl önce ürettiğimiz eski tip kancalar hala ülkemizde kullanılıyor. Sektör denetimden uzak ve bilinçsiz...
Avrupa’da eski tip kanca kullanan firma bulamazsınız. Vinç sektöründe hayati önem taşıyan iki unsur vardır: Birisi halat, diğeri gaga. Çünkü her ikisi de reaksiyonu anında gösterirler. Koptukları veya kırıldıkları anda taşınan yük aşağıya düşer. Dolayısıyla hayati önem taşıyan bu iki aksamın alımında firmaların büyük özen göstermesi gerekiyor. Resmi makamlara buradan, sizin aracılığınızla çağrıda bulunuyorum: Lütfen denetleyin, insan sağlığına gerekli önemin verilmesini temin edin. Aksi takdirde ülkemizde çok iş kazaları yaşanacak, çok ocağa ateş düşecek
Standart dışı üretim yapan merdiven altı kuruluşlar sektöre ne gibi zararlar veriyor?
İnsan sağlığına verdikleri zarardan bahsettik zaten. Bu durumun başka zararları da var tabi ki. Birincisi bu ürünleri satın alan, kullanan firmalar paralarını çöpe atıyorlar. Çünkü aldıkları ürünün kullanım ömrü oldukça kısa oluyor. Oluşan hasarlardan kaynaklanan vakit kayıpları iş süreçlerine yansıyor. Firmalar itibar kaybediyor, kredileri müşterilerinin gözünde tükeniyor. İkincisi ise, bizim gibi işine yatırım yapan, Ar-Ge’ye kaynak ayıran, standartlar çerçevesinde üretim yapan firmalara karşı haksız rekabet ortamı oluşturuyorlar. Bilinçsiz müşteriler standart dışı ürünlerle bizim ürünlerimiz arasında fiyat karşılaştırması yapıyorlar. İş kayıpları yaşıyoruz. Sonunda o müşteriler bize mutlaka dönüyor ama kaybettiğimiz vakitler bize zarar veriyor.
EMK’nın üretmiş olduğu kancalar hangi ülkelere ihraç ediliyor?
Almanya, İran, Romanya, Yunanistan, Bulgaristan gibi birçok ülkeye direkt olarak ihracat yapıyoruz. Bir de dolaylı ihracatımız söz konusu… Yurt içinde vinç sektörünün önde gelen firmaları arasında yer alan müşterilerimize vermiş olduğumuz ürünler dünyanın çeşitli ülkelerine gidiyor.
Son iki yılda elde ettiğiniz satış rakamları hakkında neler söyleyebilirsiniz?
2008 yılı firmamız açısından oldukça başarılı geçen bir yıl oldu. 540.000 Euro tutarında ihracat yaptık. 2009 yılında ise yaşanan küresel krizden hem sektörümüz hem de firmamız etkilendi. İşlerimiz durmadı fakat azaldı. 2009 yılında da 250.000 Euro tutarında ihracat gerçekleştirdik. Yurt içi pazarda da 40’lık bir düşüş yaşadık.
Son olarak kısa ve uzun vadede firma olarak hayata geçirmeyi düşündüğünüz bir projeniz var mı?
Avrupa’nın, belki de dünyanın sayılı dövme tesislerinden birini Romanya’dan buraya komple söküp getirdik. Nikolay Çavuşesku döneminde kurulan dövme tesisini, Düzce’de sahibi olduğumuz arazi üzerine kurmayı planlıyorduk fakat kriz nedeniyle fabrika inşaatına başlayamadık. Kredi arayışlarımız sürüyor. Kısa bir süre içerisinde bu tesisi Türk sanayisine kazandırmayı hedefliyoruz. İnşallah bu amacımıza ulaşırız.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.