Afe Olgunlar, demir çelik sektörüne 20 yıldır hizmet veriyor
1991 yılından itibaren demir çelik ve ağır makine sanayi sektöründe faaliyet gösteren Afe Olgunlar Makina ..
1991 yılından itibaren demir çelik ve ağır makine sanayi sektöründe faaliyet gösteren Afe Olgunlar Makina ..
1991 yılından itibaren demir çelik ve ağır makine sanayi sektöründe faaliyet gösteren Afe Olgunlar Makina, deneyimli personel gücü ve geniş tezgah parkuru ile sektörde kısa zamanda kendini kanıtlayarak alanında lider kuruluşlardan biri oldu. ISO 9001:2000 kalite belgelerine sahip olan firma; İzmir Kemalpaşa’da 7500 m2 alanda yaklaşık 20 yıllık deneyimi, yüksek kalitede hammadde kullanımı, kontrollü imalat süreçleri, mühendislik hizmetleri ile fark yaratmakta, yerel ve global sanayiye kaliteli ve detaylı çözümler üretmektedir. Firmanın Yönetim Kurulu Üyesi Mak. Müh. Ferhat Kılıç dergimizin sorularını sizler için yanıtladı.
Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
Ana ürünlerimizin içerisinde haddehane makineleri, uçar makaslar, soğuk makaslar, soğutma platformları ve hurda presleme makinaları bulunuyor. Teknoloji ve kapasite olarak demir çelik sektöründe ve haddehanelerde kullanılan her türlü ekipmanın imalatını, yenilenmesini, geliştirilmesini ve bunların modernize edilmesini gerçekleştirebilecek düzeydeyiz. Bununla birlikte müşterilerimize talaşlı imalat, özel amaçlı makinelerin projelendirilmesi ve üretimi hizmetlerini sunmaktayız. Biz AFE OLGUNLAR MAKİNA olarak tüm kaynaklarımızı; ürünü müşterinin istediği şekilde kalite normlarını en üst düzeyde tutarak ve kalite sistemlerini birebir uygulayarak mümkün olan en kısa zamanda üretmek için seferber etmekteyiz.
Üretimini yapmış olduğunuz makineler ağırlıklı olarak hangi sektörlerde, ne amaçla kullanılıyor?
Ağırlıklı olarak demir çelik sektöründe kullanılmaktadır. Hadde ayakları, yuvarlak demir, kütük, U.I.H gibi profillerin oluşturulmasında kullanılan ve bu kalibrasyonları yapan makinelerdir. Standart dişli kutusu imalatı, 0.5 HP’dan 1800 HP güce kadar muhtelif tipleri ve geniş redüksiyon oranları ile çok çeşitli tahrik gruplarında kullanılır. Çeşitli sanayi kollarında birçok uygulamalara kolaylıkla adapte edilebilir. Standart üretimin yanı sıra, özel teknik spesifikasyonlara uygun dişli kutuları da imal edilmektedir. Uçar makaslar haddelenmekte olan hareketli çubuk ve profilleri kesmekte kullanılır. Yerleşim durumuna göre uç kesme, doğrama, ara makası veya boy kesme amacı ile kullanılabilir. Bu değişik ihtiyaçları karşılayabilmek için uçar makaslarımız, tahrik, mekanik yapı ve kontrol yönlerinden değişik tiplerde dizayn edilir. Soğuk makaslar, geniş bıçak açıklığı ve güçlü kesme kapasitesi ile çeşitli metalleri kesmek için dizayn edilmiştir. Özellikle, haddehanelerde üretilen mamulleri, soğutma platformu çıkışında ticari boylarda kesmek için kullanılır. Soğutma platformlarımızda malzemenin düzgün bir şekilde soğuması yönünden en iyi sistem olarak kabul edilen sabit ve hareketli tarak sistemi uygulanmaktadır. Yuvarlak çubuk ve küçük profil platformlarında malzemenin en sıcak olduğu bölgede malzeme ,döküm taraklar üzerinde soğutulmaktadır. Hurda balyalama preslerimiz, metal ve alüminyum hurda metallerin preslenerek balya haline dönüştürülmesini sağlayan makinalardır.
Ürün kalitesi olarak Avrupa standartlarına eriştiğinizi söyleyebilir miyiz?
Son 5 yıldır Avrupa’ya, özellikle makine sanayinin çok güçlü olduğu Almanya’ya ciddi ölçüde ihracat yapmaktayız. Gerek imalat aşamasında kullandığımız makinalar ve teçhizatlar gerekse ölçüm ve kontrol aşamasında kullandığımız aletler bilgisayarlı ve oldukça hassas cihazlardır. Şuan müşterilerimizin beklentilerine cevap veren güçte ve yeterlilikteyiz. Kalite standartları olarak iyi bir seviyedeyiz ama hiçbir şey durağan değildir. Teknoloji ilerledikçe biz de değişim içinde olacağız ve yeni yatırımlara yöneleceğiz. Kuruluşumuzdan beri anlayışımız zaten hep bu yöndeydi.
Afe Olgunlar’ın ihracat çalışmaları hakkında neler söyleyebilirsiniz?
2008 yılında ağırlık verdiğimiz ihracat çalışmaları sayesinde geleceğe güvenle bakıyoruz.Yurt dışı fuarlarda kurmuş olduğumuz bağlantılar ihracat çalışmalarımıza önemli katkılar sağladı. Bu güne kadar 10 farklı ülkeye ihracat yapmış bulunmaktayız. Cirodaki pay açısından Almanya, Fransa ve Hollanda gibi gelişmiş ülkeler olarak adlandırılan Avrupa kıtasındaki ülkeler ön sırada yer almaktadır. Bu da AFE OLGUNLAR markası ile ürettiğimiz makine ve ekipmanların kalite seviyesi açısından üst segmentte yer aldığının bir göstergesidir. Direk olarak yapmış olduğumuz ihracatların dışında ülkemizde yer alan önemli döküm firmalarının yaptığı ihracatlarda da önemli bir rol üstleniyoruz. Bu nasıl oluyor? Döküm firmaları ürünü müşterileri için döküyor ve bize gönderiyor. Biz de teknik resme ve istenilen toleranslara birebir sadık kalarak mekanik işlemesini yapıyoruz. Böylelikle müşterilerimizin yaptığı ihracatlarda da pay sahibi olmak bizim için ayrı bir gurur kaynağı oluyor.
Küresel ekonomik durgunluk sektörünüze nasıl yansıdı? Firmanız bu durgunluktan ne kadar etkilendi?
2008’in son çeyreğinden itibaren tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de ve sektörümüzde ekonomik krizin etkilerini görmeye başladık. Tabi firma olarak bizler de yaşananlardan payımızı aldık. Özellikle bizim sektörde dalgalanmalar sık sık olagelmiştir fakat bu defa küresel bir boyut söz konusu. Demir çelik sektörü olağanüstü bir dönemden geciyor. Çelik üreticileri dünya piyasalarındaki düşük talep seviyesine paralel olarak, kapasitelerini 40’lara düşürmüş durumdalar. Fiyatlardaki belirsizlik, sac tüccarlarının ürün siparişi vermek yerine ellerindeki stokları tüketmeyi tercih etmesine yol açmıştır. Bu da çelik üretim tesislerinin üretim kısıntısına gitmesini doğuruyor. Dolayısıyla bu tesislerin yeni makine ve ekipman alımları erteleniyor. Hal böyleyken demir çelik fabrikalarında kullanılan makineleri üreten ve büyük oranda demir çelik tesislerinin talebine bağımlı olan bir firma olarak bizim de akreditife bağlatmadığımız siparişlerin önemli bir bölümü ertelendi. Bunun sonucunda enerjiyi ve kaynakları daha verimli kullanma, iş süreçlerini iyileştirme ve günlük 24 saat 3 vardiya olan çalışma saatlerimizi, tek vardiya ve 9 saate dönüştürmek gibi önlemler aldık .
Bu yılın ikinci yarısından neler bekliyorsunuz? Sizce piyasalar düzelecek mi?
Bu yılı minimum kayıpla mevcut kapasitemizin yarısını kullanarak atlatmayı düşünüyoruz.
Öncelikle piyasalardaki ürkek tavır ve güvensizliğin aşılması lazım, bu da zaman alır. Benim öngörülerime göre 2010 yılının birinci çeyreği itibari ile düze çıkılacağıdır. İçinde bulunduğumuz kriz ortamı sanayinin genelinde yatırımların ertelenmesine yol açmakta, global krizin aşılması durumunda bile yatırımcının; ortamın güvenli hale geldiğinden emin olması zaman alacaktır. Bu da yatırımların bir müddet daha ertelenmesi anlamına gelir.
Genel anlamda küresel kriz ülkemize neler getirdi, neler götürdü, düşüncelerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Bugün dünya ekonomik sistemini derinden etkileyen, tüm dünyada talebi düşüren, özel tüketimi daraltan, dış ticareti yavaşlatan, ekonomileri gittikçe küçülten ağır bir kriz süreciyle karsı karşıyayız. Yaşanan global krizin nedenleri ortadadır. Bu aşamadan sonra krizin ülkemize yansımaları sonucu meydana gelen ya da gelebilecek hasarların üzerine yoğunlaşmalı, çözüm odaklı bir düşünceyle konuya yaklaşmalıyız. Açıklanan istatistikler, ülkemizde krizle birlikte işsizliğin hissedilir seviyede arttığı, tüketim harcamalarında belirgin bir düşüş olduğu bilinmektedir. Özellikle birçok Avrupa ülkesinin durgunluğa girmiş olması, ihracatçılarımızı olumsuz etkilemiş, bu da imalat yapan sektörü oldukça zor durumda bırakmıştır.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleri bizimle paylaşır mısınız?
Ürettiğimiz makinaları dünya piyasasında söz sahibi firmalarla buluşturmak, yeni ihraç piyasaları bulmak en yakın hedeflerimizden biridir. Markalaşma ve kurumsallaşma adına önemli adımlar atmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte artmasını umduğumuz taleplere cevap verme adına yeni makine ve işleme merkezleri yatırımlarımız olacaktır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.