Ahmet Selek: Çelik Hasır ve İnşaat Demirinde geniş pazarlara hizmet veriyoruz
Demko Grup İş Geliştirme Koordinatörü Ahmet Selek, firmalarının sektördeki yeri ve yapmış oldukları çalışmalar hakkında bizleri bilgilendirdi.
Demko Grup İş Geliştirme Koordinatörü Ahmet Selek, firmalarının sektördeki yeri ve yapmış oldukları çalışmalar hakkında bizleri bilgilendirdi.
Sorularımıza geçmeden önce kendinizden bahseder misiniz?
1965 Konya / Akşehir doğumluyum. Çelik hasır sektörüne 1982 yılında mühendislik mektebinde öğrenciyken girdim. 30 yıl ülkemize çelik hasırını anlatmakla ve çelik hasırın kullanımına teşvik etmek için uğraştım. Hatta bundan 20 – 25 yıl önce çelik hasır kullanımı yok denecek kadar azdı. Her bir şantiyeyi dolaşıp, betonarme projelerinin içinden demir donatı projelerini alıyor; çelik hasıra tahvil edip, döşeme planlarıyla inşaat firmalarını, müteahhitleri ve yapı kooperatiflerini ikna çalışmaları yapıyorduk. Hatta şantiyelere gidip nasıl döşeneceğini uygulamalı anlatıp, öğretiyorduk.
1999 yılı depremlerinden sonra çelik hasırın kıymetini ülkemiz acı bedeller ödeyerek öğrendi. İnsanı depremler değil; yapılar öldürür elbette. Maalesef deprem ülkemizin kaçınılmaz bir gerçeğidir.
HÜLASA: Çelik hasır sektöründe; çelik hasır fabrikası inşası ve kurulumundan, fabrikada hasır imalatı ve şantiyede hasır donatısı uygulamasına kadar birebir çalışarak dolu dolu bir otuz yıl geçirdim.
Çelik hasır konusunda artık kalfalığı geçip ustalık dönemini yaşıyorum. Size sunacağım teknik detaylarım; Türk müteahhit firmalarının ve inşaat sektöründe hizmet verenlerin çok ilgisini çekeceğinden eminim.
Firmanızın ürün yelpazesi, faaliyet alanları ve hizmetleri hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
1992 yılında Payas – İskenderun’da ve Göksun – Kahramanmaraş’ta kömür sektöründe toptan satışlar ile sektöre adım atan Demko Grup; demir-çelik, kömür, kalıp yağı ve baz yağ gibi ürünlerin ithalat ve ihracatını yapıyor. Merkezimiz Atisan Sanayi Sitesi/Ostim’de yer almış olup, İskenderun – Payas ve Göksun – Kahramanmaraş’ta depolarımız bulunuyor.
Demko Grup olarak ürünlerimiz ve hizmetlerimiz şunlardır: Çelik Hasır Proje Danışmanlığı (Tahvil ve Tasarruf), Proje ve Standart Çelik Hasır, Nervürlü İnşaat Demiri (12 m), Nervürlü İnşaat Demiri-ölçü kesim; NPI, NPU, Kösebant, Profil, Sac, Tel, Çivi-Fens Teli, Kalıp Yağı, Madeni Yağlar. Ayrıca, firmamız tunel kalıp sistemli inşaatlarda deneyimli olup, projelerden: Demir – Çelik Hasır Metrajı çıkarmakta ve cm² kesit alanlarına sadık kalarak tahviller yapıp tasarruf sağlamaktadır
Ürünlerinizi hangi pazarlara sunuyorsunuz? Referanslarınızdan bazılarını bizimle paylaşır mısınız?
Demko Grup ürünlerimizi sunduğumuz pazarlar; demir çelik ticareti yapan firmalar (Toptan Satış), inşaat firmaları, baraj, gölet, yol, köprü, tünel ve TOKİ şantiyeleridir. Hülasa Demir Çelik’in kullanıldığı her yerde biz varız; pazarımız çok geniş.
Ülkemizin demir çelik sektöründe en büyük sorunu hammadde ve enerji… Hurda ithalatında ve pahalı enerjide birinci sıradayız… Bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Bu durum sizlere ve sektöre nasıl yansıyor?
Hem üzgünüm hem de umutluyum. Üzgün olmamın nedeni şu; demir filizi ülkemizde çok ama hurdaya bağımlıyız. Madenden imalat yapan tesisimiz çok az. Sanayi ve teknolojiyi çok geç takip eden ülkemizde hurda bulmakta oldukça güç. Bu yüzden hurda ithalatına bağımlıyız.
Umutlu olmamın neden ise, önümüzdeki yıllarda ülkemizin enerji koridoruna dönüşüyor olması. Enerji fiyatları bu paralelde daha ucuz maliyetlerde olacak. Ham madde ve enerji sorunun sektöre yansımasına gelince; dünya pazarında rekabet şansımızı azaltıyor elbette. Kazancımızı minimize ediyor. Çok şükür ki ürün kalitemiz yüksek olduğu için demir çelik sektörü ihracatta ülkemizin yüz akı oluyor.
Mecliste kabul edilen Afet Dönüşüm Yasası hakkında neler düşünüyorsunuz? Ülkemize ve sektöre ne gibi etkileri olacak?
Proje oldukça güzel, zamanla bazı eksiklerinin de düzeltileceğine inanıyorum. Projenin ülkemize ve sektöre getireceğine katkı ise kalite yükselecek ve yapıların depreme dayanıklılığı, mukavemeti yükselecektir. Bu projenin en önemlisi noktası tartışılmaz insanımıza verilen değer ve yaşam kalitesi yükselecek.
Yılın ikinci yarısında uzun mamul fiyatları sizce nasıl bir grafik çizecek?
Bunu öngörmek biraz güç… Sebebi ise sektöre müdahale eden spekülatörler ve Euro bölgesindeki karışıklık ile birlikte Ortadoğu’daki karmaşa diyebiliriz. Tabii ki arz-talep dengeleri ile ihracat da bu grafiğin ana unsurlarını teşkil ediyor. Bir de iç pazardaki talep yoğunluğu elbette… Şahsi kanaatim, 1.300 TL/ton ile 1.400 TL/ton aralığında küçük iniş ve çıkışlarla devam eder diye düşünüyorum.
Son olarak çelik hasır kullanan firmalara ve müteahhitlere dergimiz aracılığıyla iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Çelik hasır kullanan firmalara ve müteahhitlere yönelik bazı soruları cevaplamak istiyorum: “Çelik hasıra neden fazla para ödüyoruz?”Çelik Hasır İnşaat Sektörüne inanılmaz faydalar getirdi. Zamandan, işçilikten ve yapıları fazla yükten kurtardı. Çekme gerilmesiyle ve mukavemeti ile depremle yaşamak zorunda olduğumuz, ülkemiz için vazgeçilmez bir üründür; ancak ülkemizde çelik hasır üretimi henüz istenilen seviyeye gelemedi. Mevcut üretim yapan fabrikaların çoğu eski teknoloji olduğu için imalat ve işçilik maliyetleri hatırı sayılır bir yükseklikte. İmalatlar ise (KG/TL) olarak yapıldığından, imalat için yapılan kaynak programları ile projeler moda mod uyuşmuyor. İmalatçı firmalar doğal olarak ağırlık bazında kazanç sağladığı için mümkün olan, en fazla ağırlıkla hasır üretmek isterler. İmalat için çekilen çubuk çapları 2-3 mikromilim’den fazla olur. Bindirmelerdeki çubuk eksiltmeleri ve kenar boşlukları gereğinden az yapılır ki hasırlar daha ağır olsun ve kazanç daha fazla olsun. Bir diğer vurgulamak istediğim soru ise Çelik hasıra nasıl az para öderiz?Yukarıda sıraladığımız sebepler ve ülkemize has oluşturulan çelik hasır normlarıyla yaklaşık: % 15 – 20 daha ağır hasırlar satın alıp kullanıyoruz.Peki, biz ne yapıyoruz?Hasır tiplerine, cm² kesit alanlarına ve donatı yerleşim planlarına sadık kalarak projede hiç bir tadilat ve değişiklik yapmadan, dın normuna göre hasırları tahvil edip, tasarruf sağlıyoruz. Olması gereken eksiltmeleri yapıyor, tevzi ve taşıyıcı çubukların reel çaplarına göre kaynak programları hazırlıyoruz. Hazırlanan kaynak programlarını, firmanıza ve imalatı yapan çelik hasır fabrikasına gönderiyoruz.
İmalat danışmanlığınızı yapıyor ve ürünlerin imalattan çıkışta kaynak programına göre imalatının kontrollerini yapıyor ve uygun ürünleri şantiyenize sevk ettiriyoruz.
Buna görevarsayalım ki, siz yılda 5.000 ton çelik hasır kullanıyorsunuz; bugünkü rakamlarla yaklaşık çelik hasırın tonu KDV dahil 1.600 TL. Minimum % 15 tasarruf sağlasak bu da 750 tona tekamül eder. Bundan hareketle7501.600 = 1.200.000 TL eder.
Biz, kazandır kazan politikası ile çalışıyoruz. Size kazandırdığımız miktarın % 15 ile proje ve danışmanlık hizmeti veriyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.