Alman imalat tezgâhları için sıkıntılı dönem devam ediyor
Alman imalat tezgâhları endüstrisi, hatta dönem-ortası tahminlerinde bile talepte devam eden ciddi krizden ne zaman çıkılacağını kestiremiyor.
Alman imalat tezgâhları endüstrisi, hatta dönem-ortası tahminlerinde bile talepte devam eden ciddi krizden ne zaman çıkılacağını kestiremiyor.
Alman imalat tezgâhları endüstrisi, hatta dönem-ortası tahminlerinde bile talepte devam eden ciddi krizden ne zaman çıkılacağını kestiremiyor. 2009’un ikinci çeyreğinde, yerli talebin 71 ve yurt-dışı siparişlerin 61 gerilemesiyle birlikte siparişler bir kez daha geçen yılın aynı dönemdeki rakamlarının 65 altına düştü. 2009’un yarısındaki genel rakamlar da benzer şeyleri anlatıyor. Bir bütün olarak alındığında siparişler, yerli talepte 71’lik ve yabancı siparişlerde 65’lik bir düşüşle toplam olarak 67’lik bir çöküş yaşadı.
Dr. Wilfried Schäfer, Alman İmalat Tezgâhları İmalatçıları Derneği (VDW) Yönetim Kurulu Başkanı, rakamlar üzerine olan yorumunda: “ sadece tek bir yıl içinde siparişlerin üçte biri seviyesine inen tam bir erime yaşadık”. Schäfer, bunun teknoloji anlamında bir rekabet veya uluslar arası olarak karşılaştırıldığında mükemmelen konumlandırılmış bir markanın fiyatlarıyla ilgisi olmadığını, tam tersine, Alman imalat tezgâhları etkin üretim süreçlerini ve yüksek verimlilik seviyesini garanti etmesiyle, endüstriyel üretimin kilit dallarından biri olduğunu, şu anda, müşteriler basitçe normalde yeni makinelerle el-ele gelen ek kapasiteye ihtiyaç duymadığına dikkat çekti.
Özellikle, uluslar arası düzeyde çalışan geniş ölçekli müşterilerin, piyasanın son yaşanan hızlı gelişme yıllarında hatırı sayılır bir yedek kapasite kurma fırsatına sahip oldular. Siparişlerde yaşanan bu durgunluk karşısında, pek çok makine şu anda hem kendi operasyonları ve bunun sonucunda da iş zincirinin üst halkasında, tedarikçilerinin tesislerindeki makineler de atıl durumda. Bu aynı zamanda, şimdiye dek genellikle ekonomideki değişiklerden en az etkilenen tedarikçi servis operasyonlarını da olumsuz yönde etkiliyor.
Uluslar arası müşterilerin, büyük ölçekli yatırımlardaki harcamaları frenlemesi aynı zamanda, siparişlerin bekleyen kısmını da olumsuz yönde etkiledi, ki Haziran 2009 da altı aylık işin de altına düştü. Kapasite kullanımı yüzde sekizlik bir düşüşle yüzde 66 civarına geriledi.
İstihdam, bu gidişin nispeten iyi durumda olan tek yönü. Çoğu şirket şu anda, yılın ikinci yarısına kadar bu çöküşü çalışan kesintisine gitmeden atlatmayı umarak kısa-süreli işlere yaslanıyor. O zamana kadar tünelin ucunda ışık görülmezse, burada da kesintilere gidilmesi kaçınılmaz olacaktır.
Schäfer, “Daha geçenlerde endüstriyel üretimde büyüme işaretlerinin bizim iş dalına ulaşmaktan henüz çok uzak” diyerek üzüntüsünü dile getirdi. Demiryolu araçları imalatı veya enerji mühendisliği sektörlerinde bireysel projelerin hala iyi gittiği doğrudur. Bununla birlikte, imalat tezgâhlarında büyük ölçekli yatırımlar ancak, müşteriler, eskisi gibi tam kapasite ile çalışmaya dönüp, piyasaya yeni ürünler sürdüğü ve gelecekte iyi işler beklediğinde yeniden toparlanacaktır. bu iş kolu şimdilik bu zor zamanlar devam edecekmiş gibi kendini yapabildiği kadar hazırlamak zorunda.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.