Almanya’nın yeşil enerji hamlesi küçültülecek mi?
Almanya Çevre Bakanı Peter Altmaier, nükleer enerji üretiminden çıkışın maliyetlerini tüketicilerin yükleneceği endişelerinin önüne geçmek için atılacak adımlarla, çevreci enerji üretimine geçiş sürecinin yavaşlatılması gerekebileceğini söyledi.
Seçimlere bir yıl kalan Avrupa’nın en büyük ekonomisinde elektrik faturaları, nükleer enerjinin yerini yenilenebilir enerjiye bırakma yolunda iddialı hedefleri olan Angela Merkel için önemli bir kaygı sebebi olmaya başladı.
Yenilenebilir enerjiye sağlanan, piyasanın üstündeki tarifeler sayesinde Almanya’da güneş ve rüzgar enerjisi alanında hızlı büyüme sağlandı. Uzmanlar, elektriğinin yüzde 25′ini çevreci kaynaklardan elde elden Almanya’nın 2020 yılı için yüzde 35 hedefini yakalama yolunda ilerlediği görüşünde.
Financial Times Deutschland’a konuşan Çevre Bakanı Peter Altmaier, ‘Eğer bu tempyu korursak, azaltılması gereken bir enerji fazlasına sahip olacağız. Bu kimsenin işine yaramaz’ dedi.
Yeşil enerjideki hızlı ve maliyetli artışın, tüketiciler için yüksek maliyet getirdiğini ve şebeke üzerine aşırı yük bindirdiğini söyleyen Altmaier, ‘Bunlar iyi planlamayla üstesinden gelinebilecek maliyetler’ dedi.
İsveçli enerji şirketi Vattenfall’ın Almanya’daki birimi, 150 milyar Euro’luk yatırım gerektiren elektrik için tüketicilerin ödediği miktarın 2020 yılında yüzde 30 daha fazla olabileceğini söyledi.
Merkel hükümetinin bazı üyeleri, elektrik faturalarına yansıtılan bazı ücretleri kaldırarak tüketiciler üzerindeki yükü azaltmak istiyor.
Koalisyonun küçük ortağı FDP’li Ekonomi Bakanı Philipp Rösler, 2013 seçimleri öncesinde yasada kapsamlı reformlar istiyor. Altmaier ise, reformun önemli olduğuna katılmakla birlikte bunun acil olmadığı görüşünde. Çevre Bakanı, ‘Bu çok karmaşık bir konu, bu sebeple zamana ihtiyacımız var’ dedi ve şu anda yeni bir yasanın parlamentodan geçme ihtimali bulunmadığı görüşünü de sözlerine ekledi.
Sosyal Demokratlar: ‘Açıklamalar kabul edilemez’
Muhalefetteki Sosyal Demokratlardan Ulrich Kebler, ‘Yenilenebilir enerjinin büyümesini yavaşlatmak kesinlikle kabul edilemez’ diyerek Altmaier’e karşı çıktı.
Kebler, hükümetin elektrik şebekesini sağlamlaştırmak için mantıklı bir plan ortaya koyamadığını söyledi.
Avrupa’daki en yüksek ikinci elektrik fiyatlarının bulunduğu Almanya’da, Ekim ayında tüketicilerin ödeyeceği ücretlerde artışa gidip gitmeme konusunda alınacak karar öncesinde konu üzerindeki tartışmalar hararetlendi.
Merkel, 2012′de tüketicilerin kilowatt/saat başına ödediği 3.6 cent’i sabit tutma sözü vermişti. Ancak çoğu uzman, fiyatın 2013′te 5 cent artacağı görüşünde. Bu, yeşil enerji için yıllık 150 Euro ödeyen tüketicilerin, ortalama 900 Euro’luk elektrik harcamalarında 70 Euro artış anlamına gelecek.
Bu da rekabet gücünü korumak isteyen ve Almanya’nın büyük imalat sektörü için önem taşıyan, yoğun enerji tüketen tesislere karşı seçmendeki rahatsızlığı artırıyor.
Tüketiciler üzerindeki artan maliyetler karşısında Merkel hükümetinin dönüşümü yavaşlatması halinde bundan en çok etkilenen, yüzen rüzgar türbini sektörü olabilir. Sektördeki maliyetlerin ve düzenlemelerdeki sıkıntıların beklenenden daha çok olması, yatırımcılar için caydırıcı unsurlar olarak öne çıkıyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.