Alstom'dan Gebze'ye 10 milyon Avroluk yatırım
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye her yıl yaklaşık 3 bin 500- 4 bin megawat civarında büyümek zorunda
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye her yıl yaklaşık 3 bin 500- 4 bin megawat civarında büyümek zorunda
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye her yıl yaklaşık 3 bin 500- 4 bin megawat civarında büyümek zorunda. Bu büyümeyi bu değişimi karşılayabilmek için enerji sektörü bunu sağlayacaktır. Bu yaklaşık, yalnızca üretimde 7 ila 8 milyar TL'lik yatırım demektir" dedi.
Gebze'de, Alstom Grid'in Yeni Güç Transformatörü Tamir Tesisi'nin hizmete açılması dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Bakan Yıldız, Kocaeli'nin Türkiye'nin önemli sanayi kentlerinden biri olduğuna işaret ederek Türk mühendisleri ve işçilerinin, aldığı işi başarıyla tamamladıklarını ve sorumluluklarının bilincinde olduğunu söyledi. Türkiye'nin dünyada büyüyen ve gelişen ülkeler arasında bulunduğunu ifade eden Yıldız, özellikle son 8 yıl içerisinde sağlanan istikrarla beraber çok sayıda sektörün büyüdüğünü ifade etti. Türkiye'nin ekonomik global krizden en az etkilenen ülkelerden olduğunu vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:
"Özellikle 2009 yılında küçülme rakamlarını telafi ettik. 2010'da daha da üst noktalara taşındı. Türkiye'de yaklaşık 950 bin kilometrelik alçak ve orta gerilim, 50 bin kilometrelik de yüksek gerilim hattıyla beraber toplam 1 milyon kilometre enerjide, elektrik sistemlerinde bir iletim hattımız var. Bu, dünyanın etrafını 25 kez dolaşmak demek. Türkiye'de dağıtım hizmetleri özelleştirildi. Yaklaşık 16 milyar dolarlık özelleştirme geliri elde edildi. Bu hizmetler bundan sonra daha rekabetçi, daha kaliteli hizmet sunmaya çalışarak bütün vatandaşlarımıza bu hizmeti götürecekler. Daha rekabetçi, kaliteli hizmet sunmaya çalışarak yatırım yapacaklar. Yanlış bir kanaat var. 'Özel sektöre geçildikten sonra yatırım yapmazsa ne olur'. Yatırım yapmak ihtiyari bir durum değil. Onların seçme hakkı olduğu durum değil. Bunların her biri bize bağlı kuruluşlarımız tarafından her yıl içerisinde belirli denetimlere, düzenlemelere tabi olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluyla birlikte bunlar yapılacak."
Büyüme
Dünyanın dört bir yanında yatırım yapan firmaların daha yoğun çalışacağı bir ortama girildiğini söyleyen Yıldız, "Bu yüzden Alstom'un Türkiye'ye yatırım yapması isabetli ve doğru bir karardır" diyen Yıldız, şöyle devam etti: "Kayıp ve kaçaklardan dolayı oluşan belirsizliklerin giderilerek, onun yerine yatırıma dönüştüğü bir ortam olacak enerji sektörü. Önümüzdeki yıllarda da inşallah bunu hep beraber göreceğiz.
Diğer ülkelerin büyüme rakamlarından daha ziyade ülkemizde sağlanan GSYİH'nın 1 trilyon TL civarında olması beklenen her birimizin alım gücünün yaklaşık 10 bin dolara ulaşmış olmasıyla beraber hak ettiğimiz o refah seviyesini inşallah sağlamış olacağız.
Türkiye her yıl yaklaşık 3 bin 500- 4 bin megawat civarında büyümek zorunda. Bu büyümeyi, bu değişimi karşılayabilmek için enerji sektörü bunu sağlayacaktır. Bu yaklaşık, yalnızca üretimde 7 ila 8 milyar TL'lik yatırım demektir. 2009 yılında da bu yatırımları, bu rakamlar çerçevesinde yaptık, 2010 yılında da yaptık. İnşallah 2011 ve 2012'de de yapacağımız yatırımlar hele hele özel sektör marifetiyle yapacağımız yatırımlar bu rakamın altında kalmayacak. Bu yüzden ben burada yaptığımız açılışın yalnızca tamir bakım kısmı ile sınırlı olmadığını, bütün bunların aslında birbirini tamamlayan unsurlar olduğunu dikkatinize sunuyorum. Türkiye'nin özellikle uluslararası sermayenin yabancı şirketler dediğimiz artık globalleşen sermayenin çok daha güvenilir ve çok rahat yatırım yapılabilecek bir ülke olduğunu söyleyebilirim. Altyapısıyla, bürokrasisiyle, hukukuyla beraber daha güvenilir bir yapı içerisinde olduğunu söyleyebilirim.
Doğrudan yabancı sermayenin yatırımlarında enerji sektörünün payı yüzde 12'lerden yüzde 30'lara dayandı. Enerji sektörü özellikle ulaşımla beraber bu payını daha da artırarak devam ettirecektir. Şu anda bütçeler görüşülüyor. Enerji sektörü aldığı kamu payıyla en az yatırım yapan ama özel sektör payı da en çok yatırım yapan sektörler arasında geliyor. Bu açıdan sosyal devlet anlayışına zımni olarak da katkı koyduğumuzu sanıyorum."
Alstom Grid Yönetim Kurulu Başkanı: “Dünyanın ilk üç şirketi arasındayız”
Alstom Grid Yönetim Kurulu ve Şirket Başkanı Patrick Kron, firmalarının dünya çapında 95 bin çalışanıyla 70 ülkede faliyet gösterdiğini, güç iletim alanında da dünyanın ilk üç şirketi arasına girdiğini söyledi. Gebze'deki fabrikada 50 bin metrekarelik kapalı alana sahip üretim tesisinin işletildiğini anlatan Kron, "Yüksek gerilim güç trafoları üreten bu tesis, dünyanın en modern yüksek gerilim güç transformatörü fabrikalarından biridir ve Alstom Grid'in ağır sanayi uygulamaları için özel ark ocağı transformatörleri üreten dünya çapındaki tek fabrikasıdır" dedi.
Son 50 yılda Alstom Türkiye çalışanlarının tarihi başarılara imza attıklarını ve Türk ekonomisine katkı sağladığını anlatan Kron, "Örneğin, 1956'da işletmeye alınan Seyhan enerji santralinin su tribünleri, 1952'de üretilen ve hala kullanımda olan E-8000 tipi 21 adet elektrikli banliyo treni… Alstom Power, 1966'dan beri ülkenin çeşitli yakıtlarla işletilen kurulu güç üretim kapasitesinin yarısından fazlasına temel ekipmanlar tedarik etmiş ve TEİŞ'ın kurulu yüksek gerilim ürünleri ve anahtar teslimi projeleri gamının yüzde 50'sini tedarik etmiştir" diye konuştu.
Kron, bu açılışın, Alstom'un Türkiye'ye sürekli yatırım yaparak sosyal ve iktisadi kalkınmaya gün geçtikçe daha fazla katkı sağladığının açık bir göstergesi olduğunu kaydetti. Konuşmaların ardından Alstom Türkiye Ülke Başkanı ve Alstom Power Türkiye Başkanı Adil Tekin, Bakan Yıldız'a plaket verdi.
Tesisin açılış kurdelesi protokol tarafından kesildi
Hizmete açılan Güç Transformatörleri Tamir Fabrikası, 4500 metrekare alanda inşa edildi ve 400 MVA, 400 KV'ye kadar her tip güç transformatörü için tamir, bakım, yenileme ve yeniden tasarım hizmetlerini sunma kapasitesine sahip. 10 milyon avroluk bir yatırımın yapıldığı tesiste 100 personelin doğrudan istihdam edilmesi bekleniyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.