Ankara Dökümler Odası faaliyetlerini sıraladı
Dökümcüler Sitesi Ayaş Yolu 25.Kmde Kurulu 1.Organize Sanayi Bölgesi Paralelinde 177.000m2 alan üzerinde 200 adet küçük ve orta ölçekli atölyelerden kurulu bir sanayi sitesidir. Türkiyenin Döküm ihtiyacının 5i dökümcüler sitesindeki dökümhanelerce karşılanmaktadır. Pik, sfero açelik, alüminyum ve demir dışı dökümler üretilmektedir. Krizden önce sitemizde yıllık döküm kapasitesi yaklaşık 50.000 ton civarındaydı. Şu anda yaklaşık 1500 civarında işçi istihdamı vardır.
Sayın Başkan Durali KOÇAK bize kendinizden bahseder misiniz?
1955 Ankara Kızılcahamam doğumluyum. Evli ve 4 çocuk babasıyım. 1978 yılından beri dökümcülük yapmaktayım. 1967’de kurulan Odamızın geçmiş yıllarında yönetim ve denetim kurulu üyeliği yaptım. 2005 yılından beri de Başkanlık görevindeyim. Halen Dökümcüler Sitesinde Pik Döküm unvanıyla faaliyet göstermekteyim.
Dökümcüler Sitesi hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Dökümcüler Sitesi Ayaş Yolu 25.Km’de Kurulu 1.Organize Sanayi Bölgesi Paralelinde 177.000m2 alan üzerinde 200 adet küçük ve orta ölçekli atölyelerden kurulu bir sanayi sitesidir. Türkiye’nin Döküm ihtiyacının 5’i dökümcüler sitesindeki dökümhanelerce karşılanmaktadır. Pik, sfero açelik, alüminyum ve demir dışı dökümler üretilmektedir. Krizden önce sitemizde yıllık döküm kapasitesi yaklaşık 50.000 ton civarındaydı. Şu anda yaklaşık 1500 civarında işçi istihdamı vardır.
Ankara Dökümcüler Odası’nın faaliyetleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Odamızın kuruluşu 1967’dir. Dökümcülük Mesleğinin ortak ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki işlerini kolaylaştırmak adına üyelerimizin ihtiyacı olan her türlü bilgi ve eğitim desteği vermeye çalışıyoruz.
-Kredi desteklerinde üyelerimizin her türlü işlemleri Odamızca yapılmaktadır.
-Sektörümüzle ilgili yapılan ve her sene İstanbul da düzenlenen Uluslararası Döküm Ürünleri İhtisas fuarlarına Odamız stant açarak yer almakta ve üyelerimizi dünya çapında tanıtmaktadır. Sektörel fuarları takip ederek diğer illerde yapılan mesleki fuarlara döküm sanayicilerimizin ziyaret etmeleri sağlanmaktadır.
-Dökümcülük ve modelcilik meslek standının oluşturulması içinde Milli Eğitim Bakanlığı ve AB çalıştaylarına usta üyelerimizle Odamız aktif olarak katılmaktadır.
-Sektörümüzün kalifiye elaman ihtiyacı için Odamızca dökümcülük ve modelcilik dalında ücretsiz eğitimler verilmektedir. Kurslar sonunda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilmektedir. Meslek kazalarını en aza indirmek ve kaliteli üretim içim işçilerin eğitilmesi bir zorunluluktur. Talep oldukça da eğitim vermeye devam edeceğiz.
-Gelişen teknolojiyle birlikte mevcut atölyelerin ihtiyacı karşılayamaması nedeniyle üyelerimizden gelen talep üzerine daha geniş üretim alanlarına ihtiyacı üzerine atölye tipinden fabrika düzenine geçmek ve daha modern koşullarda çalışabilmeleri için Türkiye’de bir ilk olan 267. O.S.B olarak tescil edilen Ankara Dökümcüler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni kurduk. Sektöre verilecek en önemli projemiz OSB’nin hayata geçirilmesidir.
Bu yeni Projenizin detayları hakkında bilgi verir misiniz?
Bu çalışmamız 3 yıldır devam etmektedir. Döküm sektörünün büyümesi için öncelikle arazi araştırması çalışmalarımız yapıldı. Eskişehir Karayolu 45.km de Temelli Yakınları Malıköy mevkiinde Sanayi havzası içinde 240 hektarlar alanın yer tespiti yapıldı. Sanayi Bakanlığınca istenilen arazi çalışmaları tamamlandı. Oda üyelerimiz ve diğer döküm sanayicilerini aynı çatı altında toplayacak projemiz hayat buldu. Arazi tespiti 2006 yılında yapıldı. Bölgeye ait ÇED raporu 2008 yılında alındı. Ankara Sanayi Odasınında Proje ortağı olduğu Dökümcüler İhtisas OSB de en küçüğü 3000m2 den oluşan parsellerde yer alacak dökümhanelerde demir, çelik, alüminyum, pirinç, bakır vb malzemeler makine yedek parçaları, demir yolları denizcilik, enerji, savunma sanayi, iş makinaları ve otomotiv sektörlerinde kullanmak üzere nihai ürün elde edilecektir. Bölge faaliyete geçtiğinde 10.000 işçi istihdamı ve yıllık 500.000 ton döküm üretimi kapasitesiyle sektörümüzün ve ülke ekonomisinin gelişmesine önemli katkılar sağlayacaktır.
İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz nedeniyle Ankara Dökümcüler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulumu ve hayata geçirilmesi için kaynak sıkıntınız olmayacak mı? Bu konuda neler yapmayı planlıyorsunuz?
Üç yıl önce bizler bu işe başlarken ekonomik koşullar daha normaldi tabii. Bu ekonomik koşullar içinde üyelerin şu anki mevcut işyerlerindeki faaliyeti devam ettirmeleri ayakta durmaları zor iken başka bir yere yatırım yapması elbette zor olacaktır. Fakat devletimizden gerekli desteklerimizi talep ettik. 2009 yatırım programında yer aldık fakat biz döküm sanayicilerine uzun vadeli ön ödemesiz, uygun taksitlerle, düşük faizli kredi desteği bekliyoruz. Tabi ayrıca sanayicilerimizin de daha duyarlı, istekli olduğunu belirtmek isterim.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.