Aranan babayiğit Ali Kibar olabilir
Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kibar, yerli otomobil üretimi maliyetine ilişkin rakamın fazla olduğunu belirterek, “Ben, çıktı olarak rakama baktığınızda evet Sayın Bakan'ı haklı buluyorum” dedi.
Kibar, Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından hazırlanan yerli otomobil raporunda öngörülen 2,5 milyar avroluk tasarım, üretim ve markalaşma maliyetine ilişkin yaptığı açıklamada, sektör temsilcilerinin hazırladığı raporla ilgili çalışmalara kendi kurumundan pek katılım olmadığını söyledi.
Yerli otomobil üretimine yönelik ilk giriş için daha makul rakamların söz konusu olabileceğini belirten Kibar, “Ben, çıktı olarak rakama baktığınızda, evet Sayın Bakan'ı haklı buluyorum. Rakam fazla. Harcamak isterseniz harcamayla ilgili sınır yok. 10 milyar da harcasanız bir şey çıkartamayabilirsiniz. Bunun daha makul ölçekteki bütçelerle elde edilebilir olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Türkiye'de 3-5 yılda yerli bir otomobil markası geliştirilebileceğine inandığını dile getiren Kibar, şöyle devam etti:
“Bizim yan sanayi üretim şirketimiz var. Hyundai'nin dışında 80 civarında ürün üretimi yapan alt şirketimiz söz konusu. Türkiye'de sadece biz değil, birkaç tane buna benzer üretim yapan şirket var. Bunlar çok zor şeyler değil. Ben 1994 yılında ortaklık anlaşması yaptım. 1996 yılında temel attım. 1997 yılının Eylül ayında 16 ayda ortağımla birlikte fabrikayı devreye aldım. Geçen hafta Posco ile (Posco Assan TST Çelik Sanayi A.Ş için) temel attık. Mayıs 2013 yılında, hatta talimat verdik daha da erken, üretimi devreye almayı planlıyoruz. Bu işler böyle, oturursun, çalışırsın, zamanını koyarsın, her şeyini planlarsın, öyle olur.”
OSD'nin raporunda otomobilin sıfırdan a'dan z'ye Türkiye'de üretilmesi, tasarım ve markalaşmaya yönelik ortalama olarak 2,5 milyar avroluk bir yatırım yapılması öngörülüyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, OSD raporunun sunulmasının ardından, yerli otomobilin üretilebilmesi için hesaplanan maliyetle ilgili, “Firmalarımızdan bir tanesi yeni bir marka, yeni bir model ortaya koymak için yatırım yapsalar 2,5 milyar avroluk yatırım mı yapacaklar? Öyle bir yatırım yapmayacaklar. Dolayısıyla, biz aslında daha iyi bir noktadayız” şeklinde görüş belirtmişti.
Ali Kibar kimdir?
Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Ali Kibar, 1958 yılında Kayseri’de doğdu. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu. 1983 yılında Kibar Holding’de iş hayatına başlayan Ali Kibar, bünyesinde 20 şirket bulunan Kibar Holding’in grup şirketlerinde yöneticilik ve İcra Komitesi Başkanlığı görevlerini sürdürüyor.
Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği (TALSAD) Başkanı, Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), Türk-Amerikan İşadamları Derneği (TABA), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Avrupa Alüminyum Birliği (EAA), Sosyal Ekonomik İlişkiler Vakfı ve Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) üyesi, Genç Yönetici İşadamları Derneği (GYİAD) Onur Kurulu Üyesi, Türk-Kore İş Konseyi Başkanı ve Türk Dış Ticaret Derneği (TURKTRADE) ve Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türk Eğitim Vakfı (TEV) gibi kuruluşların da yönetim kurulu üyesidir.
Rakamlarla Kibar Holding
- Metal, otomotiv, dış ticaret, gıda, ambalaj, teknoloji, lojistik, yapı ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteriyor
Metal grubunda 3 şirket, otomotiv grubunda 2 şirket, dış ticaret alanında 3, gıda ve ambalaj grubunda 1’er şirket, teknolojide 2 şirket, lojistikte 1, hizmet grubunda 4 ve yapı grubunda 1 şirket olmak üzere toplam 18 şirketi var
- 2007’yi 3.5 milyar dolar ciro ile kapattı
- 2008’de ciroda yüzde 10-15 artış hedefliyor
- 2007 ihracatı 1.5 milyar dolar
- 2008 yılı ihracatında da yüzde 10 - 15 oranında artış bekliyor
- Kibar Holding istihdamı 5 bin 200 kişi.
Kibar Holding’in gündemi
- Galvanium yatırımı
- Demir çelikte yeni yatırımlar
- Folyoda üretimi kapasitesinin 70 bin ton/yıla çıkarılması
- Gıda sektöründe yeni yatırımlar, domates, salça ve soslar işinin büyütülmesi
- Gayrimenkulde yeni ve büyük projeler
- Kent içinde kalan sanayi tesislerinin Adapazarı’na taşınması ile ortaya çıkacak arazilerin değerlendirilmesi
- Bir organize sanayi bölgesi oluşturulması
- Kartal’da rezidansı da içeren bir gayrimenkul projesi
- Tuzla’da bir gayrimenkul projesi
- Enerjide bir yabancı ortakla nükleer enerji
- Demir çelikte ortaklık teklifleri
- Hyundai ile Türkiye’de yeni bir modelin geliştirilmesi
- Ukrayna, Romanya ve Suriye’de katma değeri yüksek ürünler için demir çelik tesisleri
-Poscoyla olan 350 milyon dolarlık yatırımı
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.