ArcelorMittal, 200 milyon tonluk üretime doğru ilerliyor
ArcelorMittal, gelişmekte olan piyasaların tüketim artışına, 2012 planını hazırlayarak karşılık veriyor. Bu planda, sıfırdan yatırım ve mevcut tesislerin genişletilmesi projelerinin yanı sıra, birleşmeler ve şirket satınalmaları da bulunuyor.
2006 yılında, Mittal Steel’in 36 milyar doların üzerinde bir bedelle Arcelor’u satınalması ile oluşan ArcelorMittal 2007 yılında, 110 milyon tonun üzerinde çelik sevkiyatı ile, dünya nihai çelik üretiminde 9 oranında paya sahip oldu ve 2012 yılı sevkiyat hedefini 150 milyon ton olarak belirledi. 2007 yılında, 117 milyon ton ham çelik üreten ArcelorMittal, sözkonusu üretimin 85 milyon tonunu entegre tesislerde, 28 milyon tonunu elektrik ark ocaklı tesislerde ve 4 milyon tonunu OH fırınlarında gerçekleştirdi. Ayrıca, 2007 yılında 10 milyon ton civarında DRI üretimi gerçekleştiren şirket, dünyanın önde gelen DRI üreticileri arasında yerini aldı. Grubun, 2007 yılı çelik sevkiyatlarının 60 civarındaki bölümünü katma değeri yüksek ürünler oluşturdu ve 2009 yılı için belirlen 1.6 milyar dolarlık sinerji hedefine, yıllık bazda 2008 yılının ilk çeyreğinde ulaşıldı. Şirketin bu kadar hızlı bir şekilde hedeflerine ulaşmasında, üç temel alanda belirlediği sinerjiler (üretim ve süreç optimizasyonu; pazarlama ve ticaret; satınalma) yanında, 2007-2008 dönemi için, entegrasyon, faaliyetlerin günlük yönetimi ve büyümenin sürdürülmesi olarak belirlenen üç öncelik ve bu hedef ve önceliklere ulaşılmasında elde edilen başarı önemli bir rol oynadı.
ArcelorMittal, gelişmekte olan piyasaların tüketim artışına, 2012 planını hazırlayarak karşılık veriyor. Bu planda, sıfırdan yatırım ve mevcut tesislerin genişletilmesi projelerinin yanı sıra, birleşmeler ve şirket satınalmaları da bulunuyor. Mevcut tesislerdeki büyüme projeleri için 7 milyar dolar civarında bir kaynak ayıran ArcelorMittal, sözkonusu miktarın 45’ini gelişmekte olan ülkelerdeki yatırımlara tahsis ediyor. Sıfırdan yatırım projelerinin, firmaya 25 milyon ton/yıl ilave kapasite sağlaması bekleniyor. Ayrıca ArcelorMittal, Nijerya, Mozambik, Türkiye, Suudi Arabistan ve Rusya’da da yeni haddehaneler kurmayı ve bu haddehanelerin yarı mamul ihtiyacını, Ukrayna (Kriviy Rih), Romanya (Galati), Çek Cumhuriyeti (Ostrava) ve Güney Afrika’daki mevcut tesislerden karşılamayı planlıyor. ArcelorMittal’in birleşme ve şirket satınalma politikası tedarik zincirindeki satınalmalara yöneliyor. Hammadde ve dağıtım, şirketin dikey entegrasyon stratejisinin temel unsurlarını oluşturuyor. 2007 yılında demir cevheri ihracatının 46’sını kendi kaynaklarından karşılayan grup, 2012 yılında sevkiyatlarını 130-150 milyon tona çıkartmayı hedefliyor olmasına rağmen, demir cevherinde 65 oranında kendi kendine yeter konuma ulaşması planlıyor. Mevcut durum itibariyle, 14 araştırma merkezinde Avrupa, Kuzey Amerika ve Brezilya’da 1400 uzman çalıştıran ArcelorMittal’in AR-GE harcamaları yıllık 200 milyon doların üzerinde bulunuyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.