ArcelorMittal, 4. çeyrek çelik piyasası beklentilerinden 'çok emin'
CFO Genuino Christino analistlere verdiği demeçte, Arcelor Mittal'in dördüncü çeyreğe ilişkin "çok emin" ve 2022 için pazar beklentileri konusunda "yapıcı" olmaya devam ettiğini, ancak tedarik zinciri zorluklarıyla çevrili otomotiv endüstrisindeki durumun yılın ikinci yarısından itibaren düzelebileceğini söyledi.
CFO Genuino Christino analistlere verdiği demeçte, Arcelor Mittal'in dördüncü çeyreğe ilişkin "çok emin" ve 2022 için pazar beklentileri konusunda "yapıcı" olmaya devam ettiğini, ancak tedarik zinciri zorluklarıyla çevrili otomotiv endüstrisindeki durumun yılın ikinci yarısından itibaren düzelebileceğini söyledi. Christino, şirketin 3. çeyrek sonuçlarını görüşmek üzere yaptığı bir çağrıda, "Çok güçlü bir 3. çeyrek geçirdik ve 4. çeyrek de bizim için güçlü olmalı: Avrupa'da sevkiyatların daha iyi olmasını ve satış fiyatlarının gerçekleşmesini ve gecikmeler nedeniyle NAFTA'nın da iyileşmesini bekliyoruz," dedi.
ArcelorMittal, üçüncü çeyrekte BDT ve Avrupa Birliği'ndeki bazı operasyonlardaki darboğazlar ve Temmuz ayında Avrupa'da yaşanan sel nedeniyle bazı fabrika üretim kayıpları yaşadı.“Bunun tekrarlanmasını beklemiyoruz… 4. çeyrekte 3. çeyrekten daha iyi olmasını bekliyoruz. Christino analistlere verdiği demeçte, üretim darboğazlarının tersine dönmesi bekleniyor ve tüm bölgelerde iyileşme görüyoruz” dedi.
Bununla birlikte, büyük çelik üreticisi, devam eden yüksek hammadde maliyetleri ve artan enerji maliyetleri ile birlikte BDT ve Brezilya operasyonlarını etkileyebilecek bazı fiyat yumuşamaları ile şu anda karşı rüzgarlarla karşı karşıya olduğunun farkında olduğunu söyledi.“Avrupa, NAFTA ve Brezilya'da yenilenmekte olan stokların normalleştiğini görüyoruz. Avrupa'da taleple ilgili bir sorun görmüyoruz: 2022 için şimdiden rezervasyon yapıyoruz.Christino, ArcelorMittal'in 2. çeyrekteki 16,1 milyon mt'dan üçüncü çeyrekte 14,6 milyon mt'a düşen çelik ürünleri sevkiyatlarının %20'ye yakınının yıllık sözleşmelerle yapıldığını söyledi. Bu payın yüzde 60'ı Avrupa'ya, yüzde 30'u NAFTA'ya ve yüzde 10'u Brezilya'ya gidiyor. Avrupa'daki sözleşmelerin yaklaşık üçte ikisinin 1 Ocak'tan itibaren sıfırlanacağını söyledi.
Şirket, bu üretimi yeniden yönlendirmeyi başaramadığı için üçüncü çeyreğin sonlarında bazı sipariş iptalleri yaşadı, ancak şu anda oldukça normal bir şekilde satış yapıyor, dedi.
Christino, otomotiv sektörü talebiyle ilgili durumun yine de "sorunlarını nasıl çözeceklerine" bağlı olacağını ve mevcut çeyrekte bu segmentte gerçek bir iyileşme beklenmediğini söyledi. Dünya çapındaki otomobil üreticileri, 2020 COVID-19 ile ilgili pazarlardaki düşüşten bu yana yarı iletkenlerdeki sıkılık nedeniyle araç üretimini azalttı. Daha yakın zamanlarda, otomobil üretimi, Çin'in magnezyum üretimi ve ihracatını sınırlayan Çin'deki bir güç sıkışıklığından da etkilendi: Avrupa Birliği'nin %95'inin Çin'den gelen magnezyum kaynaklarına bağımlı olduğu bildiriliyor.
ArcelorMittal 11 Kasım, bazı segmentlerde, özellikle inşaatta, öncekinden daha hızlı toparlanırken, çelik fiyatları birkaç ay boyunca birkaç yılın en yüksek seviyelerindeyken, ikinci çeyrekteki 4 milyar $'dan üçüncü çeyrek net karı 4,6 milyar $'a yükseldi ve 2008'den bu yana en güçlü üç aylık performansını bildirdi. 2020 COVID-19 ile ilgili pazar düşüşünden sonra tedarik kapasitesi. Üçüncü çeyreğe göre ham çelik üretimi, ikinci çeyreğe göre %3.4 düşüşle 17,2 milyon mt'a geriledi ve sabit kaldı.
Çoğu çelik ürününün fiyatları, kısmen mevsimsel faktörler nedeniyle son haftalarda 3. çeyrek seviyelerinden gerilemiş olsa da, fiyatlar genellikle bir yıl öncesine göre hala belirgin şekilde yüksek.
Kısım 232 tarife kaldırması 'olumlu'
ArcelorMittal, ABD'nin AB'den çelik ürünleri ithalatına yönelik Kısım 232 tarifelerini kaldırma kararını memnuniyetle karşılıyor. Çeliğe %25 olan ve Mart 2018'de uygulanan Bölüm 232 tarifeleri, 1 Ocak 2022'den itibaren geçerli olmak üzere AB çelik ürünleri için tarife oranı kota sistemi ile değiştirilecektir.Christino, "Bu doğru yönde bir hareket: her iki pazarda da önemli bir oyuncuyuz ve bizim için olumlu olmalı" dedi. "Kotalarla Avrupa'dan yapılan ihracat seviyesi, Bölüm 232'den önce gördüğümüz seviyeye geri dönmeli - kotaların fikri budur - bu, AB pazarını daha sıkı tutmalı ve ABD'ye tarife ödeyen diğer ithalatların yerini almalıdır."Artan aşamalarda 1 trilyon dolardan fazla yatırımı öngören ABD'de onaylanmakta olan altyapı faturasının da "ABD'deki sanayi için son derece olumlu" olması gerektiğini söyledi. “ABD'de ekstra bir talep seviyesi eklemeli ve pazar daraldıkça biz de faydalanıyoruz.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.