ArcelorMittal'a Almanya'da Karbon Salımını Azaltma Faaliyetlerini Desteklemek için 1,3 Milyar Euro Devlet Yardımı Onaylandı
Almanya'daki çelik üreticisi ArcelorMittal'ın karbonsuzlaşma operasyonlarına destek sağlamak için 1,3 milyar Euro ($1,4 milyar) devlet yardımını Avrupa Komisyonu onayladı.
ArcelorMittal'ın Çevreci Çelik Üretim Planları
Alman devlet yardımı, Yeniden Yapılandırma ve Dayanıklılık Tesisi (RRF) aracılığıyla ArcelorMittal Bremen ve ArcelorMittal Eisenhüttenstadt'a direkt hibe olarak sağlanacak. Şirket, bu finansmanı doğrudan indirgeme tesisleri ve yeni elektrik ark ocakları inşa etmek için kullanmayı planlıyor.
2026'da İşletmeye Alınması Beklenen Eko-Projeler
Söz konusu projeyle ArcelorMittal, üç mevcut yüksek fırının ikisini ve dört mevcut oksijen fırınının ikisini yenilemeyi hedefliyor. Yeni doğrudan indirgeme tesisi ilk olarak doğalgaz ile çalışacak, fakat EC'nin açıklamasına göre “sonunda tamamen yenilenebilir hidrojen kullanacak.” Ancak bir zaman çizelgesi sağlanmadı.
Çevreci Çelik Üretim Hedefleri
ArcelorMittal, Almanya'da yılda 3,8 milyon ton yeşil ham çelik üreterek, projenin 16 yıllık ömrü boyunca 70 milyon tonun üzerinde karbon dioksit salınımına engel olmayı planlıyor. Şirket, projeden elde edilen deneyim ve teknik bilgiyi endüstri ve akademiyle “aktif olarak paylaşmayı” taahhüt etti.
Alman Öksijen Rotalı Çelik Üreticilerine Benzer Devlet Destekleri
Almanya’nın Ekonomi ve İklim Eylemi Federal Bakanlığı, bu yardım taahhüdünü bu ayın başlarında yayınladı. ArcelorMittal, diğer Alman öksijen yoluyla çelik üreticilerine benzer devlet desteğini bekleyebileceğine dair güvence veriliyor. Salzgitter, thyssenkrupp Çelik ve Saarland fabrikaları Dillinger ve Saarstahl, kendi geçiş projeleri için zaten onaylanmış sübvansiyonlar elde ettiler.
Çelik Sanayi'deki Hidrojen Talebi
Thyssenkrupp, Duisburg tesisindeki ilk doğrudan indirgeme tesisine düşük karbonlu hidrojen temini için ihaleye çıktı. 2028'de 104.000 tonla başlayacak olan alım, 2029-2035 yıllarında 143.000 ton/yıla yükselecek. Hidrojen satın alma, 2036-2037'de 151.000 ton/yıla yükselmesi bekleniyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.