Argun Şahenk: Paslanmaz çelik sektörünün gelişimi için yapılması gereken çok iş var
Cogne Çelik San. Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Argun Şahenk ile yapmış olduğumuz söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.
Cogne Çelik San. Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Argun Şahenk ile yapmış olduğumuz söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.
Cogne Çelik San. Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Argun Şahenk ile yapmış olduğumuz söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.
Argun Bey, sorularımıza geçmeden önce sizi ve Cogne Acciai Speciali firmasını kısaca tanıyabilir miyiz?
15 yıldan beri demir-çelik sektöründe çokuluslu firmalarda çeşitli görevlerde bulunmaktayım. 2005 yılından itibaren ise paslanmaz çelik uzun dolu mamuller piyasasında yöneticilik görevlerinde bulundum. Grubumuz, Cogne Acciai Speciali Spa, Avrupa’nın en büyük ikinci paslanmaz çelik uzun dolu mamul üreticisidir. Yıllık üretim kapasitesi 300,000 tondur. Ana ürün gruplarımız, paslanmaz çelik kangal, yuvarlak ve altıköşe kesit çubuk/mil’lerdir. Ölçü aralığımız 3mm’den 900 mm’ye kadar geniş bir yelpazededir. Östenitik, martensitik, feritik ve duplex kalite gruplarında üretim yapılmaktadır. Haziran 2010 ayından itibaren ‘Cogne Çelik San.Tic.Ltd.Şti’ çatısı altında Türkiye de resmen faaliyete ve depo satışlarına başlamış bulunmaktadır. Kartal-İstanbul depomuzdan grup fabrikalarımızın 3.1. sertifikalı ürünlerini; geniş bir kalite, kesit ve ölçü aralığında sunarak müşterilerimizin ihtiyaçlarına anında cevap vermeyi hedefliyoruz.
Ürünleriniz ağırlıklı olarak hangi sektörlerde kullanılıyor?
Ağırlıklı olarak otomotiv, petrokimya, beyaz eşya, enerji, sulama teknolojileri, makina, gemi inşa, endüstriyel vana ve pompa, tarım ve hayvancılık, savunma ve havacılık vb. sanayilerde talaşlı imalat parça üretiminde kullanılmaktadır.
“Talepte olumlu gelişmeler sürecek”
2010 yılına ümitle başladık ve gelen rakamlar memnun edici seviyelerde. Yılın son çeyreğinden itibaren özellikle talep yönünde olumlu gelişmelerin artarak devam edeceğini beklemekteyiz.
Türkiye’de paslanmaz çelik tüketimi ne durumda?
Üretimden önce talep-tüketim seviyelerine bakmamız bizi daha doğru noktalara götürebilir. Örneğin, bir Avrupa birliği ülkesi olan İspanya’yı ele aldığımızda yıllık paslanmaz çelik tüketimi yaklaşık olarak 10kg/kişi seviyelerinde; bu rakam birinci sınıf Avrupa birliği ekonomilerinde ise çok daha yüksek seviyelerde. Ülkemize baktığımızda bu rakamın çok altında bir tüketimin söz konusu olduğunu görüyoruz; yıllık 4kg/kişi civarında bir tüketim söz konusu. Ancak, bu durum orta vadede çok farklı bir boyuta taşınabileceğine; önümüzde ki 5-7 yıl gibi bir dönemde ülkemizde ki tüketimin iki hatta üç katına çıkma ihtimalinin yüksek olduğuna inanıyorum. Önümüzde ki on yıl içerisinde Türkiye’nin büyüme rakamı, Avrupa birliğinin ortalama büyüme rakamının muhtemelen iki katı gibi seviyeleri zorlayacak; bu durumda kaçınılmaz olarak paslanmaz çelik gibi vasıflı çelik grubuna olan talebi dolaylı olarak etkileyecektir. Bildiğiniz gibi ülkemizde entegre paslanmaz çelik üretimi bulunmamaktadır; diğer vasıflı çelik gruplarında da daha yolun çok başında olduğumuzu düşünüyorum. Talep-tüketim seviyelerinde ki yukarı doğru eğilimden kaynaklanan çokuluslu üretici gruplarının ülkemize olan ilgisi krize rağmen artarak devam etmekte. Son beş yılda hem yerli hem de yabancı firmaların ciddi yatırımları oldu; bunlar doğal olarak sektörün katma değerli üretimde yol kat etmesine neden olacak güzel başlangıçlar.
Son dönemlerde otomotiv sektöründe ve makina sektöründe bir hareketlilik yaşanmaya başlandı. Bu hareketlilik sektörünüze nasıl yansıdı?
Olumlu yansımaları hissetmeye başladık bile; yılsonu teslimatlı siparişlerde kayda değer artışlar gözlemliyoruz. Fiyatlarda da yukarı doğru bir hareket yok demek yanlış olur.
Sektördeki rekabet hakkında neler düşünüyorsunuz?
Önümüzde yeni bir dönem var ve bu dönemde işletme sermayesi kuvvetli kurumsal yapılanmalar çok daha kilit rol üstlenecek. Bu gelişmenin sektörde ki rekabeti de olumlu etkileyeceğini düşünüyorum.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleri bizimle paylaşır mısınız?
Vasıflı çelik sanayimizin özellikle paslanmaz çelik sektörünün gelişimi için yapmamız gereken çok işler olduğuna inanıyorum. Öncelikle talep-tüketim yönünde olumlu gelişmelere fırsat verebilmek için, müşterilerimize yönelik bilgilendirici teknik açılımlı seminerler-toplantılar düzenlemeyi planlıyoruz. Yan sanayilerimizin özellikle Akdeniz ve Hazar havalarına yönelik çokuluslu projelerde yer almasına destek vermemiz gerekiyor; bu doğrultuda her türlü bilgi ve birikimimizi paylaşacağız.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.