Assan Alüminyum, 25 milyon dolarlık yatırım yapacak
Yönetimsel süreçlerini yalınlaştırmak ve üretim proseslerini iyileştirmek için 25 milyon dolar yatırım yapacak.
Yönetimsel süreçlerini yalınlaştırmak ve üretim proseslerini iyileştirmek için 25 milyon dolar yatırım yapacak.
Kibar Holding’in çatısı altında yassı alüminyum üretimi gerçekleştiren Assan Alüminyum, bu yıl yönetimsel süreçlerini yalınlaştırmak ve üretim proseslerini iyileştirmek için 25 milyon dolar yatırım yapacak. Türkiye’de alüminyum sektörünün lokomotif kuruluşlarından biri olduklarını söyleyen Assan Alüminyum Genel Müdürü Remzi Örnek, “Bu yıl organik büyüme hedefindeyiz. Büyümemizin büyük bir kısmının da ihracata yönelik olacağını düşünüyorum. 206 bin ton satış ve 720 milyon dolar ciro hedefimiz var. Bunun için 25 milyon dolar sürdürülebilirlik yatırımı yapacağız. Yatırımlarımız yönetimsel süreçlerimizin daha yalın hale gelmesini ve üretim proseslerimizin daha da iyileşmesini sağlayacağız. Makine parkurumuzu da yenileyeceğiz. 25 milyon dolarlık yatırımın içinde makine ekipman ve Ar-Ge yatırımları da yer alacak” diye konuştu.
İstanbul Tuzla tesisleri ve Kocaeli Dilovası tesislerinde yıllık 220 bin ton kurulu kapasiteye sahip oldukları bilgisini veren Örnek, 2009 ve 2010 yılı ciro artış oranları ile ağustos ayında açıklanacak ISO listesinde 50 firma arasında yer alacaklarını öngördü.
“Üretimimizin yüzde 72’sini ihraç ettik”
Yassı alüminyumda Türkiye’nin ihtiyacının yarısından fazlasını karşıladıklarını ifade eden Örnek, başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere, dünyanın dört bir yanında 60’tan fazla ülkeyle ihracat yaptıklarını ve çeşitli ülkelerdeki 12 konsinye deposu ile de müşterilerine lojistik avantaj sağladıklarını kaydetti. Bin çalışana sahip olduklarını belirten Örnek, inşaat, ulaştırma, dayanıklı tüketim malları ve ambalaj gibi çok çeşitli sektörlere hizmet verdiklerini anlattı. Örnek, 2010 yılında 180 bin ton üretim yaptıklarını açıklayarak, “Üretimden satışlarımız 600 milyon dolar olurken, bu satışların yüzde 72’sini ihracat oluşturdu” dedi.
Sektör sorunlarına yönelik değerlendirmelerde bulunan Remzi Örnek, en önemli sorunlardan birisinin KDV tevkifatındaki mevzuat uygulaması olduğunu dile getirdi. “Bu uygulama sektörde birçok üreticide önemli finansman sıkıntılarına yol açmaktadır” diyen Örnek, mevcut tevkifat oranın yüzde 50’ye indirilmesinin sektördeki firmaları oldukça rahatlatacağını aktardı. Örnek, teknolojik ürün, ekipman ve sarf malzemeleri tedarikçilerinin çoğunun prosese satış boyutunda baktığına dikkat çekerek, “Teknik destek anlamında sunulması gereken hizmetlerde, bilgi ve veri paylaşımında ciddi gecikmeler yaşanıyor. Keza yeterli yetkinlikteki iş gücünü bulmakta zorlanıyoruz. Bu bağlamda üniversitelerde mühendislik bölümlerinde seçmeli derslerde alüminyum malzemesi ile ilgili döküm, haddeleme gibi kritik üretim süreçlerinin detaylı anlatıldığı eğitim modelleri geliştirilmelidir” diye konuştu.
“İnovatif ürün geliştirme konusunda çalışıyoruz”
Sektörde Ar-Ge bütçelerinin, çoğunlukla sadece yatırımları devreye almak ve mevcut ürünleri istenen kalitede üretebilmek için harcanan meblağlar anlamına geldiğini kaydeden Örnek, “Biz Assan Alüminyum olarak yılların verdiği üretim tecrübesi ile son yıllarda yeni alaşımlar ve inovatif yeni ürün geliştirme konusunda müşterilerimiz ile işbirliği içindeyiz. Bununla ilgili ilk markamızı da Aluxign adı ile geçtiğimiz aylarda Sign İstanbul Fuarı’nda düzenlenen lansman ile tanıttık. Bu anlayışla yeni markalı ürünlerimizi de önümüzdeki dönemde lanse edileceğiz” açıklamasını yaptı.
Türk yatırımcıların rekabet ederken karşılaştığı en büyük sorunun enerji maliyetlerinden kaynaklandığına değinen Remzi Örnek, küreselleşen dünyada her ülkenin rekabetçi maliyetleri hedeflediğini söyleyerek, çevrim maliyetlerinin en büyük kalemi olan enerji konusunda hükümetten destek beklediklerini sözlerine ekledi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.