Atiila Ataç: “Mekanik preslerimiz, proses açısından dünya pazarlarında rekabet edebilecek güce sahip”
KLP Makine, Otomotiv, KLP Cutting Tolls gibi 4 ana grupta faaliyet gösteren ve aile şirketi olan Karakoç Kalıp Metal Form Sanayi A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Atilla Ataç ileriye dönük projelerini ve sektörün geleceği ile ilgili değerlendirmelerini dergimizle paylaştı.
KLP Makine, Otomotiv, KLP Cutting Tolls gibi 4 ana grupta faaliyet gösteren ve aile şirketi olan Karakoç Kalıp Metal Form Sanayi A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Atilla Ataç ileriye dönük projelerini ve sektörün geleceği ile ilgili değerlendirmelerini dergimizle paylaştı.
Sayın Ataç, firmanızla ilgili sorularımıza geçmeden önce kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Yaklaşık 25 yıldır makine sektörü içindeyim. Özellikle bunun son 15 yılı pres ve makine imalatında geçti. Çalışma hayatımın büyük bir bölümü iki firma da fiilen orta ve üst düzey yönetici olarak geçti. Operasyon el anlamda olayların hem mutfak hem de vitrin bölümünde bulunduğumdan yurtiçi ve yurtdışı faaliyetlerimizde kazandığımız tecrübeler ile Türkiye’nin makine sektörünün geleceği üzerinde projeksiyon yapabilme becerilerimizi geliştirdik.
Karakoç Kalıp olarak faaliyet alanınız ve ürün yelpazeniz hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Karakoç Kalıp Metal Form Sanayi A.Ş. bir aile şirketi olup bünyesinde 4 ana grup faaliyette bulunuyor. Bunlar;
KLP Makine Grubu 45 Tondan, 315 Ton kapasiteye kadar C ve D tipi Mekanik Presler, 250 Tondan 4500 Ton kapasiteye kadar H Tipi Mekanik Presler, 8000 Ton kapasiteye Hidrolik presler üretiyoruz. Özellikle mekanik preslerde geliştirdiğimiz presler proses açısından yeni nesil presler olup, dünya pazarlarında bazı kulvarlarda rekabet etme pozisyonuna gelmiş durumdadır.
Kalıp grubumuz; Bu alanda Firmamız Yönetim kurulu Başkanı Remzi Karakoç beyin iş hayatına başlamasına vesile olan kalıpçılık süreci bize gelen taleplerin artık çözüm sunma yani, müşterinin bir parçayı üretebilmesi için kalıp + pres ihtiyacına çözüm sunma noktasında kalıp grubumuz devreye giriyor.
Otomotiv grubumuz: Otomotiv sanayinin soğuk sac şekillendirme ihtiyaçlarına pres hattında bulunan presleriyle cevap vermektedir.
KLP Cutting Tolls: Bu grubumuz çok yeni. Tugsten Carbür teknolojisi ile kesici uç üretime başlamış bulunmaktadır. Bu konuda da oldukça iyi bir kaliteli üretim ve teknoloji ile Türkiye’nin bu alandaki ithalat maliyetlerini düşürme yönünde katkı koyacaktır.
Faaliyet gösterdiğiniz sektörün içinde bulunduğu genel durum hakındaki düşünceleriniz nelerdir?
Türk Makine sektörü son yıllarda tutarlı bir gelişmeyle birlikte güzel bir ivme kazandı. Artık Makine pazarlarında teknolojik ve fiyatsal anlamda rekabet edecek durumda olduğu ihracatçı birlikleri tarafından açıklanan sayısal verilerde görülmektedir. Bu sürecin uzun vadeli ve sürdürülebilir olması için Türkiye’de otomotiv sanayi ile birlikte makine sanayinin de bir devlet politikası yani stratejik sektör kapsamına alınması gerektiği açıklanan bu verilerde ortaya çıkıyor.
Sektörünüzde rekabet hakkında neler düşünüyorsunuz?
İç ve dış piyasalar olarak ele almalıyız. Ancak biz Karakoç olarak iç pazarda rekabetçi olacak agresif bir satış politikası izlemiyoruz özellikle bu alanda firma yönetimi olarak alınmış bir kararımız var. Biz rekabeti dış pazarlarda olabildiğince yapmaya çalışıyoruz. Ama şu bir gerçek ki; dış pazarlarda Türkiye’nin gücü kıskandıracak bir şekilde görünüyor. Bazı önemli projelerde dünyaca tanınmış markaların fiyatlarını oldukça aşağıya çektikleri görüyoruz. Bence böyle durumlarda destek anlamında devlet denetiminde koruyucu özelliği olan bir ajansın devreye girmesi gerekiyor.
Firmanız açısından 2011 yılı nasıl geçti?
2011 Yılında iki yeni Pres Ar-Ge projemizi gerçekleştirdik. Özellikle bunların içinde Türkiye için ilk olan Knuckle joint mekanizmalı Servo Mekanik Presi gerçekleştirdik. Böylelikle Karakoç kalıp olarak belirlediğimiz vizyonu gerçekleştirmiş olduk.Bunun dışında yeni bir grubumuzla tozmetal teknolojisi alanında yeni bir ürünün üretimine başladık.
Önümüzdeki dönemlerde hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleri bizimle paylaşır mısınız?
KLP Makine grubumuz olarak şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz projelerden aldığımız geri bildirimler, bizim gitmekte olduğumuz yolun doğruluğunu gösteriyor.
Soğuk ve sıcak metal şekillendirmede pres teknolojisi ve bununla ilgili transfer sistemleri Türk imalat sanayi için çok önemli girdilerdir. Bu alanlardaki kazanımlarımızı daha da ileri götürmek, uzmanlaşmak ve marka değeri oluşturmak için ekibimizi ve alt yapımızı geliştireceğiz.
Son olarak AB ülkelerindeki ekonomik krizi, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durumu ve ülke sanayisinin geleceği hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşır mısınız?
AB ülkeleri eğer gerekli tedbirleri almazlarsa bunun etkileri maalesef Türkiye’yi de etkileyeceğini düşünüyorum. Bu krize devlet, işveren ve iş görenler olarak hazırlıklı olmalıyız. İthalat ve ihracat verilerine baktığımızda maalesef makas ciddi oranda açık... İmalat sanayinin ara mal ihtiyacı ve bazı makine ithalatları özellikle kullanılmış makine ithalatları bu makasın açılmasında önemli etkendir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.