Avrupa Birliği'nin Karbon Yoğun İthalatlara Uygulayacağı Durum, Asya'nın İhracat Hacmini Etkileyebilir
Avrupa Birliği'nin karbon yoğun ithalatlar üzerine tarife uygulamaya niyeti, gelişmekte olan Asya ülkelerini etkileyebilir, ancak sera gazı emisyonlarında önemli bir azalmaya yol açması pek olası değildir. Bu, Asya Kalkınma Bankası'nın (ADB) raporunda belirtilmiştir.
ADB, Asya'nın Avrupa Birliği'ne İhracatını Azaltabilecek Karbon Sızıntısını Önlemeyi Planlıyor
ADBye göre, CBAM kavramı, şirketlerin sıkı çevre düzenlemelerine veya yüksek emisyon maliyetlerinin olduğu ülkelerden daha esnek politikalara sahip ülkelerde üretimi taşımaları durumunda Avrupa Birliği'nden "karbon sızıntısını" önlemek üzere tasarlanmıştır. Ayrıca, yabancı tedarikçiler ve Avrupa üreticileri için düz bir oyun alanı sağlamalıdır.
Karbon Yoğun Üretimdeki Artış, Etkili Bir Emisyon Azaltma Mekanizmasını İhtiyaçlı Hale Getiriyor
ADB, CBAM'ın özellikle Batı ve Güneybatı Asya'dan olan Avrupa Birliği'ne Asya ihracatında bir azalmaya yol açmasını beklemektedir. Ancak, herhangi bir küçük emisyon azalması, Asya bölgesinde karbon yoğun üretimdeki daha fazla büyüme ile hızla dengelenecektir. Aynı zamanda, emisyon azaltma teknolojilerini paylaşma mekanizmaları daha etkili olacaktır.
"Şu anda nispeten sınırlı bir politika. Sadece AB'ye yapılan ithalatı ve altı sektörü kapsıyor," diye not düşer Neil Foster-McGregor, ADB Kıdemli Ekonomist.
Karbon Yoğun Üretimin Küresel Olara Ölçeklemesi, Etkin Çözümler Gerektirir
Uzman, üretim ölçeklerinin artması durumunda, hatta CO2 fiyatlandırması küresel olarak uygulansa bile, teknolojide temel değişiklikler olmadan emisyonların hala artacağını ekler.
CBAM, Üretimin Karbonsuz Hale Getirilmesi İçin Finansman Sağlamalı
Foster-McGregor, CBAM'ın 2030'a kadar yaklaşık 14 milyar euro gelir yaratabileceğini ve bu fonların üretimde karbon emisyonunu azaltmak için gelişmekte olan ülkelere iklim finansmanı sağlamak için kullanılması gerektiğini tahmin ediyor.
CBAM, AB Dışındaki Ülkeleri Daha Sıkı İklim Politikaları Benimsemeye Teşvik Etmeyi Amaçlıyor
CBAM'ın hedeflerinden biri, AB dışındaki ülkeleri daha sıkı iklim politikalarını benimsemeye teşvik etmekti. Hindistan zaten mekanizma kapsamına giren ürünler için Avrupa pazarına çıkan bir ihracat vergisi uygulama olasılığını tartıştı. Çin ise, çelik gibi ihracat sektörlerini kapsamak üzere emisyon ticaret sistemini genişletiyor. Ancak, her iki ülke de Avrupa CBAM'ını eleştiriyor.
Asya Kalkınma Bankası Analistleri, Hammadde Maliyetlerini Artırabilir
Asya Kalkınma Bankası analistlerine göre, sınır ötesi karbon ayarlama mekanizması, AB'nin dikkatini yurtdışına, hatta Asya'ya taşıma teşviki için AB'nin genel maliyetini artırabilir.
Avrupa'nın CBAM Adımı, Hint Çelik Üreticilerini Ciddi Şekilde Etkileyebilir
Avrupa'nın CBAM adımı, bölgede yüksek satış ve çelik fabrikalarındaki artan emisyonlar nedeniyle Hint çelik üreticileri için en büyük riskleri oluşturuyor. Goldman Sachs Yatırım Bankası, bu değerlendirmeyi raporunda yaptı. Ayrıca, AB'nin 2026 yılından itibaren mekanizma kapsamında karbon yoğun ithalatlar üzerine bir vergi uygulamaya karar vermesi, Çin çelik ve alüminyum üreticilerini ciddi şekilde etkileyebilir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.