Avrupa Çelik Birliği: Yassı ürünlerde ithalat kotalarının yüzde 50 azaltılmasını istiyor
Avrupa Çelik Birliği (EUROFER), yerli piyasayı korumak amacıyla Avrupa Komisyonu’na yassı ürünlerde ithalat kotalarının %50 oranında azaltılmasını teklif etti. Bu teklif, 2025 başında korunma önlemlerinin gözden geçirilmesi kapsamında yapıldı ve ithalatçılar tarafından hoşnutsuzlukla karşılandı.
Avrupa Çelik Birliği (EUROFER), yerli piyasa ile ithalat arasındaki dengeyi daha iyi sağlamak amacıyla Avrupa Komisyonu’na bir öneri sunarak yassı çelik ürünlerinde ithalat kotalarının %50 oranında kesilmesini talep etti. Bu talep, korunma önlemlerinin işlevsel değerlendirmesi kapsamında 10 Ocak 2025 tarihinde yapıldı, ancak içeriği 22 Ocak’ta kamuoyuna açıklandı ve bu durum ithalatçıların memnuniyetsizliğine yol açtı. Yorumların iletilmesi için son tarih 13 Ocak’tı. Daha önce Eurometal distribütörler birliği tarafından yapılan süre uzatma talebi sadece haftasonları dahil olmak üzere üç gün uzatılmıştı. EUROFER ayrıca mevcut anti-damping vergilerine rağmen Çin çeliği için bireysel kotalar belirlenmesini önerdi. Ayrıca diğer ülkelerde işlenmiş ancak Çin’de üretilmiş çeliğin de bu kota kapsamında sayılması ve vergilere tabi tutulması gerektiği belirtildi.
Derneğe göre, mevcut ithalat hacmi, Avrupa pazarında arz fazlası yaratıyor
Derneğe göre, mevcut ithalat hacmi, Avrupa Birliği pazarında toplam 8.75 milyon tonluk bir arz fazlasına neden oluyor.
Bu miktarın 4 milyon tonu sıcak haddelenmiş çelik (HRC), 1.2 milyon tonu soğuk haddelenmiş çelik (CRC) ve 2.8 milyon tonu galvanizli çelik (HDG) olarak belirtilmiş durumda. EUROFER, mevcut %25’lik verginin yetersiz olduğunu ve ortalama oranının %34’e yükseltilmesini öneriyor. Ayrıca diğer ülkeler için %15 sınırının tüm çelik kategorileri için genişletilmesi ve CRC’nin %10 ile sınırlanması talep ediliyor. HRC için ise bu sınırın %7’ye düşürülmesi önerildi. Kuruluş, kullanılmayan kotaların sonraki dönemlere taşınmasının sona erdirilmesi çağrısında da bulundu ve korunma önlemlerinin son yılında kotaların liberalleştirilmemesi gerektiğine dikkat çekti. İthalatçılar, daha katı kısıtlamalardan duydukları memnuniyetsizliği zaten dile getirmişlerdi, ancak EUROFER, bu tür önlemlerin Avrupa çelik endüstrisini korumak için gerekli olduğunda ısrarlı. Daha önce bildirildiği üzere, 2023 yılında Avrupa Birliği, üçüncü ülkelerden uzun ürün ithalatını 2022 yılına kıyasla %21.8 oranında düşürerek 6.96 milyon tona indirmişti. Yassı ürünlerin tedariki ise yıllık bazda %8 azalarak yıl içerisinde 20.11 milyon tona düşmüştü. Başlıca tedarikçiler arasında Çin, Türkiye, Güney Kore, Hindistan, Tayvan ve Vietnam yer alıyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.