Avrupa Çin'i bıraktı, Türkiye ile Fransa arasında Ro-Ro hattı kuruldu
Ucuz ürünlerine karşın taşıma maliyeti ve temin süresi ile Avrupa'ya pahalıya mal olan Uzakdoğu'nun en mantıklı alternatifi Türkiye, bu durumu fırsata çevirmeye başladı.
Ucuz ürünlerine karşın taşıma maliyeti ve temin süresi ile Avrupa'ya pahalıya mal olan Uzakdoğu'nun en mantıklı alternatifi Türkiye, bu durumu fırsata çevirmeye başladı.
Dün Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Türkiye ile Fransa arasında düzenli Ro-Ro seferi başlatmak üzere bir şirket kurdu. Hakim ortağın bulunmayacağı şirket için iki gemi tahsis edildi. Gelişmeleri bir basın toplantısı ile açıklayan UND Başkanı Tamer Dinçşahin, Tekirdağ Akport ile Fransa Toulon Limanı arasındaki ilk seferlerini nisan başında yapacaklarını açıkladı. Dinçşahin, böylece taşıma maliyeti ve temin süresi ile Avrupa'ya pahalıya mal olan Uzakdoğu'ya çok ciddi bir alternatif meydana getirdiklerini söyledi.
Yeni hattın Avrupa ile Asya ve Ortadoğu arasındaki 1 trilyon dolarlık ticaretin geçeceği modern İpek Yolu'nu da canlandıracağını vurgulayan UND Başkanı, taşıma hattında Fransa'nın yanı sıra İspanya, Portekiz, İsviçre, İngiltere, İrlanda ve Benelüks'ün de bulunacağını aktardı. Bu ülkelerin 2009 yılında ülkemiz ihracatındaki payı 23,5 milyar dolar ile yüzde 23, ithalatımızdaki payı ise 22,5 milyar dolar ile yüzde 16 olarak gerçekleşmişti. Dinçşahin, yeni hat ile kriz yılında 15 milyar dolara çıkan Türkiye-Afrika ticaret hacminin de kısa sürede iki katına yükseleceğini vurguladı.
UND Deniz'in ihtiyaç duyduğu gemiler Hong Kong menşeli Epic Shipping şirketinden temin edilecek. Toplantıya katılan ve Avrupa'da 22 gemisi dolaşan şirketin genel müdürü Nicholas White, UND Deniz'e verilecek gemilerin 193'er metre uzunluğunda olacağını, her birinin 249 kamyon alabildiğini aktardı. Türkiye ile Fransa arasında en başta iki gemi çalışacak. Yazın gelen üçüncü gemi ile birlikte yılda 96 sefer yapılacak. Gemiler üç günde Fransa'ya ulaşacak. Oradan Avrupa'nın içine bir günde yayılabilecek kamyonlar istenildiği takdirde Afrika'nın en ucuna gidebilecek. Bu durumu, "Artık Afrika'ya ürün götürmek 25 günümüzü almayacak." şeklinde değerlendiren UND Başkan Yardımcısı Hakan Keleş de, 1,5 ay gibi kısa bir sürede geliştirilen proje ile ihracatı dinamizm kazanan Türkiye'ye alternatifler sunduklarını, sunmaya da devam edeceklerini söyledi. Toplantının sonunda eski UND Başkanı Çetin Nuhoğlu da, "Ölürsem artık gözüm açık gitmeyecek." dedi.
UND İcra Kurulu Başkanı Mine Kaya ise Türkiye ile Fransa arasında başlatılacak Ro-Ro seferlerinin iç taşımacılığa da önemli katkı sağlayacağını, çünkü Tekirdağ Akport Limanı ile Bandırma, Erdek, Karabiga'nın bağlantıda olacağını, yakın zamanda da Gemlik ile bağlantı kurulacağını açıkladı. Sektör öncüleri bu durumu 'Türkiye deniz taşımacılığına ciddi önem vermeye başladı' şeklinde yorumladı. Yılda 96 sefer yapmayı planlayan UND'nin gemilerine yüklenen araçların sürücüleri de direkt Toulon şehrine uçacak. Yolcuların taşınması için Pegasus ile büyük ölçüde anlaşmaya varıldığı belirttildi. Pegasus'un sırf bu proje sebebi ile Güney Fransa'ya uçuş başlatacağı açıklandı.
ZAMAN
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.