Avrupa HyTecHeat Projesi'nin partnerleri olarak üç İtalyan endüstriyel firması
Tenova, De Nora ve Snam'ın bir araya geldiği bir projeyle Avrupa HyTecHeat Projesi'nin ortakları arasında yer aldı. Bu proje, düşük karbonlu çelik üretimi için hidrojen bazlı hibrit teknolojilerin kullanımını geliştirmeyi hedefliyor.
Tenova, De Nora ve Snam'ın İşbirliği
Tenova, metal ve madencilik sektörüne yönelik yenilikçi çözümler üzerine uzmanlaşmış bir şirkettir. Tenova'nın, De Nora ve Snam ile birlikte çelik ısıl işlem için hibrit ısıtma teknolojilerini test etmek amacıyla bir projede işbirliği içinde olduğunu duyurdu.
Avrupa HyTecHeat Projesi
Bu üç İtalyan şirket, EU tarafından Horizon Europe programı kapsamında 3,3 milyon Euro'luk bir bütçe ile finanse edilen Avrupa projesi olan HyTecHeat’in ortakları. Projenin amacı düşük karbonlu çelik üretimi için hidrojen bazlı hibrit teknolojilerin kullanımını geliştirmek.
Castellanza’daki Deneysel Çalışmalar
Proje kapsamında, Tenova, sitesinde bir hidrojen üretim ve depolama sistemi kuracak. Bu sistem, Castellanza (Varese İli, İtalya)’da, H2 uyumlu yanıcıları hidrojen ve metan karışımı ile deneysel olarak ikmal etmek için kullanılacak. Depolama tesisini Snam işletecek ve De Nora’dan 1 MW’lık Dragonfly elektrolizör sağlanacak. Bu, bir Avrupa girişiminde ilk kez kullanılan son nesil bir sistem.
Kontrol İşlemleri ve Güvenlik Önlemleri
HyTecHeat çerçevesinde ortaklar tarafından gerçekleştirilecek denemeler, yenilenebilir enerji üretiminden yeşil hidrojen üretimi ve depolamasına, endüstriyel fırınlarla elektrolizörün entegrasyonu dahil olmak üzere value chain’in tüm yönlerini kapsayacak, kontrol süreci ve güvenlik tedbirlerini de içerecek.
Yeşil Vadisi Projesi
Daha önce GMK Center tarafından rapor edildiği üzere, Avrupa Komisyonu Puglia bölgesinde yeşil hidrojen hub oluşturmak için 402 milyon Euro fon ayırdı. Yeşil Vadisi adı verilen bu proje, Brindisi ve Taranto şehirlerine yakın hidrojen üretimi için 260 MW güneş enerjisi kapasitesi ve 160 MW elektroliz kapasitesi sağlayacak.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.