Avrupa Şirketlerinin Karbon Yoğun İhracatlarının Raporlanması Konusunda Zorlukları
AB'nin Karbon Sınır Ayarlama Mekanizması (CBAM) çerçevesinde ilk raporları sunma konusunda belirlenen sürelere az sayıda şirket uyabildi. Bu durum, AB'nin karbon ayarlama mekanizmasının uygulanmasındaki zorlukları göstermektedir.
Avrupa Şirketlerinin Yüzde 10'undan Azı Süre İçinde Karbon Raporlarını Sundu
Almanya'nın Emisyon Ticareti Otoritesi (DEHSt) tarafından Finansal Times'a sağlanan bilgilere göre, Almanya'daki 20.000 firmadan yalnızca yüzde 10'undan azının belirlenen sürede emisyon raporlarını sunduğu belirtildi. İsveç Çevre Koruma Ajansı ise beklenen raporların yüzde 11'inin yalnızca sunulduğunu bildirdi.
Şirketlerin Karbon Ayarlama Mekanizması (CBAM) Hakkında Farkındalığı Yetersiz
"Şu ana kadar alınan rapor sayısı birçok firmadan daha fazla olmasını bekliyoruz. En önemli sebep, çoğu ihracatçının hala CBAM hakkında gerekli bilgiye sahip olmamasıdır," diyerek bilgi veren DEHSt'in bir parçası olan Almanya Federal Çevre Ajansı yetkilisi Jürgen Landgrebe, şu anda CBAM'ın uygulamasının geçiş döneminde olduğunu ve bu durumun şaşırtıcı olmadığını belirtti.
Çoğunluğu Çin'den Gelen İthalatlara Dair Raporlar Sunuldu
Avrupa Komisyonu, bu yılın Şubat ayının sonuna kadar yaklaşık 13 bin raporun sunulduğunu bildirdi. Bu raporların çoğunluğu, Avrupa önlemine karşı çıkan bir ülke olan Çin'den yapılan ithalatları içermekteydi.
Yeni Mekanizma Sebebiyle Raporlamaların Az Olması Beklendi
Avrupa yetkilileri, mekanizmanın yeniliği nedeniyle raporlamaların az olmasını küçümsedi ve firmalardan alınan ilk geri bildirimlere dayanarak sistemin basitleştirilmesi önerileri yapıldığını belirtti.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.