Avrupalı, üretimi Türkiye'ye kaydırmak için temasları sıklaştırdı
Avrupa’da yaşanan enerji sorunu sonrası birçok büyük üretici ya üretimlerini durdurdu ya da üretimlerini yavaşlattı.
Avrupa’da yaşanan enerji sorunu sonrası birçok büyük üretici ya üretimlerini durdurdu ya da üretimlerini yavaşlattı.
Avrupa’da yaşanan enerji sorunu sonrası birçok büyük üretici ya üretimlerini durdurdu ya da üretimlerini yavaşlattı. Türkiye’de enerji konusunda bir sıkıntı yaşanmayacağını düşünen Avrupalı firmalar da üretimlerini Türkiye’ye kaydırmak için harekete geçti. 27-29 Eylül tarihleri arasında Almanya’da düzenlenen Düsseldorf Alüminyum Fuarı’nda konuşan İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Avrupalı şirketler en yakın alternatif olarak Türkiye’yi görmeye başladı. Avrupalı alüminyumda üretimlerini bize kaydırmak istiyor. Süreci doğru yönetir ve doğru enerji politikaları oluşturup, ilişkilerimizi en iyi şekilde kullanırsak,Türkiyeçok büyük bir avantaj yakalayabilir.” dedi.
Almanya’nın Düsseldorf şehri 27-29 Eylül tarihleri arasında Düsseldorf Alüminyum Fuarı’na ev sahipliği yaptı. 1000’ün üzerinde katılımcı firmanın yer aldığı fuarda, Türkiye 102 firma ile ev sahibi Almanya’nın ardından firma sayısı bakımından ikinci oldu. Türk üreticilerin ürettikleri kaliteli ürünü dünya pazarına sunmak, ihracata ve Türkiye’nin ekonomik gelişimine daha fazla katkı sağlamak için ülke ülke, fuar fuar gezdiklerini ifade eden İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, Düsseldorf Alüminyum Fuarı’nda yer alan 102 firma ile, Türkiye’nin alüminyumdaki gücünü kanıtladığını söyledi.
GÜÇLÜ KAPASİTE, KALİTELİ ÜRETİM
Alüminyumun birçok sektörün içinde yer aldığına dikkat çeken Çetin Tecdelioğlu, “Özellikle endüstri, otomotiv, beyaz eşya, savunma sanayi gibi birçok sektörün içinde alüminyum stratejik olarak yer alıyor. Bu konuda Türkiye’nin gerçekten güçlü bir üretim kapasitesi var. Güçlü üretim kapasitesinin yanında üretilen ürünlerin dünyanın dört bir tarafına hızlı teslim edilmesi ve ürün çeşitliliğinin olması Türkiye’yi bu alanda farklı bir boyuta taşıyor. Ayrıca Türkiye kaliteli ürünleriyle de dikkat çekiyor.” dedi.
EN YAKIN ALTERNATİF TÜRKİYE
Türkiye’nin üretim anlamında kendini kanıtladığına dikkat çeken Çetin Tecdelioğlu, özellikle Avrupa’daki enerji sorununun ardından Türkiye’nin daha da ön plana çıkmaya başladığını kaydetti.Avrupalı firmaların, ‘Türkiye’deki üreticilere fason üretim yaptırabilir miyiz?’ demeye başladığını ifade eden Çetin Tecdelioğlu, şunları söyledi: “Bu düşünce Avrupa’da yaşanmaya başlayan enerji sorunu ve yükselen enerji fiyatları sonrasında oluşmaya başladı. Bu her ne kadar geçici bir durum olarak karşımıza çıksa da, üretimin devamlılığı anlamında bir hayli faydalı olacaktır. Avrupa’daki firmaların Türkiye’deki üreticilere ‘Size sipariş verirsek, enerji sorununa takılmadan yerine getirebilir misiniz?’, ‘Temin noktasında sıkıntı yaşanır mı?’ şeklinde sorularla geliyor. Çünkü Avrupa’daki birçok büyük üretici enerji sorunu nedeniyle ya üretimi durdurdu ya da üretimini yavaşlattı. Bu duruma çözüm arayan Avrupalı şirketler en yakın alternatif olarak Türkiye’yi ve Türk üreticileri görmeye başladı.” diye konuştu.
‘ÜRETİMDE KALICI OLABİLİRİZ’
Avrupalı firmaların Türkiye’nin enerji konusunda bir sıkıntı yaşamayacağını düşündüğünü belirten Çetin Tecdelioğlu, “Türkiye’deki sanayiciler ve ihracatçılar olarak da biz de benzer düşünceye sahibiz. Şu anda böyle bir sıkıntı beklenmediği için Avrupalı üretimlerini bize kaydırmak istiyor. Her ne kadar fason üretim istekleri ağırlıkta olsa da süreci doğru yönetir, doğru enerji politikaları oluşturup, ilişkilerimizi en iyi şekilde kullanırsak Türkiye için çok büyük bir avantaj olur ve bu durumu kalıcı kılabiliriz.Sadece fason üretimden milyar dolarlar seviyelerine çıkabiliriz diye tahmin ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin coğrafi konumunun, çok ciddi fırsatları da beraberinde getirdiğinin altını çizen Tecdelioğlu, şunları söyledi: “Harcama kapasitesi yüksek pazarlara yakın konumdayız. Bu da lojistikte avantaj sağlıyor. Lojistik fırsatlarımız, pazar genişlemesine de pozitif etki yapıyor.”
BÜYÜK MAKİNELERLE PAZAR PAYI ARTTI
Avrupalıların 2-3 yıl öncesine kadar daha büyük makinelerle üretim yaptığını dile getiren Çetin Tecdelioğlu, “Ancak Türkiye’de de büyük çaplı presler, makineler devreye girmeye başladı. Böylece Avrupa’daki pazarımızda büyümeye başladı. LME (Londra Metal Market) depolarının da bir an önce kurulması gerekiyor ki,dünyadaki belirli stokları Türkiye, sermayeye bağlanmadan kendi sınırları içerisinde mevcut hale getirsin. Bunları yapmazsak enerjimizde olsa hammaddeye ulaşmakta zorluk olabilir. Bunun stratejik olarak düşünülmesi gerekiyor.” diye konuştu.
TÜRKİYE ALÜMİNYUMDA DÜNYANIN SAYILI ÜLKELERİ ARASINDA
- Alüminyum çubuk profil ihracatında 2021 yılı itibariyle Türkiye 1,79 milyar dolar ihracatla Avrupa’da ikinci, dünyada üçüncü sırada.
- Türkiye, alüminyum mutfak eşyaları ihracatında 2021 yılı itibariyle 267 milyon dolar ihracat ile Avrupa’da üçüncü, dünyada beşinci sırada.
- Alüminyum folyo ihracatında 2021 yılı itibariyle 474 milyon dolar ihracatla Avrupa’da üçüncü sırada yer alan Türkiye, dünyada yedinci sırada.
- Alüminyum yapı malzemeleri ihracatında 2021 yılı itibariyle Türkiye 434 milyon dolar ihracatla Avrupa’da altıncı, dünyada sekizinci sırada.
- Alüminyum kaplar ihracatında Türkiye, 2021 yılı itibariyle 25 milyon dolar ihracat ile Avrupa’da üçüncü, dünyada dokuzuncu sırada.
- Türkiye, alüminyum örme halat ihracatında 2021 yılı itibariyle 106 milyon dolar ihracat ile Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü sırada.
- Alüminyum boru ihracatında ise 2021 yılı itibariyle Türkiye, 24 milyon dolar ihracat ile Avrupa’da dördüncü, dünyada sekizinci sırada.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.