Dünya'ın tek “Sıcak Vulkanize Z bantı” markası olan Beltsiflex artık Ayık Band güvencesiyle Türkiye'de. Bu vesileyle sizlere Ayık Band, Beltsiflex ve bandaborlu elevatör bantlarla ilgili biraz bilgi vermek isteriz.
90° tırmanma açılarına kadar kullanılabilen bandaborlı ve paletli bantların işletmeler için en önemli avantajı yerden tasarruf ettirmeleridir. Örneğin 20 m yüksekliğe bir malzeme taşınması gerektiğinde, 30°'lik klasik bir konveyörü 35 m öteden başlatmak ve 40 m'lik bir bant kurmak gerekir. Oysa ki Z bantlarına yatayda yükleme yapılabilir, malzemeyi dik açıyla taşırlar ve yine yatayda boşaltım yapabilirler. Yani 35 m'de katettiğiniz yolu 5-6 m'de katedebilirsiniz.
Beltsiflex Konsepti
Bandaborlu ve paletli bantlarımız 90ºye kadar tırmanma açılarında çalışmak üzere geliştirilmiştir.
Son derece esnek yapıları sayesinde yatay taşımadan dik taşımaya ve dik taşımadan yatay taşımaya tek bantta geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca değişik taşıma ihtiyaçlarınıza göre değişik formlarda konstrüksiyonlarda çalışabilirler.
-
Beltsiflex aynı genişlikteki geleneksel bantlara göre taşıma kapasitesini 4 kata kadar arttırabilirler.
-
90ºye kadar eriştikleri tırmanma açıları sayesinde yerden tasarruf ettirirler.
-
Geleneksel sistemle çok daha uzun bir hat ya da birden çok konveyörle ulaşabileceğiz yüksekliklere tek bir konstrüksiyonla kısa mesafede ulaşabildiğinizden malzemeden tasarruf ettirir.
-
Bakımı diğer tür konveyörlerden daha ucuzdur.
Teknolojik İnnovasyon
-
Beltsiflex sistemi kayda değer Ar-Ge çalışmasının ürünündür. Beltsiflex daha önce düşünülemeyecek bir imalat yöntemini geliştirdi.
-
Beltsiflex'i pazardaki diğer Bandaborlu bantlardan ayıran, onun sıcak vulkanizasyon sistemiyle üretilmesidir ki bu da ona güvenlik, sağlamlık ve uzun ömür kazandırır.
-
Sıcak vulkanizasyon ile elde edilen kavrama seviyesi, soğuk yapıştırmada sağlananın 15-30 katı fazladır. Bu da bandabor ve paletlerin kopma riskini elimine eder. Bu soğuk yapıştırma bantların en büyük problemidir.
-
Pek çok avantajının yanında Beltsiflex daha küçük tambur çaplarına müsaade eder. Ayrıca daha uzun stoklama sürelerinde soğuk yapıştırma bantlarda olduğu gibi bant ve paletler arasındaki yapışma bozulmaz.
Peki Beltsiflex bantlarını diğer Z bantlarıyla mukayese edelim
Bandabor ve Paletler Sıcak Yapıştırma
Aslında bu prosese “yapıştırma”dan ziyade “kaynak” demek gerekir çünkü burada gerçekleştirilen sıcak vulkanizasyon neticesinde ana bant, bandabor ve paletler birbirlerine kaynıyor ve bir bütün oluyor, dolayısıyla yapışma yüzeyinden ayrılma pek söz konusu değil. Sıcak vulkanizasyon sayesinde sistemde daha küçük tambur çapları kullanılabilir. Sıcak malzeme taşınan bantlarda, soğuk ortamlarda çalışılan durumlarda soğuk vulkanize bağlantının performansı çok zayıftır. Bu durumlarda tek çözüm sıcak vulkanize Z bantlarıdır. Ve yine kimyasal, nem, toz gibi dış etmenlerden etkilenme olasılığı soğuk yağıştırma bantlara nazaran sıfıra yakındır.
Sıcak kaynak sayesinde birleşim yerlerindeki sorun ortadan kalktı peki ya bandaborların ve kovaların gövdesinde durum nasıl? Bunu da aşağıda inceleyeceğim:
Bandaborların Özellikleri
Bandaborların İçinde kullanılan özel takviye bezi fırfırların elastikliğini kaybetmelerini önler ve yırtılmaya karşı mukavemet verir. Özel montaj tekniği ile kıvrılmadan, kırılmadan fırfır içine, en uygun konuma yerleştirilir. Dengesiz gerilmeler önlenir ve fırfırların erken kırılma ve kopmalar engellenir. Pazardaki pek çok üründe bu hatadan kaynaklanan prematüre fırfır kırılmaları yaşanır.
Fırfırlarınızın imalinde kullanılan yüksek elastikiyete sahip kauçuğun kopma uzaması çok yüksek bir değerdir ve bantımızın uzun ömrünün sırlarından biridir.
Paletlerin Özellikleri
Dört adet takviye beziyle imal edilir. Bu yüksek darbe mukavemeti sağlar. Paletlerin tasarımı, ağırlıkta deforme olmadan en çok yükü taşımak için yapılmıştır. Sağlam yapısına rağmen tabanındaki elastikiyetle, bantın hareketlerine mükemmel uyum sağlar. Kullanılan kauçuk darbe ye kesilmeye mukavimdir.
Ana Bant Özellikleri
Üzerinde bu kadar yük taşıyan bantın özellikleri nasıl olmalıdır? Çok mu kalın olmalıdır? Çok fazla mı bez olmalıdır içinde? Ya da en mukavim bezler mi olmalı içinde? Bunların cevabı aslında hayır? Hayır derken, sizden aldığımız değerler doğrultusunda bantınızın boyuna taşıdığı yükü hesaplıyoruz ve EP değerini çıkartıyoruz ama esas bantımızın sırrı enine rijitliği sağlayan karkas yapımız. Bu sayede bantımızın ömrü çok daha uzun oluyor ve bantın kenarlarından kırılması önlenmiş oluyor.
SICAK VE SOĞUK YAPIŞTIRMA NIN MUKAYESESİ
Piyasada bulunan soğuk yapıştırma bir Z bantı ile Beltsiflex bantının mukayese edildiği deneye ait kareler aşağıda yer almaktadır. Burada gözlemlediğimiz husus Beltsiflex'in bandaborlarının ayrılma mukavemeti soğuk yapıştırma bantın yaklaşık 10 katına tekabül etmektedir ki burada da yapışma yüzeyi değil ayrılan bantın üst kaplaması olmuştur.
Sıcak yapıştırma paletimiz ise dinamometre sınırına ulaştığı zaman daha açılmaya başlamamıştı bile. Yani paletleri kopartamadık.
Soğuk yapıştırma test fotografları
Resim 1:Düzgün yapılmış soğuk yapıştırma fırfırın ayrılma mukavemeti
Resim 2:Soğuk yapıştırma ayırma deneğinde dinamometrenin gösterdiği değer
Sıcak kaynak test fotografları
Resim 3:Sıcak kaynak fırfırın dinamometre değeri
Resim 4:Sıcak kaynak fırfırın dinamometre değeri
Resim 5:Sıcak kaynak öyle güçlü ki bantın üst kaplaması ayrılıyor fakat bant ile fırfır ayrılmıyor
Resim 6:Sıcak yapıştırma, soğuk yapıştırmaya göre 10 kat fazla mukavemetli
Resim 7:Dinamometre sıcak kaynak paleti sökemiyor
Resim 8:Sıcak kaynak paletin dinamometre değeri
Z BANTLARININ EKLENMESİ VE BAKIMI
Ayık Band'ın Z bantlarının bakımı ile ilgili yapılanması yıllar öncesine dayanmaktadır. Yıllardır bandaborların eklenmesi ve yerinde tamiri işlerini yapmakta ve kendi imalatı bantları piyasaya sunmaktadır. Yıllarca yaptığımız çalışmalarda Z bantıyla ilgili derin bir tecrübe edinmiş bulunmaktadır.
Düz bantlara göre farklı proseslerle eklenen ve eklendikten sonra bandobar ve paletlerinin yapıştırılması ihtiyacı bulunan bu özel bantlar ancak özel eğitimli ekipler tarafından eklenmelidir zira bir “bant eki kadar mukavimdir”. Ekiniz zayıfsa bantınız da zayıftır.
Ayık Band'ın konveyör bant eklenmesi konusunda TSE ve ISO belgesi vardır.
Z BANTLARININ SEÇİMİ
Z bantlarınızın seçimi pek çok parametreye bağlıdır. İstenen kapasite, parça büyüklüğü, bant hızı bu parametrelerden sadece bir kaçıdır. Eğer isterseniz mühendislerimiz bantlarınızın uygunluğunu kontrol eder ya da yeni projeleriniz için size bant dizayn eder. Z bantlarıyla ilgili her türlü teknik destek için bizi arayabilirsiniz. Bu hizmetimiz ücretsizdir.
AYIK BAND BAŞKA NE YAPAR
AYIK BAND düz konveyör bantlarda da uzman bir kadroya sahiptir. Doğru bantı, doğru fiyata alabileceğiniz bir firmadır. Konveyör bantların yerinde eklenmesi hizmetini 12 yıldır aralıksız vermektedir. Bu konuda TSE ve ISO belgelerine sahip tek firmadır. Belgelerden daha önemlisi çok kaliteli ekiplere sahiptir ve hızlı ve doğru ek yapmaktadır.
Merdivenaltı ek firmalarının aksine her bant tipine uygun ek boyu, basınç ve pişirme süresi belirlenerek ekiniz DIN normlarında gerçekleştirilir. Böylece ek mukavemeti bant mukavemetine yaklaşır. “Ek açtı”, “ek koptu” derdi olmaz. Günümüzde bazı taşeronlar işlerini ucuza bitirmek amacıyla sadece işi teslim etmek için olmayacak ekler yaptırmakta ve bantları böyle teslim etmektedir. Tabi ekler kısa sürede kopmakta ve işletmeye büyük problemler yaşatmaktadır.
Bantınızın mukavemetini standart dışı eklerle düşürtmeyin.
BANT TEMİZLİĞİ
Bant temizliği ise firmamızın uzmanlaştığı bir diğer konudur. Her bant ve malzeme için uygun bir sıyırıcı tipimiz vardır. Bantların temizliğinin önemini şöyle ifade edebiliriz. Sıyırıcı konusunda ise INBI markasıyla hizmet vermekteyiz.
BANT TEMİZLEYİCİLER/ SIYIRICILAR bakım ekipmanları olarak kabul edilirler çünkü görevleri bantı optimum temizlik koşullarında tutmaktır. Bu sayede bantın üzerinde malzeme birikmesinde doğan aşağıdaki problemleri önlemiş olurlar.
-
Rulolara malzeme yapışmasından kaynaklanan bantın ekseninden kaçması ve bantın yırtılması.
-
Bant ekseninden kaçan bantın kenarlarının sürterek hasar görmesi.
-
Kenarları hasar gören banttan malzeme dökülmesi ve bantı yine ekseninden kaçmaya zorlaması.
-
Banta yapışan malzemenin dönüş kısmında yere dökülmesi ve malzeme kaybı.
-
İş güvenliğinin tehlikeye girmesi ve çevrenin kirlenmesi.
Şimdi de yukarıda saydığımız problemleri çözüme kavuşturmak için yapılması gerekenleri sıralayalım. Daha fazla bakım elemanı istihdam edilmeli, daha fazla duruş gerekli, daha sık ekipman (rulo, bant, tambur kaplama) değiştirilmeli, üretim hattının dışına çıkan malzemeyi sisteme kazandırmak için zaman ve para harcanmalı, temizlik için daha fazla iş gücü istihdam edilmeli.
Oysa ki küçük bir yatırımla elde edebileceğiniz TEMİZLİK EKİPMANLARI bu sorunların oluşmasını önleyebilir.
SIYIRICI SEÇİMİYLE İLGİLİ BAZI İPUÇLARI AŞAĞIDADIR
NEDEN TEK PARÇA SIYIRICI KULLANILMAMALI?
Bunun aslında çok basit bir açıklaması var, o da şu;
Bantın en yoğun malzeme taşıdığı bölüm orta bölümdür. Kenarlara gidildikçe taşınan malzeme yoğunluğu azalır ve en kenarda hiç malzeme taşınmaz. Peki sıyırıcımızın en çok hangi bölgesi aşındırıcı malzemeyle temas halinde? Evet bildiniz, orta bölümü. Ve bu asimetrik zorlanmanın neticesinde ne mi olur? Sürekli yoğun malzeme sıyıran orta bölüm çok aşınır, daha az yoğun malzeme sıyıran ortanın kenarları daha az aşınır ve neredeyse hiç sıyırma işi yapmayan kenar kısımlar çok az aşınır ve neticede parabolik aşınmış bir sıyırıcı bıçağınız olur.
Sıyırıcılardaki bu sendromun ise tek bir sonucu vardır: TEMİZLENMEYEN BANTLAR. Aşağıdaki illustrasyon bu durumu tüm çıplaklığı ile gözler önüne sermektedir.
Kenarları aşınmayan sıyırıcı bıçağı (aşınmahilal şeklini almıştır) banta tutununur ve orta kısmın banta yetişmesine ve bantı sıyırmasına mani olur.
NEDEN TUNGSTEN BIÇAKLI SIYIRICILAR?
Bunun iki çok mantıklı nedeni var:
-
Mükemmel sıyırma kabiliyeti
-
Mükemmel aşınma dayanımı
Yukarıdaki özellikler bir sıyırıcıdan beklenen en temel özelliklerdir. Yedek bıçak maliyetlerinizi minimize etmek için tungsten karbür bıçaklı sıyırıcı kullanılmasında büyük yarar vardır. Ancak unutulmamalıdır ki tungsten karbür bıçaklı sıyırıcıları kullanabilmek için vulkanize bant ekleri kullanılmalıdır.
İYİ BANT TEMİZLİĞİ İÇİN NEDEN VULKANİZE EK?
Mekanik bant ekleri acil durumlarda anı kurtarmak için geliştirilmiş aparatlardır. Acil hasarı giderdikten sonra mekanik ekler en kısa sürede vulkanize eklere çevrilmelidir. Bunun nedenleri aşağıda sıralanmıştır.
-
Mekanik ekler toplam bant mukavemetini yaklaşık %50 düşürürler
-
Mekanik ekler dönen aksamınıza zarar verirler.
-
Mekanik eklerin ömrü kısadır, paslanır, kırılır ve koparlar.
-
Bağlantı noktasından malzeme kaçırırlar, bant ve çevre temizliğini olumsuz etkilerler.
-
Mekanik ekler sıyırıcı performansını olumsuz etkilerler.
Konumuz sıyırıcılar olduğu için mekanik eklerin sıyırıcı performansını nasıl etkilediğini anlatalım.
-
Mekanik ekli bantlarda tungsten bıçaklı sıyırıcı kullanamazsınız ve tungsten sıyırıcının bize sağladığı o avantajlardan (mükemmel sıyırma kabiliyeti ve mükemmel aşınma dayanımı) yararlanamazsınız.
-
Kullanılan sıyırıcıların aşınma süresine olumsuz etki eder.
-
Sıyırıcnın mekanik ekte atlama yapmasına neden olur.
Bantlarınız sıcak vulkanizasyon ile eklendiğinde veya iyi bir soğuk vulkanizasyon ile eklendiğinde istediğiniz sıyırıcı tipini kullanma şansına sahipsiniz. Bantlarınız, sıyırıcılarınız ve diğer ekipmanlarınız hem daha uzun ömürlü olur hem de toplam maliyetleriniz düşer.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.