Az Tehlikeli İşyerlerinde İş Güvenliği Zorunluluğu
Az tehlikeli iş yerlerinde İş Güvenliliği Zorunluluğu hakkında 6331 sayılı Kanunun 38inci maddesine göre, SGK işyeri sicil numarası olması ve en az 1 çalışanı olması kanun kapsamında değerlendirilmenize yol açıyor.
Az tehlikeli iş yerlerinde İş Güvenliliği Zorunluluğu hakkında 6331 sayılı Kanunun 38inci maddesine göre, SGK işyeri sicil numarası olması ve en az 1 çalışanı olması kanun kapsamında değerlendirilmenize yol açıyor.
1 Temmuz 2020 itibari ile çalışan sayısı 50nin altındaki az tehlikeli işyerlerinde ne olacağı sorusu sıkça soruluyor. Bunun nedeni mevzuatta zaman içerisinde birçok değişiklik ve ertelemenin olması ve de torba yasalarda da düzenlemelerin yapılması. Bu karışıklığı gidermek adına biz de Momentum OSGB olarak çalışan sayısı 50nin altında olan az tehlikeli işyerlerini ilgilendiren konuya bir açıklama getirmek ve bu soru işaretlerini ortadan kaldırmak istedik.
Kanundaki değişikliklerin gelişimi şu şekilde oldu;
50'den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile kamu kurumları için 6331 sayılı Kanunun yayım tarihi olan 30.06. 2012 tarihinden itibaren iki yıllık bir süre öngörülmüştür. Henüz iki yıllık süre dolmadan bu işyerleri için, uygulamada 6495 sayılı Kanunla değişikliğe gidilerek yasal süre 01.07. 2016 tarihine ertelenmiştir. Daha sonra 6745 sayılı Kanunla süre bir yıl daha ertelenerek, 01.07.2017 tarihi olarak belirlenmiştir. En son 7033 sayılı Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile bu süre şu an için 01.07.2020 olarak belirlenmiştir.
MADDE 86 – 6331 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin birinci fırkasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde yer alan “1/7/2017” ibaresi “1/7/2020” şeklinde değiştirilmiştir.
Çalışan sayısı 50den az ,Az tehlikeli işyerlerinde Kanunla uzatılan üç yıllık bu süreçle birlikte, işyerleri ile ilgili, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açılan sertifika programlarına katılan işverenlere kendi işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yerine getirme imkânı da getirilmiştir.
Sonuç olarak 50den az Az tehlikeli işyeri bulunan işverenlerin İs güvenliği yükümlülüklerini yerine getirmeleri için 2 seçenek sunulmuştur.
1-Her işyerinde bir işveren ya da işveren vekili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açılan sertifika programlarına katılarak uzmanlık eğitimi alacak ve işyerindeki İş Güvenliği yükümlülüklerini (eğitim, risk analizi,acil eylem planı vb) yerine getirecektir. Çalışanların tetkik ve muayene hizmetleri dışarıdan temin edilecektir.
2-Bizim gibi bir OSGB firmasından aylık görevlendirme yapılarak hizmet alınacaktır.
1. Seçeneğin uygulanması işveren için çok zor olacak ve sonuç yeterli ve verimli olmayacaktır.
Aylık görevlendirmenin en önemli getirisi işyerinde İş Güvenliği hizmetinin süreklilik arz etmesi olacaktır. Böylece herhangi bir denetim , olası bir kaza veya sağlık sorunlarının da önleyici tedbirleri yerinde alınmış olacaktır.
Az tehlikeli iş yerlerinde İş Güvenliliği Zorunluluğu hakkında daha fazla bilgi almak için İş Güvenliliği Zorunluluğu sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.