Bakan Ergün: Makinadaki İthalat’a İsyan Etti
Mobilyadan makineye kadar birçok sektörü izlemeye aldıklarını anlatan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, özellikle makina sektöründe yaşanan gelişmeye rağmen 20 milyar dolara ulaşan ithalata isyan etti.
Türkiye’nin makine alanında atak yapabileceğini söyleyen Ergün, “Türkiye, makine üretiminde Almanya ile Japonya arasında bir noktada bulunuyor. Yani yüksek kaliteyi yakalamış durumda. Buna rağmen yılda yaklaşık 20 milyar dolarlık makine ithal ediyoruz” dedi.
İTHALATI ANLAYAMIYORUZ
Türkiye’de üretilen makinelerin kaliteli olmasına rağmen Türk işadamlarının makine ithal etme nedenlerinin sorgulanması gerektiğinin altını çizen Ergün, ithalat sırasında finansman ve maliyet desteği alınıp alınmadığına bakılması gerektiğini söyledi.
Bakan Ergün şu noktaları vurguladı: “ Bütün bunları ortaya çıkarmak yeni bir yol haritası belirlemek için makine kurultayı yapacağız önümüzdeki günlerde. - Yerli makinelerin kullanılması için uluslararası ticaret kurallarını bozmadan formül bulma konusunda ısrarlıyız. Örneğin satış öncesi işbirliğini desteklemek gibi bazı adımlar atacağız. Böylece Türkiye’de üretenlerin rekabet şansını artıracağız. - Ortak laboratuvar kurulmasını teşvik edeceğiz. Böylece sanayici aynı kalitedeki makinanın yerlisini daha uygun fiyata alabilecek.
İYİ OLAN KAZANSIN
- Ortada iki takım var ama ikisinin de sahası kötü... Biz diyoruz ki, birleşin, güzel bir saha yapın. Sonra maç yapın. İyi oynayan kazansın. Bizde birlikte saha yapma kültürü zayıf. Bu yüzden de herkes kötü sahada oynuyor.
- Biz ithal makineye ödediğimiz parayı aşağı çeksek cari açığı bile bitiririz.”
AR-GE desteği uzatılacak
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’yle ilgili teşviklerin süresinin 2013’te sona ereceğine dikkat çeken Bakan Ergün, “Süreyi 2023’e uzatacağız. Eğer destekler 2013’te biterse cazibesi kaybolur. Ar-Ge teşviklerinin süresi de 2023’e kadar. Aynı döneme denk gelsin istiyoruz. Bunu aynı üretimi teknopark dışında yapanlara da yansıtacağız. Üniversitelerin döner sermayeden teknoparka kaynak aktarabilmesine olanak sağlayacağız” diye konuştu.
Başbakan iki kez uyardı
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kamu alımlarıyla ilgili yayınladığı iki genelgeyi hatırlatan Ergün, “Genelgeler kamu alımlarında Türkiye’de üretilen mallara öncelik verilmesi yer alıyordu. Ayrıca, Kamu İhale Kanunu’na da ‘yüzde 15 pahalı olsa da Türkiye’de üretilen alınabilir’ maddesi konulmuştu. Buna rağmen ithal otobüs alan belediyeler var. O genelgeler belediyeleri de kapsıyordu ama farklı hareket edenler oluyor. Hatta kimi kamu kuruluşları şartnamesine sadece ithal ürün olması hükmü koyuyor” dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.