Baltimore Limanı'ndaki Gemi Trafiğinin Uzun Süreli Durdurulması Ülke Ticaret Akışını Etkileyecek
Baltimore limanındaki (Maryland, ABD) gemi trafiği, Francis Scott Key Köprüsü'nün çökmesinin ardından belirsiz bir süre için durduruldu. Bu durum, kuru yük navlun oranlarını etkileyebilir.
Gemi Trafiği Durduruldu
Baltimore'dan Sri Lanka'ya seyir halinde olan büyük Singapur bandıralı konteyner gemisi Dali, 26 Mart gecesi üç kilometre uzunluğundaki köprünün direklerinden birine çarparak yapının çökmesine neden oldu.
Baltimore Limanı'nın Önemi
Baltimore'daki liman, ABD'nin doğu kıyısındaki en büyük limanlardan biri olup Argus'un notlarına göre termal ve koklaşabilir kömür, otomobil ve hurda ticareti için önemli bir merkezdir.
Ticari Akışların Etkilenmesi
Uzun süreli kapatılması, gemi taşımacıları alternatif aradığı için ülkedeki ticaret akışlarını etkileyebilir. Liman yetkilileri, trafiğin ne zaman tekrar başlayacağını bilmediklerini ifade etti.
«Baltimore limanının kapalı olduğu anlamına gelmez. Terminallerimizde kamyon işlemlerine devam ediyoruz,» açıklamada belirtildi.
Navlun Oranları Üzerindeki Baskı
Piyasa katılımcıları, deniz taşımacılığı üzerindeki baskının derecesi konusunda fikir ayrılığı içindeler. Bir gemi brokeri şu anda piyasanın mevsimsel bir dönüşüm içinde olduğunu ve durumun genel anlamda kuru yük taşımacılığı üzerinde çok fazla etkisi olmayacağını belirtiyor.
Diğer iki broker, bazı kömür tedarikçilerinin Hampton Roads gibi limanlarda yükleme yapabileceğini ve bu durumun, talepteki azalmanın neden olabileceği navlun oranlarındaki potansiyel düşüş baskısını kısmen hafifleteceğini düşünüyorlar.
Bir başka piyasa katılımcısı, büyük miktarda kömür yükünün diğer Doğu Kıyısı limanlarına yönlendirilip yönlendirilemeyeceği konusunda şüpheleri olduğunu belirtiyor. Ona göre, Panamax oranları, bu sınıfta gemiler için tonaj arzının genişlemesi nedeniyle düşme eğilimindedir.
Bununla birlikte, gemi brokerleri, gemi trafiğinin Baltimore'dan yönlendirilen gemiler sonucunda Charleston (Güney Carolina) ve Savannah (Georgia) gibi limanlarda artacağını öne sürüyorlar.
Dünya Çapında Etkileri
Çelik sektöründeki kaynaklar, durumun global ferro hurda piyasası için yalnızca sınırlı sonuçları olacağını, ancak hala değerlendirilmekte olduğunu belirtiyorlar. Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığına göre, Baltimore limanı, ülkedeki bu hammadde için en büyük 10. ihracat limanıdır. Son beş yılda buradan aylık ortalama 44 bin ton ferro hurda ihraç edildi.
Ayrıca S&P Global'a göre, Baltimore ayrıca alüminyum, bakır ve çinko olmak üzere demir dışı metaller ve ferro alaşımların depolanması için de ana bir merkez. Ayrıca, liman tüm ABD terminalleri arasında en çok araç işlemekte ve büyük miktarda tarım ürünü işlemektedir.
Deniz ulaştırma danışmanı Lars Jensen'e göre, bu önemli bir felaket olup ABD ithalatçıları ve ihracatçıları için ABD Doğu Kıyısı'nda önemli sorunlar yaratacaktır. Köprünün çökmesi, konteyner terminallerine veya bir dizi diğer yerlere bir süreliğine ulaşılamayacağı anlamına gelir. Yüklerin diğer Doğu Kıyısı limanlarına yönlendirilmesi gerekecek ve bölgede zaten depolananlar ihraç edilemeyecektir.
Kuru Yük Navlun Oranlarındaki Dalgalanmalar
GMK Center'ın daha önce bildirdiği gibi, kuru yük navlun oranları Mart ayında dalgalı ticaret faaliyeti nedeniyle dalgalanıyordu. Demir cevheri için Batı Avustralya-Çin rotasında sürekli talep gözlendi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.