Baykal Makine'den 44 milyon dolarlık ihracat
Sac işleme makineleri alanında Türkiyenin önde gelen imalatçı kuruluşları arasında yer alan ve 5 kıtada 110dan fazla ülkeye ürün gönderen Baykal Makine, 2013 yılında 44 milyon dolarlık ihracata imza attı.
Baykal Makine Marka Yönetmeni Murat Bayazıt, üretimin yüzde 90’ını kendi markaları ile ihracata kanalize ettiklerini ve sac işleme makineleri konusunda Türkiye’nin önde gelen uzman imalatçı kuruluşları arasında bulunduklarını söyledi. Ürünlerini 90’ı aşkın bayi kanalı ile 5 kıtada 110’dan fazla ülkeye gönderdiklerini belirten Bayazıt, “Firmamız, 550 çalışanı ve 2013 yılındaki 44 milyon dolar ihracat rakamıyla, Türkiye İhracatçılar Meclisi ilk 1000 ihracatçı listesinde 443’üncü sırada yer almanın gururunu yaşıyor. Baykal Makine, 2007 yılında sektörde yüksek teknolojiye sahip Alman üretici Weinbrenner GmbH’yi satın alarak know-how altyapısını daha da güçlendirdi. Stuttgart’taki fabrikasında yüksek teknolojili makineler üreterek Avrupa’nın sayılı üreticileri arasında yerini aldı. Bugün geline noktada büyük önem verdiğimiz Almanya pazarında 3 binden fazla makinemiz bulunuyor. Ayrıca her yıl dünya genelinde düzenlenen 80’e yakın fuara katılıyoruz” dedi.
Baykal Makine’nin 1950 yılında Hakkı Baykal tarafından kurulduğunu anımsatan Bayazıt, üç ayrı fabrikada toplam 70 bin metrekare üretim alanı ve farklı ebatlarda yıllık 3 bin adet makine üretimi ile metal sac işleme makineleri konusunda ülkemizin önde gelen firmaları arasında bulunduklarını vurguladı.
Metal sac malzemelerin kesim, büküm ve kaynak işlerinde kullanılan abkant presler, giyotin makaslar, punch makineleri, lazer kesim sistemleri, plazma kesme makineleri ve su jeti kesme makineleri imal ettiklerinin bilgisini veren Bayazıt, “Özel projelerde ön plana çıkıyoruz ve çok iyi referanslara sahibiz. 75 kişilik Ar-Ge ekibimizle özellikli makineleri müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda her geçen gün daha da geliştiriyoruz. Farklı tasarımlar ortaya çıkarıyoruz. Bu noktadan hareketle üniversite işbirliğine büyük önem veriyoruz. Ar-Ge Merkezi olmak için Bilim ve Sanayi Bakanlığı’na da gerekli başvuruyu yaptık” diye konuştu.
BLS-F fiber lazer ile zaman kaybını ortadan kaldırdı
Son olarak BLS-F fiber lazer kesim makinesi ile dikkatleri üzerlerine çektiklerini dile getiren Bayazıt, ürünün birçok ilki içinde barındırdığını söyledi. BLS-F fiber lazer kesim makinesinin, Tırsan Treyler firmasının Sakarya’daki fabrikasında dorse imalatında kullanıldığının bilgisini veren Bayazıt, “Bu ebatta ürettiğimiz ilk makine. 3 metreye 15 metre kesim ebadında ve toplam kapladığı alan 7’ye 35 metre. Zaman kaybını ortadan kaldırdığı gibi yüzde 70’e varan oranlarda enerji tasarrufu sağlıyor.
Üretim maliyetlerini en aza indiriyor. Bu projemizle müşteri isteklerine en optimum çözümü getirdik” ifadelerini kullandı. Bayazıt, geçtiğimiz şubat ayında 3 metreye 14 metre uzunluğunda olan fiber lazer kesim makinesini Aksaray’daki Altuntaş Havalandırma firmasına sevk ettiklerine değindi.
Firmanın bugüne kadar uluslararası birçok projeye imza attığına işaret eden Bayazıt, Katar Futbol Federasyonu tarafından organize edilecek ve Orta Doğu’da düzenlenecek ilk turnuva olma niteliği taşıyan 2022 Katar Fifa Dünya Kupası için yapılacak 7 stadın inşasında kullanılacak makineleri içeren Tam Otomatik Direk Kesme ve Bükme Hattı projesini geçtiğimiz yılsonunda teslim ettiklerini aktardı. Otomatik hattın birçok açıdan sektörde ilklere öncülük ettiğini ve boyutu itibariyle dünyada bir benzerinin bulunmadığını savunan Bayazıt, 26 metreye 60 metre alan kaplayan ve 2,5’e 14 metre kesim ebadına sahip hattın yüzde 50’ye varan oranlarda zaman tasarrufu sağladığını, üretim hatalarını sıfıra indirdiğini ve işçilik maliyetini ortadan kaldırdığını belirtti.
Baykal Makine’nin 11 Eylül terör saldırısında yıkılan New York’taki Dünya Ticaret Merkezi kulelerinin yerine yapılan Özgürlük Kulesi inşaatını yapan firma için özel ürettiği makinenin halen kullanıldığına değinen Bayazıt, şunları kaydetti:
“Kulenin çelik konstrüksiyon imalatını yapması için 2010 yılında üretilen dev abkant pres makinesi, 12 metre boyunda, 2 bin 500 ton bükme kapasitesine sahip ve kendi ağırlığı 320 tonu buluyor. Almanya’da tren vagonları imalatında kullanılan 20 metrelik ve 2 bin 500 tonluk bir makinemiz var. Doğalgaz boru bükümü için geçen yıl yollanılan ve basma kuvveti 6 bin ton olan özel üretim bir makinemiz de Amerika Florida’da faaliyette.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.