Berdan Civata, 10.1 Metre Boyundaki Ankraj Civatalarını Üretti
Berdan Cıvata, asrın projelerinden biri olarak lanse edilen, 4,7 km boyu ile Avrupanın ikinci, dünyanın dördüncü en uzun asma köprüsü olan İzmit Körfezi Geçiş Köprüsünü taşıyacak 10.1 metre boyundaki ankraj cıvatalarını üretti.
Berdan Cıvata, asrın projelerinden biri olarak lanse edilen, 4,7 km boyu ile Avrupa’nın ikinci, dünyanın dördüncü en uzun asma köprüsü olan İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü’nü taşıyacak 10.1 metre boyundaki ankraj cıvatalarını üretti. Fatih Sultan Mehmet köprüsünde olduğu gibi Dünyadaki asma köprülerin çoğunda imzası olan Japon IHI Köprü Firması adına üretim yapan Berdan Cıvata, Asma Köprü Sektörünün öncü firmalarından olan IHI için gelecekteki projelerinde de çözüm ortağı olmayı hedefliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Berdan Cıvata San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi, “Japon asma köprü devi IHI’nın karşısına önemli projelere attığımız imzalar ve sektörümüzde her firmada olmayan kalite belgeleriyle ve çok zengin test cihazları ile donatılmış laboratuvarı ve sektörümüzde laboratuvarı Akreditasyon Belgesi almış tek firma olarak çıktık ve en sonunda ipi göğüsleyen biz olduk” dedi.
Japon firmanın cıvatalar için çözüm ortağı arayışına 2010’da başladığını kaydeden Şemsi, seçimini yaparken dünyada yalnızca 3 firmaya yeterlilik belgesi verildiğini anlattı.
Bunlardan ikisinin Uzakdoğu’dan kom-şuları Kore’den olduğunu bildiren Şemsi, “Üçüncü firma ise Avrupa ve Türki- ye’den aranmış ve bu işe en uygun firma olarak Berdan Cıvata seçilmiştir” ifadelerini kullandı. Proje kapsamında Avrupa’nın en uzun ikinci köprüsünün ayaklarını taşıyacak her biri 850 ton yük taşıma kapasiteli cıvataları ürettiklerini anlatan Hasan Şemsi, şunları söyledi:
“Şu an IHI onaylı tedarikçisi olarak Ça-nakkale’ye yapılması beklenen asma köprülerle beraber dünyanın herhangi ayaklarını taşıyacak 8-10-12 metrelik ankraj cıvatalarının üretiminde ilk tercihlerinin Berdan Cıvata’nın olmasını bekliyoruz.”
“Birçok önemli projede Berdan imzası var”
Firma olarak bugüne kadar çok sayıda önemli projeye imza attıklarını vurgulayan Hasan Şemsi, yine asrın çılgın projelerinden biri olarak gösterilen Anamur’dan Kıbrıs’a içmesuyu taşıma projesinde de ürünlerinin kullanıldığını anlattı. Denizin 250 metre altından, 80 km mesafeye plastik borularla Anamur’dan su taşınacağını hatırlatan Şemsi, bu projede de Berdan Marka cıvataların kullanıldığını ve üretilen ankraj cıvatalarının Anamur’da Kalyon İnşaatı’ın Şantiyesine teslim ettiklerini söyledi.
Kalite ve marka olma yolunda çok büyük adımlar attıklarını vurgulayan Şemsi, laboratuvarlarının cıvata somun sektöründe TÜRKAK’tan akredite olan Türkiye’nin ilk ve tek laboratuvarı olduğunu, 10 ülkede markalarının tescillendiğini, kurdukları asit kullanmayan çevre dostu sıcak daldırma galvaniz tesislerinin cıvata ve somunlarda hidrojen kırılganlığı riskini sıfırlama yöntemi nedeniyle patent almaya hak kazandıklarını anlattı.
Butik çalışmalara imza attıklarını, bu nedenle özel projelere yoğunlaştıklarını vurgulayan Hasan Şemsi, Rüzgar Enerji santralleri sektörüne yönelik önemli çalışmaları bulunduğunu da belirtti.. Alstom, Nordex, Vestas gibi rüzgâr santralleri dev üreticilerinin Güriş, Gama, Zorlu, STFA gibi Enerji üreticilerinin Türkiye’de ilk tercihi olduklarına değinen Hasan Şemsi, “Sektördeki CE belgesini de basınçlı kaplara yeterlilik sertifikası olan AD 2000W belgesini de, çelik yapılara kaliteli cıvata üretimi uygunluk belgesi olan TucsaMARK Sertifikasını da Türkiye’de alan ilk firmayız” dedi.
“Üretim Kapasitemizi artıracağız”
İstikrarlı şekilde büyümeye devam ettiklerine, her yıl kapasite artışına özen gösterdiklerine değinen Hasan Şemsi, bu yıl sonunda yeni tezgah yatırımları gerçekleştireceklerini anlattı. Yeni tezgah yatırımı ile üretmekte oldukları 10.9 kalite daldırma galvanizli 14399-1 HV Civataları yanında Türkiye’de henüz üretilmeyen 10.9 kalite ISO 14399-10 HRC tırtıl uçlu TCB Tork kontrollü cıvataları üreteceklerini belirtti. Çelik köprülerin ve yeni nesil Rüzgar Enerji Kulelerinin yapımında sıkça kullanılan ve büyük bir kontrol kolaylığı sağlayan TCB tork kontrollü cıvataları klasik sistemde ürettiklerini ve Hollanda’ya ihraç ettiklerini belirten Hasan Şemsi bunu soğuk dövme tezgahlarında daha hızlı ürettiklerinde Çin’le bile rekabet edebilecek bir konuma gelebileceklerini anlattı.
Mersin Tarsus OSB’de 33.000 m2 üzerinde 9000 m2’lik tesislerde 20’si mühendis 210 çalışanıyla yaklaşık yıllık 6 bin ton cıvata, somun ve Ankeraj üretim kapasitesine sahip olduklarını açıklayan Şemsi, gelecek yıl devreye girecek olan tezgâhlarıyla birlikte üretim kapasitelerini yaklaşık yüzde 15 artırmayı hedeflediklerini söyledi.
Sektöre ilişkin değerlendirme de yapan Şemsi, Türkiye’de cıvata sektörünün oldukça geliştiğini yatırımların devam etiğini, ihracatın hızla arttığını, buna rağmen ihracatın üzerinde cıvata ve somun ithal edilmesinden şikâyetçi olduğunu belirtti. Gerek enerji maliyetleri gerekse üretim hızı olarak yurtdışındaki firmalarla çok zor şartlarda rekabet edebildiklerini anlatan Şemsi, buna rağmen düşük kazancı göze alarak ürünlerinin yarıya yakının AB’nin sanayide ileri ülkelerine ihraç ettiklerini, Alstom ve Nordex için Türkiye içinde ve dışında Çin’de, İspanya’da ve Brezilya’da Rüzgar Enerji Santralleri için Bağlantı Elemanları üretip ihraç ettiklerini belirtti. Hükümetten girdi maliyetlerini azaltıcı, üreticilerimize haksız rekabet ve kullanıcılara telafisi güç can ve mal kayıpları verebilecek düşük kaliteli düşük fiyatlı Uzakdoğu ürünlerinin yurdumuza girişlerinin engellenmesi ile ilgili önlemler bekliyoruz” diye konuştu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.