Berdan Civata Türkiyede Bağlantı Elemanları sektöründe CE, Tucsamark ve AD 2000 W, Türkaktan ISO EN 17025e Akredite Belgelerine sahip ilk firmadır
Mersin Tarsus OSBde 33.000 m2 alan üzerinde 9000 m2 kapalı tesislerde 28i mühendis 220 çalışanıyla cıvata, somun, saplama ve benzeri bağlantı elemanları üreten Berdan Civata Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi Mega Yapıların Bağlantı Elemanlarının Berdan Civata tarafından üretilmekte olduğunu söyledi.
Türkiye’de Bağlantı Elemanları sektöründe CE, Tucsamark AD 2000 W, Türkak’tan ISO EN 17025’e Akredite Belgelerine sahip ilk firma Berdan Civata olurken Türkiye’de sektörün en zengin test laboratuvarının da sahibi olan Berdan Civata bu laboratuvarı 1,5 yıllık zorlu bir çalışma sonrası Türkak’tan Akredite ettirmiştir. Böylece ISO 17025’e göre uluslararası geçerliliğe sahip test raporu düzenlemeye yetkili bağlantı elemanları sektörünün Akredite bir laboratuvara sahip ilk ve halen tek firması Berdan Civata olmuştur.
Zengin test laboratuvarında klasik test cihazları dışında 100 mm çapa kadar Civata ve somunlara basma yoluyla akma, kopma testi veya diş sıyırma testi uygulayabilen 500 tonluk test presi ve sıfır altında – 150 °C’ye kadar çok düşük sıcaklıklarda Çentik Darbe Testi uygulayabilen Berdan Civata en son olarak da Civataları doğru sıkabilmek adına M 42 çapa kadar Civatalarda Sürtünme Katsayısı Tesbit Cihazını da laboratuvarına ekleyerek bir ilki daha gerçekleştirmiş ve laboratuvarını daha da zenginleştirmiş bulunmaktadır.
Türkiye’de aynı çatı altında elektro galvaniz ve sıcak daldırma galvaniz yanında Çinko Lamelli Kaplama tesisi sahibi de olan Berdan Civata Çelik Yapı üreticilerinin korkulu rüyası olan daldırma galvanizli Civatalarda
Hidrojen Kırılganlığı Riskini de bertaraf etmiştir. Çevre Dostu Daldırma Galvaniz tesisinde Civata ve somunların ön temizleme işlemlerinde asit gibi çevreye ve çalışanlara zarar veren, Civatalarda da kırılganlık riski yaratan zararlı kimyasallar kullanmayarak kırılganlık tehlikesini önlemiş ve bunun patentini de TPE’den almış bulunmaktadır.
Berdan Civata aldığı Patent, Akredite Laboratuvar Belgesi ve diğer Kalite Belgeleri yanında zengin test laboratuvarı, yetişkin eleman kadrosu ve Civatalardaki tüm yüzey koruma kaplamalarına varıncaya kadar bütün prosesleri aynı çatı altında yapabilen ve çok değişik projelere uyum gösterebilen üretim tezgahları ile Türkiye’nin Çılgın Projelerinde yer almaya başlamıştır. Bunlardan birisi İzmir – İstanbul ulaşımını 3,5 saate düşürecek otoyolu üzerindeki Avrupa’nın en uzun ikincisi durumundaki İzmit Körfez Geçiş Köprüsü projesidir.
Köprü ayaklarını taşıyacak 10 metre boyda 780 kg ağırlıkta yüksek mukavemetli ankeraj Civataları 10.9 kalite olarak üretilmiştir. Bugün köprünün 200 metreyi aşan ayaklarını taşıyan köprü altındaki müzede de sergilenecek olan M110 çapta Berdan Civata ürünü ankerajlardır. Bir diğer Mega Proje ise Anamur’dan Kıbrıs’a denizin 250 m altından 80 km uzunlukta içme suyu projesidir.
1,6 m çaplı boruların bağlantı elemanlarını üreten Berdan Civata Paslanmaz saplama ve Civataları yanında ayrıca 100-150 yıl deniz suyuna dayanıklı özel bir kaplama yaptığımız 10.9 kalite çelik Civata, somun ve saplamalar da vardır. Bu çok uzun ömürlü kaplama Tuz Testine 6500 saat dayanımlıdır ve Türkiye’de bir ilktir. 300-350 ton ağırlıktaki Rüzgar Güllerini taşıyan ankerajları, Alstom-Ekon Prokona ait Konukoğlu barajının her biri 1,5 ton ağırlıkta 9,8 m boyda, M150 çapta baraj kapak ankrajları, Havaalanlarının 2,5 metre boyda M120 çapta ankaraj Civataları, Demir Çelik Fabrikalarının 5 m. boyda, M140 çapta 660 kg ağırlıkta çekiç başlı (Hadde Makinalarını beton zemine bağlayan) ankaraj Civataları gibi büyük bağlantı elemanlarını üretebilen bağlantı elemanları sektörünün ender firmalarından birisidir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.