Bergama Madencilik'ten 100 milyon dolarlık Perlit yatırımı
Bergama Madencilik, inşaat başta olmak üzere tarım, seracılık, gıda, metalurji, seramik ve cam, ilaç, kimya gibi pek çok alanda kullanılan perlit üretimi için yatırımları hızlandırdı.
Bergama Madencilik, inşaat başta olmak üzere tarım, seracılık, gıda, metalurji, seramik ve cam, ilaç, kimya gibi pek çok alanda kullanılan perlit üretimi için yatırımları hızlandırdı.
Bergama Madencilik, inşaat başta olmak üzere tarım, seracılık, gıda, metalurji, seramik ve cam, ilaç, kimya gibi pek çok alanda kullanılan perlit üretimi için yatırımları hızlandırdı. Şirket, Aliağa ile Akhisar’da 100 milyon dolara hayata geçirdikleri ve yapımı halen süren tesislerinde bu yıl içinde üretime başlamayı hedefl iyor.
Çullas Group şirketlerinden Bergama Madencilik İzmir, Manisa, Çanakkale ve Ankara’daki toplam 5 bin 752 hektar alana yayılmış 10 sahadan elde ettiği perlitleri Bergama ve Konya’daki tesislerinde işliyor. Firma, perliti hem ham hem de son ürün olarak pazara sunuyor.
Şirketlerini 2004’te kurduklarını söyleyen Çullas Group Yönetim Kurulu Başkanı Levent Çullas, “2006’da 34 bin 500 metrekarelik, tam otomasyonlu üretim teknolojisine sahip perlit kırma eleme ve genleştirme tesisini hayata geçirdik. Şu an 10 perlit madenimiz ve iki perlit işleme tesisimizle Türkiye’nin önde gelen perlit üreticilerindeniz. Akhisar ve Aliağa OSB’lerde 55 ve 50 bin metrekare araziler üzerinde iki yeni fabrikamız tamamlanmak üzere. Aliağa’daki tesisimizde, Ekokat yapı malzemeleri, ısı yalıtım plağı ve EnerjiBlok ürünlerini imal edeceğiz” diyor. “2015 Çullas Group’un yılı olacak” ifadelerini kullanan Çullas, “Perlit madenciliğinin yanı sıra ‘Ekokat’ ve ‘EnerjiBlok’ markalarımızla yapı malzemeleri sektöründeki etkinliğimiz daha da güçlenecek” açıklamasını yapıyor. “Yalıtım özelliğiyle öne çıkan perlit, aynı zamanda hafif ve A1 sınıfı hiç yanmaz özelliğe sahip” bilgisini veren Çullas, özetle şu ifadeleri kullanıyor: “Biz ham perlit cevheri, kırılmış elenmiş ham perlit ve genleşmiş ve mikronize perlit olmak üzere olmak 3 ana ürün grubuna sahibiz. Ham perlit cevherini yüksek tonajlarda dökme olarak kendi perlit işleme tesisleri olan müşterilerimize sunuyoruz.
Kırılmış-elenmiş ham perlit de çok tercih edilen bir ürün türü. Genleşmiş ve mikronize perlit ise tane boyutlarına göre sınıflandırılmış ham perlitlerin genleştirilmesi ile elde ediliyor. Bunu daha çok tarım ve filtrasyon sektörleri kullanıyor. Çok düşük yoğunluklu ve nakliye masrafları yüksek bir ürün olduğu için genellikle yurtiçinden talep görüyor.”
Perlitte verim yükseltecek çalışmalar yürütüyor
Dünyadaki 7.7 milyar tonluk perlit rezervinin 5.7 milyar tonluk kısmının yani yüzde 74’ünün Türkiye’de bulunduğunu vurgulayan Çullas, “İzmir, Manisa, Çanakkale ve Ankara’da; toplam 5 bin 752 hektar alan üzerinde, 10 adet işletme ruhsatlı perlit ocağımız var. Bergama ve Konya’daki fabrikalarımızda yıllık 120 bin ton kırılmış-elenmiş ham perlit ve 20 bin ton genleşmiş perlit üretim kapasitesine sahibiz. Bu kapasitelerle ulusal ve uluslararası pazarda önemli bir konumdayız. Kullanım alanına ve müşteri talebine uygun olarak üretim gerçekleştiriyoruz. 150 litrelik polietilen torbalar, dökme ve konteyner olarak nakliyat yapabilecek tesis ve altyapımız var. Son yıllarda, özellikle AB ülkeleri, perlitin modifiye edilerek daha performanslı ve daha değerli bir hammadde olması için çalışmalar yapıyorlar. Biz de Ar-Ge departmanımız bünyesinde buna paralel çalışmalar yürütüyoruz” açıklamasını yapıyor.
İhracat çalışmalarına değinen Çullas, “Tüm ürün gruplarımızı ihracata kanalize ediyoruz. ABD, Kanada, Avustralya, İspanya, Romanya, Fransa, Almanya, İtalya, Hindistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, İsviçre, Malezya, Endonezya en önemli pazarlarımız arasında yer alıyor” diyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.