BHP'nin Potash teklifinden sonra Hong Kong'ta Sinofert hisseleri değer kazandı
BHP Billiton Ltd. Kanada şirketi için 39 milyar dolarlık teklif yaptıktan sonra Hong Kong piyasalarında yüzde 22'si Potash tarafından sahipli Sinofert Holdings Ltd son dört ayın en yüksek düzeyine yükseldi.
BHP Billiton Ltd. Kanada şirketi için 39 milyar dolarlık teklif yaptıktan sonra Hong Kong piyasalarında yüzde 22'si Potash tarafından sahipli Sinofert Holdings Ltd son dört ayın en yüksek düzeyine yükseldi.
Potash Corp. bir hissedar hakları planı hazırladı ve BHP'nin teklifini uygunsuz ve yetersiz olarak niteledi. BHP'nin teklifi, eğer başarılı olursa dünyanın en büyük metal ve enerji tüketicisi Çin'e sağlanan malların üzerindeki kontrolünü arttırırken Çinli çelik üreticileri demir cevheri fiyatlarının artışı hakkında şikâyetçi olduğunda geçtiğimiz beş yılda mevcut gerilimlere yenilerini ekledi.
"Eğer kaynaklar BHP ve birkaç tane daha benzer aktör tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilirse fiyatlarda Çin'in daha pasif olacağı ile ilgili artan endişeler mevcut." Bu ifadeler, telefonla görüşlerini bildiren Şangay temelli Everbright Securities Co. şirketinde analist olarak çalışan Zhang Liyang’a ait…
Sinofert'in yatırım ilişkileri yöneticisi Xu Haitao başlangıç teklifinin red edilmesi konusunda bir yorum yapamayacağını söyledi. Şirket Potash Corp. tarafından sağlanan potası dağıtıyor. Bir toprak besleyeni olan potas 2008 yılında metre ton başına 1.000 dolardan daha fazla artarak tarımsal emval fiyatlarından daha fazla artış gösterdi. Çin dünyanın en büyük potasyum gübresi kullanıcısı ve ihtiyaç duyduğunun yarısından fazlasını ithal etmek durumunda.
Rusya'da kuraklık
Potasyum klorit ürünleri üreticisi Qibghai Salt Lake Potash Co yüzde 3,3 oranında artarken bu oran 9 Ağustostan itibaren gerçekleşen en yüksek artış; Shenzhen'de saat 3 te 51,69 dan kapandı.
"Bu haber Rusya'daki kuraklığın ikinci yarıda tarımsal emtia fiyatlarını arttıracağı yönündeki endişeler üzerinde geçtiğimiz iki hafta boyunda önemli ölçüde artış gösteren gübre hisselerinde daha fazla artış için bir katalist oldu." Bu ifadeler Shenyin Wanguo Securities analistlerinden Shi Ming'e ait. "BHP de bu zamanlamayı teklif için bir avantaja dönüştürebilir."
Kuraklık ve Karadeniz bölgesindeki orman yangınları ürünleri yok ederken kıtlık korkularını tetikledi. 2009-2010 sezonunun en büyük üçüncü buğday üreticisi Rusya buğday dahil tahıl ithalatına son y50 yılın en büyük kuraklığının ardından 15 Ağustos ile 31 Aralık tarihleri arasında geçerli olmak üzere yasak koydu.
Bu yaz Çin son on yılın en kötü sel felaketini yaşarken selde 400.000 hektardan fazla tarımsal alan yok oldu. Çin dünyanın bütün pirinç ve pamuğunun neredeyse üçte birini yetiştiriyor. 30 Hazirandan beri Şikago'da pirinç fiyatı yüzde 15 artış gösterdi. Çin'de enflasyon Temmuz'da yüzde 3.3 artarken bu artış son 21 ayın en yüksek değerine işaret ediyor. Artışın en büyük sebebi olarak sel sonrası artan gıda fiyatları gösteriliyor.
Dünyanın en büyük maden şirketleri BHP ve Vale SA, artan küresel nüfus gıda, yakıt ve ipliğe daha fazla ilgi ve talep gösterirken gübre varlıklarına ilgi gösteren şirketler arasında yer alıyor.
Çin rekabeti
Shenyin'den Shi'nin söylediğine göre Çinli devlet şirketlerinin böylesine geniş ölçekli alımlara katılması pek de olası değil zira böylesine büyük bir işlem için ciddi politika ve başka engeller mevcut.
Çinli şirketlerin denizaşırı tarımsal üretici firmaları satın alma yönündeki diğer girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı. Devlet şirketi olan China National Chemical Corp. 3 milyar Avustralya doları (2.7 milyar ABD doları) karşılığında Nufarm Ltd. yi satın alma yönündeki görüşmeleri 2007 yılında sonlandırdı. Nufarm Avustralya'nin en büyük çiftlik kimyasalları üreticisi.
Çinli Bright Food Group Co, Singapur firması Wilmar International Ltd. Avustralya'nın en büyük şeker rafinerisi için 1.75 milyar Avustralya doları teklifinde bulunduktan sonra Temmuz ayında CSR Ltd. nin şeker birimini alma yönündeki ihalede kaybetti.
"Ciddi miktarlardaki ürün talebi nedeniyle Çin potas ihtiyacının yarısından fazlasını ithal ediyor" diyen BOCOM International Holding Co analisti He Wei ayrıca Çinli gübre şirketlerinin aktif olarak deniz aşırı potas kaynakları arayışında bulunduklarını ancak kültürel ve siyasi farklılıklar nedeniyle çok sayıda engel bulunduğunu hatırlattı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.