Borusan Lojistik ve Maersk Denizcilik'ten Verimlilikte Sınırları Zorlayan Proje
Borusan Lojistik ve dünyanın en büyük konteyner taşımacılığı şirketi Maersk Denizcilik, Borusan Limanı?nda vinç hareket hızının artırılması amacıyla geçekleştirdikleri ortak projede önemli bir başarı elde etti.
Borusan Lojistik ve dünyanın en büyük konteyner taşımacılığı şirketi Maersk Denizcilik, Borusan Limanı’nda vinç hareket hızının artırılması amacıyla geçekleştirdikleri ortak projede önemli bir başarı elde etti. Türkiye’de bir liman işletmecisi ile gemi acentesinin ilk kez birlikte yürüttükleri proje, Borusan Lojistik ve Maersk Denizcilik’te uygulanan 6 Sigma metodolojisiyle gerçekleştirildi. Başta gemilerin limanda kalış süreleri olmak üzere operasyonel birçok alanda yüksek verim elde edilmesini sağlayan proje, her iki şirketten yetkililerin katılımı ile düzenlenen bir toplantı ile tanıtıldı.
2001 yılından bu yana güçlü bir stratejik ortaklık sürdüren Borusan Lojistik ve Maersk Denizcilik birlikte yürüttükleri, “limanda verim artışı” konulu başarılı bir projeye imza attı. Proje, Türkiye’de bir liman işletmecisi ve bir gemi acentesinin ortaklaşa yürüttükleri ilk proje olması ve hem Borusan Lojistik hem de Maersk Denizcilik’te uygulanmakta olan 6 Sigma metodolojisine göre şekillenmiş olması açısından Türkiye lojistik ve konteyner taşımacılığı sektörleri için önem taşıyor.
Sürekli gelişim ve 6 Sigma konularındaki uzmanlıklarını birleştiren iki şirket, Borusan Limanı’na uğrak yapan Maersk gemilerinin saatlik hareket hızlarını artırarak gemilerin limanda kalış süresini 10’ a yakın miktarda azaltacak bir ortak projeye imza attılar.Proje sonucunda, limanda iş akışı aksadığında ya da hedeflerin altında seyrettiğinde tüm ilgililerin alarma geçirileceği mekanizmalar kuruldu. Her iki şirketin uzman personellerinden oluşan proje ekibi, vinç hareket hızlarına odaklanarak, bilgi akışı ve planlama sürecindeki iyileştirmelerle hızın kayda değer miktarda artırılmasını sağladı. Üç ay gibi kısa bir süre içinde tamamlanan çalışmalar sonucunda vinç başına elleçleme hızında iyileşme sağlanarak her iki firmanın da, operasyonlarında yüksek verim ve tasarruf elde edildi.
Liman verimliliğini artırma projesinin ilk aşamasında vinç hızlarında yüzde 6 oranında artış elde edildi. Bu iyileşmenin zaman içinde yüzde 10 seviyelerine çıkması bekleniyor. Bugün bir konteyner limanının asgari kurulum değerinin 100 milyon USD olduğu, bir konteyner gemisi değerinin de bu rakama yakın olduğu göz önüne alınırsa, 1’lik bir verimlilik artışının dahi hem armatör, hem de terminal işletmecisi için ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılıyor.
Projenin ülkemizde liman işletmeciliği ve konteyner taşımacılığı alanlarında gelecekte yeni işbirliği fırsatları için örnek niteliğinde olduğuna dikkat çeken Borusan Lojistik Liman İşletme Genel Müdür Yardımcısı Özgür Soy şunları söyledi:
“İçinde bulunduğumuz küresel ekonomik kriz döneminde müşterilerimiz ve tedarikçilerimiz ile omuz omuza, kazan – kazan yaklaşımıyla güçlü konumumuzu korumayı hedefliyoruz. Böyle zor bir dönemde Maersk Denizcilik ile varolan uzun soluklu işbirliğimizi bu proje ile taçlandırdık. Gemiler, liman yapıları ve ekipmanları çok ağır yatırımlar yapılan ve çok ciddi sermayelerin bağlandığı varlıklar. Bunların verimli kullanımının karlılık üzerindeki etkisi çok büyük. Maersk Denizcilik ile bölgemizde referans kabul edilen hareket hızları ile yetinmeyerek ‘daha ne yapabiliriz’ diye düşündük. 6 Sigma metotlarını kullanarak süreçleri analiz ettik ve iki tarafın ellerindeki bilgileri daha hızlı ve etkin paylaşımı ile planlamanın iyileştirilebileceğini gördük.”
Müşterilerine daha iyi hizmet vermek ve iş süreçlerini geliştirmek amacıyla ortaklaşa yürütülen “terminal üretkenliğini artırma " projesinin beklenenin üzerinde bir başarı getirdiğini belirten Maersk Denizcilik Operasyon Departmanı Genel Müdürü Bilgehan Kuey de şunları söyledi:
“Her iki kurumun sürekli gelişim kriterlerine açık olması ve müşteri odaklı işletimi benimsemesi projenin başarı etkenlerinden biri. Günümüz ekonomik koşullarında maliyetleri düşürmenin giderleri azaltmak ve verimliliği yükseltmek olmak üzere iki temel yolu var. Biz projemizde müşterimizin sesini dinlemeyi baz aldık, müşteri memnuniyetinden ödün vermeden ve maliyet yapısını olumsuz etkilemeden verimliliği yükseltmeyi hedefledik. Borusan Lojistik ile attığımız bu adım büyük önem taşıyor. Artık her sektörde ortak hareket etme ve iş geliştirme yöntemleri benimsenmesi gerektiğine inanıyoruz.”
Borusan Lojistik
Borusan Grubu’nun üyesi olan Borusan Lojistik, 1973 yılında öncelikle diğer grup şirketlerinin lojistik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kuruldu. Kuruluş, 2000 yılında deneyim ve bilgi birikimini grup dışındaki kuruluşlarla da paylaşmak üzere bir entegre lojistik hizmet sağlayıcısı olarak yeniden yapılandı.
Borusan Lojistik, dünyada sadece 10 lojistik firması tarafından uygulanan 6 Sigma metodolojisini Türkiye’de uygulayan tek lojistik firması olma özelliğini taşıyor. Üçüncü Parti Lojistik Hizmetleri ve Liman Yönetimine odaklanan Borusan Lojistik, Türkiye çapında, gümrüklü ve gümrüksüz çok kullanıcılı depoları, müşteriye özel depoları, aktarma merkezleri, araç depolama ve lojistik merkezleri ile toplam 170.000 m²’yi aşan kapalı alanda hizmet veriyor.
Borusan Lojistik, müşterilerine iş ortakları olarak yaklaşıyor ve herkesin kazanacağı bir durum yaratılması yönünde uyum içinde çalışıyor. İş ortağı olarak, Borusan Lojistik müşterilerinin ihtiyaç ve beklentilerini anlamayı, verileri analiz etmeyi ve en uygun lojistik çözümleri sunmayı amaçlıyor. Kuruluş, müşterilerinin faaliyetlerine değer katmaya odaklanıyor.
Borusan Lojistik’in faaliyetlerinin gerek hacim gerekse coğrafi kapsam olarak büyümesi ile birlikte, belirli sektörlerde bölgedeki önde gelen müşterilerine lojistik hizmetleri sunmak üzere 2006 sonunda Borusan Logistics kuruldu. Borusan Lojistik, bugün İran’da Borusan Logistics International Pars JSCo, Birleşik Arap Emirlikleri’nde Borusan Logistics International Gulf FZE ve Cezayir’de Borusan Logistics International Algeria SPA Hollanda’da Borusan Logistics International Netherlands ve Borusan Logistics International USA şirketleriyle hizmet veriyor. Ayrıca Ukrayna, Romanya, Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu (CIS), Kuzey Afrika, Suriye, Irak, Lübnan ve Benelüks coğrafi kapsama alanında yeni bir bölgesel güç olarak Üçüncü Parti Entegre Lojistik Hizmetlerini gerçekleştiriyor.
Maersk Denizcilik A.Ş
Maersk Denizcilik A.Ş, Türkiye’de Maersk A/S ve Merit Gemicilik ortaklığı ile 2001 yılında kurulmuştur. 2008 yılı itibariyle tüm hisseleri, dünya konteyner gemi taşımacılığı alanında birinci sırada yer alan 470 den fazla gemi, 1.800.000 TEU konteyner kapasitesi ile 125 Ulke 325 ofis'te 22.000 personeli ile hizmet veren A.P Moller - Maersk Grup tarafından alınarak 100 Danimarka’lı şirket haline gelmiştir. Turkiye Genel merkezi Gayrettepe-Istanbul’da bulunmaktadır. Izmir, Mersin ve Bursa’daki ofisleriyle, Haydarpaşa (Istanbul), Ambarlı (Istanbul), Izmit-Evyap , Gemlik, Izmir ve Mersin limanlarından haftalık düzenli konteyner gemi seferlerleriyle tüm dünya limanlarına konteyner taşımacılığı alanında hizmet vermektedir.
6 Sigma
6 Sigma, üretimden dağıtıma ve ürünün tüketici ile buluşmasına kadar bütün iş süreçlerinin sorgulanarak iyileştirilmesini sağlayan bir yönetim metodolojisidir. Hedefi, hata oranını sıfıra indirmek, verimliliği yükseltmek, tüm iş süreçlerini mükemmelleştirmek ve müşteri memnuniyetini sürekli artırmaktır. 6 Sigma metodolojisi hataları tespit etmek ve düzeltmekle yetinmeyip, iş sürecinin daha baştan hata yapmayacak şekilde yeniden yapılandırılması esasına dayanır.
6 Sigma'nın amacı, projeler vasıtasıyla, değişkenliğin ve hatanın azaltılmasına ve süreç iyileştirmeye odaklanan ölçüm esaslı bir strateji geliştirmektir. 6 Sigma'yı 3 ana başlık altında inceleyebiliriz:
1. Ölçüm: 6 Sigma performansıyla çalışan bir süreç, milyonda 3.4 hata ile ürün/hizmet sunar.
2. Metodoloji: 6 Sigma, süreç iyileştirme(DMAIC) ve süreç tasarlama(DMEDI) konularda sistemli projeler yapmamızı sağlayan araçlardan oluşur.
3. Yönetimsel Yaklaşım: 6 Sigma, hatasız süreçlerin ancak köklü geliştirmeler sonucu ortaya çıktığı ve işimizin tüm alanlarında operasyonel mükemmelliğe ulaşmak için yapısal ve sistematik değişimin şart olduğu anlayışına dayanmaktadır. 6 Sigma şirketlerinde yönetimler, kararları müşteri odaklı ve veriye dayalı alırlar.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.