Bosch Rexrothun Ana Bayisi Rota Teknikden
Bosch Rexroth toplumda deprem bilincini artırmaya yönelik projelere desteğini devam ettiriyor.
Bosch Rexroth toplumda deprem bilincini artırmaya yönelik projelere desteğini devam ettiriyor.
İTÜ öğretim görevlileri ve Rota Teknik A.Ş. çalışanları Bosch Rexroth toplumda deprem bilincini artırmaya yönelikprojelere desteğini devam ettiriyor. Türkiye Deprem Vakfı’nın "Depreme DuyarlıOlmak" projesinin yanı sıra, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi veDeprem Araştırma Enstitüsü “Gezici Deprem Simülatörü Uygulaması”nı hayatageçirmişti. Son olarak 2012 yılında Bosch Rexroth Ana Bayisi ROTA TEKNİK A.Ş.işbirliği ile faaliyete geçirilen 6 Serbestlik Dereceli ve
3 Eksenli ilk yerliServo Hidrolik Deprem Simülatörü (SarsmaPlatformu), İ.T.Ü. İnşaat Fakultesi - Su Yapıları Laboratuvarı’nda faaliyetgösteriyor. Geliştirilen bu deprem simülatörü, inşaatteknikleri ve malzemelerinin geliştirilmesi için yapılacak bilimselaraştırmalar, yeni inşaat tasarımlarının doğrulanması ve eski yapılarıniyileştirilmesi çalışmalarında kullanılıyor.
Bir deprem ülkesi olan Türkiye’de, bina ve altyapılarındepreme dayanıklı olarak tasarlanıp inşa edilmesi, hasarların en azaindirilmesi acısından büyük önem taşıyor. Deprem sonrasında altyapı ve ulaşımağlarının ayakta kalabilmesi ve işlevlerini sürdürebilmeleri için bu yapılarıntasarımında dikkat edilecek kriterlerin de belirlenmesi gerekiyor.
6 serbestlikdereceli ve 3 eksenli ile yerli servo hidrolik deprem simülatörü
Bu amaç doğrultusunda ROTA TEKNİK A.Ş. ve İ.T.Ü.’nün ortaklaşaçalışmalar yürütüp Nisan2012’de faaliyete geçirdiği simulatör, Türkiye’de buözellik ve boyuttaki 6 serbestlik dereceli, 3 eksenli hareket kabiliyetinesahip ve servo hidrolik tahrikli ilk yerli uygulama bir sarsma platformudur.Bilimsel araştırma projelerinde kullanılacak olup, büyük boyutlu yapısalbirimlerin ölçekli maketleri teste tabi tutulacaktır. Platformun numune taşımakapasitesi 3000 kg olup, aynı zamanda geçmişte vuku ulan tüm depremkayıtlarının yüklenip simüle edilebildiği bir elektronik kumanda ve kontrolsistemine sahiptir.
Dolayısıyla bu simülatöre gerçekleşmiş bir depreminverilerini girerek sonuçlarını görebilmek mümkün olmaktadır. Ya da belli birbölgede gerçekleşmesi ihtimali bulunan bir depremin verileri girilerek, odepremin sonuçlarının ne olabileceği karşılaştırmalı olarak gözlenebilmektedir.
Rexroth MarkaHidrolik Tahrik ve Kontrol Teknolojileri Kullanıldı
Deprem sonrasında altyapı ve ulaşım ağlarının ayaktakalabilmesi için yol, köprü, baraj, bina, sualtı tüneli, su tankları, liman,iskele vb. su yapılarının değişik şiddetlerdeki sarsıntılara karşı statik,dinamik, mekanik dayanımlarının test edilmesi hayati önem taşıyor.
Bu ihtiyacacevap vermek için ROTA TEKNİK A.Ş. ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ortakçalışması sonucunda hayata geçirilen ilk yerli servo hidrolik deprem simülatörüde ağırlıklı olarak Bosch Rexroth ürünleri kullanılarak geliştirildi.
Mekanik, hidrolik, elektrik – elektronik tüm tasarım veimalatı Rota Teknik A.Ş. tarafından gerçekleştirilen paltform 4 adet düşey, 4adet yatay toplam 8 adet servo hidrolik silindirin koordineli hareketleri ileX,Y,Z eksenlerinde dönme ve öteleme hareketi yapıyor. Bu hareketlerinkombinasyonu ile deprem kayıtları birebir simule ediliyor. Başlangıçta, depremsimülasyonu öncesinde yazılım ara yüzünden önceki depremlere ait kayıtlargiriliyor.
Servo kontrolör kapalı cevrim kontrol yaparak, servo silindirlerekumanda etmek suretiyle deprem kayıtlarını simule edecek şekilde tablanın X,Y,Zeksenlerinde koordineli öteleme ve dönme hareketleri yapmasını sağlayarak amacaulaşıyor.
Bu sarsma tablasında yüksek performans, kalite ve güvenirliliksağlayan en önemli unsurlardan biri olan Rexroth marka hidrolik tahrik vekontrol teknolojileri kullanıldı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.