Brezilyalı madenci Vale düşen demir cevheri talebinde 1,300 iş yerini bırakıyor
Dünyanın en büyük demir cevheri üreticisi Vale, 2.1?lik iş gücünü çelik yapımında kullanılan ham madde malzemeleri için global talepteki durgunluktan azalttığını onayladı.
Dünyanın en büyük demir cevheri üreticisi Vale, 2.1’lik iş gücünü çelik yapımında kullanılan ham madde malzemeleri için global talepteki durgunluktan azalttığını onayladı. Companhia Vale Rio Doce SA, azaltmanın yaklaşık 62,000 global iş gücünden 1,300 iş ile eşanlamlı olduğunu, ilave 5,500 çalışanın üretimi azaltmak için ücretli boşta olduğunu ve 1,200 çalışanın da yeni görevler için yeniden eğitildiğini söyledi. Yöneticilerin, global talebin, özellikle Çin’den gelenlerin düşmesinden ötürü 9’luk üretim kesintisini duyurmasından sonra Brezilyalı firmadan kısa zaman önce detaylı beyan geldi. Vale, cevher madencilik sektörü çelik fabrikalarından gelen sipariş azalmalarına bağlı olarak ciddi krizdedir dedi. Vale işten çıkarmalardan sakınmak veya olabildiğince az işten çıkarma yapmak için çalışıyor. Firmanın New York’ daki Amerikan emanet makbuzu 0.41$ aşağı 10.14$’a 3.9 düştü. Brezilya devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın kabine bakanı Dilma Rousseff, Brezilyalı ihracatçılara Vale’nin çelikten soyaya her şey için çok daha az olan global talepten sıkıldığını bildirdi. Ancak, firma kararının çalışanlara izin vererek gitmesi için gösterilen Brezilya’nın ekonomik durgunluk için yönetilebildiğini reddetti.
Rousseff, başkent Brezilya’da kanun yapıcılara “Biz yavaşlama zamanındayız fakat bu Brezilay’nın da ekonomik durgunluğa gireceği veya derin kriz yaşayacağı anlamına gelmez” dedi. Brezilya, global erime Latin Amerika’nın en büyük şehrine ve ekonomiye şok dalgası gönderene kadar gürlüyordu. Bu yıl ekonomik büyümenin 5,2’ye vurması bekleniyor ama analistlerin tahminine göre 2009 yılında yaklaşık 2,8 yavaşlayacak. Araba üreticileri ve diğer büyük üreticiler dikkatli işten çıkarma yapıyorlar fakat genel olarak çalışanların bük çoğunluğunu ücretli evlerine gönderiyorlar. Böylelikle fabrikaları çalıştırmıyorlar fakat global ekonomi canlanırsa çalışanları yeniden işletime başlatmak üzere hazır tutuyorlar. Brezilya’da iş kanunları çalışanları işten çıkarmayı firmalar için pahallı yapıyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.