Çankırı da hızlı tren ray ve traversleri yapılacak
DDY gelecek için yaptığı planlamalarının gerçekleşme durumunu kamuoyu ile paylaşıp ...
DDY gelecek için yaptığı planlamalarının gerçekleşme durumunu kamuoyu ile paylaşıp ...
DDY gelecek için yaptığı planlamalarının gerçekleşme durumunu kamuoyu ile paylaşıp, ileriye bakışını açıkladı.
Kamuoyunun bilgisine sunulan DDY Makas Fabrikası üretiminin Hızlı Tren Ray ve traversleri imalatına yönlendirileceği yönünde.
Neler yapıldı ve neler yapılıyor?
- Sakarya'da hızlı tren ve metro araçları fabrikası kurularak üretime başlandı. İstanbul metrosunun araçları bu fabrikada üretiliyor. İlk yerli üretim metro teslim edildi.
- Yerli ray üretimi desteklenerek Karabük Demir Çelik Fabrikalarından 2008'de yaklaşık 64 bin ton ray alınarak hat yenileme ve bakım çalışmalarında kullanıldı.
- Çankırı'ya makas fabrikası, Afyon ve Sivas'a travers fabrikası kuruluyor. Böylece hızlı tren ray ve traversleri ülkemizde üretilebilecek.
- TCDD ve MKK işbirliğiyle Türkiye'de ilk defa tren tekerleği üretiliyor.
- Öte yandan Eskişehir ve Adapazarı tren imalat ve ihracat merkezi oluyor. Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine TÜLOMSAŞ'ta dizel elektrikli lokomotif üretmek için General Elektrik (GE) ile stratejik ortaklık anlaşması imzalandı.
- TÜVASAŞ'ta DMU ray otobüsü üretimi için lisans alınarak prototip imalat çalışmalarına başlandı.
- Tekirdağ-Muratlı demiryolu yılsonunda, Kemalpaşa-Turgutlu 2010 başı itibariyle hizmete açılacak.
- Yerel yönetimle işbirliği yapılarak İzmir'de (EGERAY) Aliağa-Cumaovası arasında metro standardında banliyö işletmeciliğine geçilmesi planlanıyor.
- Sinyalsiz hatları sinyalli hale getiriyoruz. Mersin-Adana-Toprakkale ve Yenice-Boğazköprü hattının sinyal yapımına başlandı. Irmak-Karabük-Zonguldak hattının sinyal ihale hazırlıktan tamamlandı.
- Demiryolu araç parkı yenilendi. 31 adet dizel elektrikli ana hat lokomotifi ve 760 adet yuk vagonu imal ettirilerek araç parkına katıldı. 32 set banliyö, 12 set ray otobüs, 10 adet dizel lokomotif, bin 228 adet yük vagonu 2009'da demiryollarının araç parkına katılıyor. Halen bin 500 kilometrede demiryolu inşası devam ediyor.
- Çin'den batı Avrupa'ya kadar kesintisiz demiryolu bağlantısını sağlayacak olan Kars-Tiflis-Baku demiryolunun temeli atıldı.
- İhtiyaç fazlası atıl durumdaki taşınmazlar değerlendirilerek demiryolu yapılıyor. Bu yöntemle 2008'de 250 milyon dolar gelir elde edildi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.