Çapar Metal, Kayseride Dilme Hattı Kurdu
Çapar Metal, dilme hattı yatırımı ile Kayserideki açığı kapatmayı hedefliyor.
Çapar Metal, dilme hattı yatırımı ile Kayserideki açığı kapatmayı hedefliyor.
Sektöre boy kesim, ebatlama ve dilme gibi hizmetler verdiklerini dile getiren Çapar Metal Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çapar, 2015 yılında makine parkını genişleterek, ürün çeşitliliğini artırdıklarını belirtti. Bu yatırımın kapasite, bütçe ve istihdam açısından firmalarına katkıda bulunduğuna işaret eden Çapar, “Kayseri’de önemli bir eksiklik olan dilme hattını kurduk. Kayseri’de firmalar dilme işlemini gerçekleştirmek için şehir dışına çıkmak durumunda kalıyordu.
Dilme hattımızla 0.30’la 3 milimetre arası ve 20 milimetreden bin 700 milimetreye kadar olan genişlikteki metalleri ve yassı mamulleri kesebiliyoruz. Bu eksikliği gidermeye çalıştık” dedi. Toptan metal satışının yanı sıra boy kesim, ebatlama ve dilme hizmetleri de veren Çapar Metal, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteriyor. Firmanın büyümesi adına yeni projeler üzerinde çalışmalar yaptıklarını belirten Mustafa Çapar, “1990’lı yıllarda pazarda yaşanan metal sıkıntısı bizi bu sektöre girmeye teşvik etti. Firma olarak büyümeye, gelişmeye ve ürün çeşitliğimizi artırmaya gayret ediyoruz. Sektöre, toptan metal satışı ile başladık. 2015 yılında yeni yatırımlarımız oldu.
Makine parkımızı genişlettik. Yeni makinelerimiz ürün çeşitliliğimizi artırdık. Yatırımlarımızın kapasite, bütçe ve istihdam açısından firmamıza katkıları oldu” diye konuştu.
Ciroyu yüzde 50 artırmayı planlıyor
Kayseri’de önemli bir eksiklik olan dilme hattını kurduklarını anlatan Mustafa Çapar, “Sanayicimizin kayda değer kısmı otomatik kalıplara geçti. Kayseri’de bulunan metal sektörü, dilme işlemini gerçekleştirmek için şehir dışına gidiyordu. Dilme hattımızla 0.30’la 3 milimetre arası ve 20 milimetreden bin 700 milimetreye kadar olan genişlikteki metalleri ve yassı mamulleri kesebiliyoruz. Bu eksikliği gidermeye çalıştık” açıklamasını yaptı. Dilme hattıyla hem ikinci nakliyeden hem de masraftan kurtulduklarını vurgulayan Çapar, Sanayicinin kullandığı krom, alüminyum gibi malzemeleri de ekleyerek, tam teşekküllü sac servisi kurmayı da planladıklarını söyledi. 3 milimetreden 10 milimetreye kadar olan bir dilme hattını daha devreye almak istediklerini belirten Çapar, “Bu yıl, geçmiş yıllara oranla satış kapasitemizi ve ciromuzu yüzde 50 artırmayı hedefliyoruz. Yeni pazarlar ve yeni yatırımlar için çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.
Müşterilerinin istediği malı, istediği anda ve kalınlıkta firmadan temin edebileceklerini ifade eden Mustafa Çapar, şöyle devam etti: “Kayseri’de metal sektöründe toplu ve stoklu bakımdan çalışan firmalar arasında yer alıyoruz. Müşterilerimize hızlı ve işçiliği düşük maliyetle hizmet vermeyi hedefliyoruz. Yatırımlarımızı tamamlayıp, sıfır fire ve maliyetle malzemeleri teslim etmeye çalışacağız. Bunun yanında ürün çeşitliliğimizi artırmak adına Ar- Ge projelerimiz de bulunuyor. Yeni teknolojiye sahip makinelerimizle firmalara hizmet sunuyoruz. Makinalarımız pazarda bulunan mevcut makinelerden kapasite ve üretim olarak üstün seviyede.” Çapar, yeni makineler ile ilgili proje çalışmalarının sürdüğünü belirterek, proje için harcamalarının yaklaşık yüzde 20’yi bulacağını ifade etti.
“Metal ürün fazlası, hızlı fiyat değişikliğine neden oluyor”
Metal sektörünün sorunları hakkında da değerlerdirmelerde bulunan Mustafa Çapar, “Üretici firmalar arasındaki rekabet, hammadde kıtlığı ve metalin dövizle olan bağlantısından dolayı fiyatlarda hızlı düşüş ve yükselişler temel sorunlarımız arasında. Bundan dolayı, alım ve satımlarda risk oluşuyor ve firma stokları çok etkileniyor. Pazardaki metal ürün fazlası hızlı fiyat değişikliğine sebep oluyor. Ürünün fazla olmasından çok, kaliteli olması daha önemli. Cevher hammaddeli metal daha kaliteli oluyor” dedi. Devletin yerli üreticileri korumak adına çalışmalar yaptığından bahseden Çapar, Çin ve farklı ülkelerden gelen kalitesi düşük ürünlerin yerine, Türkiye’de üretim yapan, kalitesi yüksek firmaların ürünlerinin teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Çapar, ithalata getirilen olası kotayla birlikte yerli üretimin ayakta tutulabileceğini söyledi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.