Cari açığa yeni önlemler geliyor
Türkiye, cari açık sorununa karşı yeni bir eylem planı hazırladı. Dış ticarette açık verilen sektörlere enerjiden vergiye kadar özel üretim ve yatırım teşviki sağlanacak. Sadece demir-çelikten 2.5 milyar lira tasarruf bekleniyor.
Ekonomi yönetimi, Türkiye'nin cari açık sorununu çözmek için eylem planını masaya yatırdı. Girdi Tedarik Stratejisi kapsamında, demir-çelik, otomotiv, makine sektörlerinde yerli üretimi artırmak için enerji desteği verilecek. Dış ticarette açık verilen sektörlere özel üretim ve yatırım teşvikleri verilecek. İlk etapta sadece demir- çelik hurdasında 2.5 milyar liralık ithalat tasarrufu sağlanması hedefleniyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda, İhracata Dönük Üretim ve Girdi Tedarik Stratejisi'ndeki önerilerin somutlaştırılması kararı alındı. Toplantıda, cari açıkla mücadele konusunda atılacak öncelikli adımlar değerlendirildi. Her iki strateji planındaki önerilerin sektör bazında detaylandırılması ve yatırım teşvik sisteminde yapılacak gözden geçirme çalışmalarıyla uyumlu hale getirilmesi kararlaştırıldı. Yeni plana göre, döviz harcamalarının azalması için yurtiçinde üretilebilen malları ithal etmeye gerek duymayacak bir sanayi yapısı oluşturulacak. Sanayi için gerekli, dış ticarete konu olan kritik girdiler tanımlanacak, bunlar için veri tabanı oluşturulacak. Demir- çelik, tarım, kimya, madencilik, otomotiv, makine, tekstil sektörlerinin girdi tedariki konusunda teşviklerin kapsamı genişletilecek. Ucuz elektrik başta olmak üzere gerekli her türlü teşvik verilecek.
Daha az maliyete girdi tedarik edilecek
Geçen yıl 7 milyar dolarlık hurda çelik ithalatı gerçekleştiren Türkiye için bu tutar, cari açığın yüzde 15'ine denk geliyor.Yeni stratejide firmaların birleşerek daha az maliyette girdi tedarik etmesi sağlanacak. Böylece demir çelik hurdasında 2.5 milyar liralık ithalat tasarrufu elde edilecek. Buna paralel, demir- çelik sektörünün önemli bir girdisi olan kok kömürü üretimi de artırılacak. Kömür zenginleştirme tesislerine uluslararası yükümlülüklere uygun şekilde devlet yardımı verilecek. Türkiye'nin uluslararası yükümlülüklerine aykırı olmayacak şekilde devlet yardımı verilecek.
Buzdolabına Çin modeli
Makine sektöründe açık verilen ürünlerin tedariki konusunda da yeni adımlar atılacak. Örneğin, Türkiye, dünyanın en büyük ev tipi buzdolabı ihracatçısı… Ancak kompresör ithalatı nedeniyle yaklaşık 400 milyon dolarlık açık veriliyor. Kompresör, motor gibi dış ticaret açığı verilen ürünlerin yurtiçinde üretimi desteklenecek. Bu alanlardaki doğrudan yatırımlar için de cazip imkânlar sunulacak. İhracatın sürdürülebilir olması için pazar ve ürün çeşitlenmesi sağlanacak yeni plana göre teknoloji yoğun ürünler ve sektörlerin pazara giriş faaliyetleri desteklenecek. İş yapma kültürü iyileştirilecek.
Teşvik sistemi değişecek
Yeni plana göre, Türkiye'yi bağlayıcı gümrük düzenlemeleri içeren anlaşmalar, etkin ve düşük maliyetli girdi tedariki yaklaşımıyla incelenecek. Önemli girdilerin yurtiçi tedarik imkânları ya da hangi ülkelerden daha düşük maliyetle tedarik edilebileceği tespit edilecek. Yatırım teşvik politikaları ve devlet yardımı uygulamaları, envanteri çıkarılan girdi ihtiyacına göre yeniden belirlenecek. Bütçe dengesinde büyüme üzerindeki etkiler gözetilerek öncelikler saptanacak.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.