Çeliği kamyon kasasında soğutarak işe başladılar, Avrupa’nın lideri oldular
Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) tarafından düzenlenen aylık sektör toplantısına, demir-çelik ihracatının öncülerinden Bayram Aslan’ın anıları damga vurdu.
Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) tarafından düzenlenen aylık sektör toplantısına, demir-çelik ihracatının öncülerinden Bayram Aslan’ın anıları damga vurdu.
Bayram Aslan, 40 yıl kadar önce Türkiye’nin yeterli üretim kapasitesi olmadığını, talepleri karşılayamadıklarını belirterek, “o dönem en önemli şey üretimdi. Bugün ise önemli olan satış ve pazarlamadır” dedi.Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) tarafından düzenlenen aylık sektör toplantısında sektörün dünü-bugünü değerlendirildi. Sektörün öncülerinden İçdaş’ın Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bayram Aslan’ın konuşması sektörün kısa zamanda geldiği yeri göstermesi bakımından ilginçti.
Bayram Aslan, ilgiyle izlenen konuşmasında, Türkiye’nin bugün çok yüksek bir üretim gücüne sahip olduğuna vurgu yaparak, “o zaman üretim yoktu. O nedenle üretim öncelikli konuydu. Bugün ise önceliğimiz satış ve pazarlamadır” dedi.
Demirçelik sektörünün kısa zamanda çok yol aldığını anlatan Bayram Aslan, 1960’lı-1970’li yıllarda firmasının yıllık üretim hacminin 15.000 bin ton olduğunu, bugün ise bu üretimi bir günde sağladıklarını belirtti.
İzleyicilerden gelen soruları da yanıtlayan Aslan, uluslararası ticarette rekabet koşullarının ağırlaştığını, bu nedenle her zamankinden daha çok çalışmak ve ülke ülke, kapı kapı dolaşmak gerektiğini söyledi.
ÇİB Başkanı Namık Ekinci de, toplantıdaki sunuş konuşmasında sektördeki gelişmeye dikkat çekerek, “Bugün ulaştığımız seviyeyi değerlendirirken, hangi noktadan yola çıktığımıza da bakmak gerekiyor. Sektörümüz Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmaya başlamıştır” dedi.
Sektörün ihracat verilerine de değinen Ekinci, “Türk çelik sektörü olarak, bu yılın ilk 11 aylık döneminde 18,2 milyon ton çelik ihraç ettik. Bu ihracatın getirisi de 14 milyar 320 milyon dolar oldu. Sektörümüz, ihracatını geçen yılın eş dönemine oranla tonajda yüzde 11,4 artırdı. İhracatın değer bazında artışı da yüzde 3,1 oldu” diye konuştu.
ÇİB Başkanı Ekinci, öteki ihracatçı birliklerinin faaliyet alanında yeralan “demir” ürünleri ihracatına da dikkat çekerek, sektörün toplam “demir ve çelik olarak” 19,7 milyon ton ürün sattığını, karşılığında da ülkeye16 milyar 200 milyon dolar döviz kazandırdığını söyledi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.