Çelik ihracatı onbir ayda 12,7 milyar dolar oldu
Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, çelik mamulleri ihracatı yılın onbir ayında miktar bazında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,2 azalış ile 16,8 milyon tona ulaştı.
Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, çelik mamulleri ihracatı yılın onbir ayında miktar bazında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,2 azalış ile 16,8 milyon tona ulaştı.
Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, çelik mamulleri ihracatı yılın onbir ayında miktar bazında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,2 azalış ile 16,8 milyon tona ulaştı. Aynı dönemde sektörün değer bazındaki ihracatı ise geçen yıla oranla yüzde 10,8 oranında düştü ve 12,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde Ortadoğu çelik ihracatındaki liderliğini korurken; Afrika kıtası Türk çelikçileri için önemini artıran bir pazar oldu.
Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2013 yılı onbir aylık verilerine göre; Türkiye’nin çelik ihracatı değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,8 gerileme ile 12,7 milyar dolar, miktar bazında ise yüzde 7,2 oranında düşüş ile 16,8 milyon ton olarak gerçekleşti.
Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2013 yılı Ocak-Kasım dönemindeki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 17,6 milyon tona; değer bazında ise 14,6 milyar dolara ulaştı.
Ocak-Kasım 2013 rakamlarına göre, bölgeler bazında 6,9 milyon tonluk ihracat ile Ortadoğu birinciliğini korudu. 2,9 milyon ton ile Afrika ülkeleri ikinci sırada yer alırken; bu bölgeyi 2,5 milyon ton ile AB izledi.
Çelik sektörünün 2013 yılında miktar bazında en çok ihracat yaptığı ülkeler; 2,3 milyon ton ile Irak, 1,27 milyon ton ile Suudi Arabistan, 1,2 milyon ton ile Arap Emirlikleri, 938 bin ton ile ABD ve 754 bin ton ile İsrail olarak sıralandı. Aynı dönemde ihracatın miktar bazında en çok arttığı ülkeler ise sırasıyla Irak, Portekiz, İtalya, Yemen ve Libya olurken; en çok azaldığı ülkeler Suudi Arabistan, Mısır, Kanada, Lübnan ve ABD oldu.
On bir aylık dönem içerisinde en çok ihraç edilen ürünler; 7,7 milyon tonla çubuk, 1,6 milyon tonla boru, 1,5 milyon tonla kütük, 1,4 milyon tonla profil ve 1,3 milyon tonla sıcak yassı olarak sıralandı.
Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2013 Kasım ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında, miktarda yüzde 1,08’lik artış ile 1,5 milyon ton olarak gerçekleşmesine rağmen, emtia fiyatlarındaki düşüşten dolayı değerde yüzde 2,2’lik gerileme ile 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Kasım ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci; “2013 yılının sonuna yaklaşırken sektör olarak özellikle Haziran ayından itibaren üst üste gelen çeşitli nedenlerden dolayı zorlu bir dönem geçiriyoruz. Ancak ihracatımızdaki bu kayıpları telafi edebilmek için çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Önceliğimiz mevcut pazarlarımızı korumak ve ihracatımızı bu bölgelerde artırmak; bununla birlikte yeni potansiyel pazar arayışlarımız da sürüyor. Örneğin, geçtiğimiz günlerde Kenya Alım Heyetini ülkemizde ağırladık. Sektör temsilcilerimizle buluşturduğumuz Kenyalı çelikçilerin, Türk çelik sektörünü, firmalarımızı, ürünlerimizi ve üretim tesislerimizi daha yakından tanımalarını sağladık.” dedi.
Türk çelik sektörü için Mısır pazarının önemine de değinen Ekinci “Kasım ayı sonunda Mısır Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı, Türk çelik ürünlerinden inşaat demiri ve filmaşine yönelik antidamping soruşturmasında sektörümüzü akladı. Mısır, Türk çelik sektörü ve özellikle inşaat demiri için oldukça önemli pazarlardan biridir. Bu davalar nedeni ile 2013’ün onbir ayında Mısır’a inşaat demiri ihracatımızda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 72 oranında bir azalış kaydedildi ve ihracatımız 448 bin tondan, 126 bin tona geriledi. Tüm Çelik ürünlerinin ihracatında ise onbir aylık dönem içinde miktar olarak yüzde 45,3 oranında bir gerileme yaşandı. Soruşturma talebinin reddedilmesi ile bu önemli pazarı tekrardan kazanma şansına sahip olduk. Ülkenin siyasi koşullarını da yakından takip ediyoruz. En kısa süreçte Mısır’la ilgili tüm sorunlarımızı aşacağımıza inanıyoruz” diye belirtti.
Namık Ekinci; “Yine geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Türkiye-Kolombiya Karma Ekonomik Komisyonu 1. Dönem toplantısında, Kolombiya’nın ülkemize yönelik dört ayrı üründe korunma önlemi soruşturması Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar aracılığı ile gündeme alındı. Kolombiya’da sektörümüze yönelik başlatılan antidamping ve koruma önleme soruşturmalarının en kısa zamanda lehimize sonuçlanacağını umuyoruz. Bu tarz olumlu gelişmelerin sürekliliği Türk çelik sektörünün önümüzdeki yıla daha rahat başlayacağının ve ilerleyeceğinin bir göstergesi” diyerek sözlerine son verdi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.